ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΙΤΩΛΙΑΣ & ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΙΕΡΑ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ  ΑΙΤΩΛΙΑΣ  &  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
200 ΧΡΟΝΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΙΕΡΑ ΠΟΛΗ

Τετάρτη 1 Απριλίου 2026

Αν η βενζίνη στην Ελλάδα έχει περίπου 2,20 ευρώ ανά λίτρο, με 120 δολάρια το βαρέλι, αν πάει στα 200 δολάρια το βαρέλι, πόσο θα πάει το λίτρο αναλογικά;

 https://romioitispolis.gr/an-i-venzini-stin-ellada-echei-peripoy-220-eyro-ana-litro-me-120-dolaria-to-vareli-an-paei-sta-200-dolaria-to-vareli-poso-tha-paei-to-litro-analogika/

Ρωμιοί της Πόλης
romioitispolis.gr
Η αναλογική εκτίμηση (δηλαδή απλή αναλογία χωρίς να λάβουμε υπόψη φόρους, περιθώρια κέρδους, διύλιση κ.λπ.) είναι η εξής:

  • Τρέχουσα τιμή πετρελαίου: 120 δολάρια το βαρέλι
  • Υποθετική τιμή: 200 δολάρια το βαρέλι

Η αύξηση είναι 200 / 120 = 1,6667 φορές (δηλαδή +66,67%).

Αν η βενζίνη είναι σήμερα περίπου 2,20 € το λίτρο, τότε αναλογικά θα πάει:

2,20 × 1,6667 ≈ 3,67 € το λίτρο.

Πιο ρεαλιστική εκτίμηση

Στην πραγματικότητα, η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα δεν αυξάνεται 1:1 με την τιμή του αργού πετρελαίου. Το μεγαλύτερο μέρος της τιμής (συνήθως 50-60% ή και περισσότερο) είναι φόροι (ΕΦΚ, ΦΠΑ, κ.ά.), ενώ το κόστος του αργού και της διύλισης είναι μικρότερο ποσοστό. Επίσης, υπάρχουν περιθώρια κέρδους διυλιστηρίων και πρατηρίων.

Από ιστορικά δεδομένα και μελέτες για την Ελλάδα:

  • Η ελαστικότητα (πόσο % αλλάζει η βενζίνη όταν αλλάζει το πετρέλαιο) είναι συνήθως 0,5–0,7 μακροπρόθεσμα (δηλαδή για κάθε 10% αύξηση στο αργό, η βενζίνη αυξάνεται περίπου 5-7%).
  • Σε απότομες αυξήσεις, η μετάδοση μπορεί να είναι ισχυρότερη αρχικά, αλλά οι φόροι παραμένουν σταθεροί (ή αυξάνονται με ΦΠΑ).

Με αυτό το λογικότερο σενάριο, αν το πετρέλαιο πάει από 120$ σε 200$ (+66,7%):

  • Η βενζίνη μπορεί να αυξηθεί κατά 35-50% περίπου (ανάλογα με την περίοδο και την ταχύτητα της αύξησης).
  • Άρα, από 2,20 € θα μπορούσε να φτάσει περίπου στα 2,97 – 3,30 € το λίτρο.

Η απλή αναλογία (3,67 €) είναι μάλλον υπερβολική, ενώ τα 3,00 – 3,30 € είναι πιο ρεαλιστικό εύρος σε ένα τέτοιο σοκ.

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Η Ελλάδα έχει από τις υψηλότερες φορολογίες καυσίμων στην Ευρώπη, οπότε οι αυξήσεις στο αργό «απορροφώνται» λιγότερο από ό,τι σε άλλες χώρες.
  • Σε περιόδους μεγάλων αυξήσεων (όπως το 2022), η κυβέρνηση έχει επιβάλλει πλαφόν περιθωρίων κέρδους ή επιδοτήσεις για να μαλακώσει το πλήγμα.
  • Η ακριβής τιμή εξαρτάται και από το ευρώ/δολάριο, το κόστος διύλισης, τις γεωπολιτικές εξελίξεις κ.λπ.

Συμπέρασμα: Αναλογικά ~3,67 €, πιο ρεαλιστικά 3,00 – 3,30 € το λίτρο αν το βαρέλι φτάσει τα 200 δολάρια.

Το υγραέριο κίνησης AUTOGAS πόσο θα κυμανθεί αν το βαρέλι πάει στα 200 δολάρια;

Σήμερα (31 Μαρτίου 2026) στην Ελλάδα:

  • Τιμή Brent crude (διεθνές πετρέλαιο): κυμαίνεται 107-115 δολάρια το βαρέλι (μέσος όρος ≈ 110 $). Οι τιμές έχουν ανέβει πολύ τον τελευταίο μήνα (+38-45%).
  • Τιμή Υγραερίου κίνησης (Autogas / LPG)Μέσος όρος πανελλαδικά ≈ 1,33 – 1,35 € το λίτρο. Κυμαίνεται από 1,27 € (φθηνότερα πρατήρια) μέχρι 1,38-1,40 € (ακριβότερα). Παραδείγματα: Αθήνα/Αττική 1,29-1,38 €, Θεσσαλονίκη παρόμοια. (Πηγές: vrisko.gr, fuelo.net, mylpg.eu, 4real.gr – ενημέρωση 25-31/3/2026).

Αν το βαρέλι πάει στα 200 δολάρια (αύξηση ≈ +82% από τα σημερινά 110 $)

Απλή αναλογία (χωρίς φόρους/περιθώρια): 1,34 € × (200 / 110) ≈ 2,44 € το λίτρο (υπερβολικό σενάριο).

Πιο ρεαλιστική εκτίμηση (με βάση ιστορικά δεδομένα και συμπεριφορά αγοράς στην Ελλάδα): Το υγραέριο κίνησης δεν αυξάνεται 1:1 με το αργό, αλλά έχει μεγαλύτερη ελαστικότητα από τη βενζίνη επειδή έχει πολύ χαμηλότερους φόρους (ΕΦΚ ≈ 0,13 €/λίτρο vs 0,70+ για βενζίνη). Το κόστος αργού + διύλισης αποτελεί μεγαλύτερο ποσοστό της τελικής τιμής.

  • Από πρόσφατες αυξήσεις (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2026): πετρέλαιο +38% → υγραέριο +22-27%.
  • Άρα η «μετάδοση» είναι περίπου 50-65%.
  • Για +82% στο βαρέλι → αύξηση 40-55% στην τιμή λιανικής.

Πιθανό εύρος1,90 – 2,10 € το λίτρο (πιθανότατα γύρω στα 2,00 € σε μέσο όρο).

Γιατί δεν θα φτάσει τα 2,40+ €;

  • Οι φόροι παραμένουν σταθεροί (δεν αυξάνονται με το πετρέλαιο).
  • Τα διυλιστήρια και τα πρατήρια έχουν περιθώρια κέρδους που δεν αυξάνονται γραμμικά.
  • Σε προηγούμενες κρίσεις (2022) η κυβέρνηση είχε παρέμβει με πλαφόν ή επιδοτήσεις.

Συμπέρασμα: Σήμερα με ≈110 $ το βαρέλι → 1,33-1,35 €/L Autogas. Στα 200 $ το βαρέλι → περίπου 1,90-2,10 €/L (ρεαλιστικά). Η απλή αναλογία δίνει υπερβολή (~2,44 €).

Η ακριβής τιμή θα εξαρτηθεί από το ευρώ/δολάριο, το κόστος μεταφοράς, τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τυχόν κρατικές παρεμβάσεις.
Ρωμιοί της Πόλης
romioitispolis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου