Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Στο «μάτι του κυκλώνα» οι Χριστιανοί της Ιερουσαλήμ

https://katohika.gr/ellada/sto-mati-tou-kyklona-oi-christianoi-tis-ierousalim/


Λεκτικούς εκφοβισμούς και επιθετική στρατηγική απόκτησης ελληνορθόδοξων εδαφών από εβραίους αποίκους στην Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ καταγγέλουν στο βρετανικό Guardian οι Χριστιανοί της Ιερουσαλήμ

Σύμφωνα με τους προκαθήμενος της χριστιανικής εκκλησίας, οι ιερείς δέχονται λεκτικές επιθέσεις και βανδαλισμούς ιδιοκτησίας ενώ εβραικές οργανώσεις προσπαθούν να αποκτήσουν στρατηγικά εδάφη ιδιαίτερης σημασίας για την ορθοδοξία.
Τα περιστατικά αυξήθηκαν φέτος τόσο στις χριστιανικές όσο και στις αρμενικές συνοικίες της Αρχαίας Πόλης, στην οποία βρίσκεται ο Πανάγιος Τάφος, ο ιερός χριστιανικός τόπος όπου σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Ιησούς. Εντός των τειχών της Ιερής Πόλης, υπάρχουν επίσης χώροι με ιδιαίτερη θρησκευτική σημασία για τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Guardian οι εκκλησίες αντιμετωπίζουν επίθεση σε τρία μέτωπα: καταστροφές που προκαλούν οι άποικοι, άνευ προηγουμένου φορολογικές απαιτήσεις από το δημοτικό συμβούλιο της Ιερουσαλήμ και μια πρόταση που θα επιτρέψει την απαλλοτρίωση εκκλησιαστικών εκτάσεων που διατίθενται προς πώληση.
Ο πατριάρχης της Ιερουσαλήμ Θεόφιλο, ανώτατος χριστιανικός ηγέτης των Αγίων Τόπων, ανέφερε χαρακτηριστικά στον βρετανικό Guardian: «Σήμερα η εκκλησία αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη απειλή από συγκεκριμένες ομάδες αποίκων, οι οποίες καταβάλλουν προσπάθειες να εξαλείψουν την παρουσία της χριστιανικής κοινότητας στην Ιερουσαλήμ.
«Αυτές οι ριζοσπαστικές ομάδες είναι ιδιαίτερα οργανωμένες. Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες βεβήλωσης και βανδαλισμού ενός άνευ προηγουμένου αριθμού εκκλησιών και ιερών τοποθεσιών και οι αναφορές από ιερείς που δέχονται επιθέσεις αυξάνονται συνεχώς».
«Σε ό, τι αφορά τις αρχές, αυτού του είδους οι συμπεριφορές δεν ελέγχονται και σε μεγάλο βαθμό μένουν ατιμώρητες».
Στο όρος Σιών, λίγο έξω από τα τείχη της Ιερής Πόλης, ο «ελληνικός κήπος» δέχεται συχνούς βανδαλισμούς, σύμφωνα με τον Μόμι Σάμα, φροντιστή της εκκλησίας.
Δέντρα ξεριζώνονται, σκουπίδια είναι πεταμένα παντού, τα γκράφιτι στο αρχαίο παρεκκλήσι της Πεντηκοστής αυξάνονται. Έντονες είναι κι οι ανησυχίες της εκκλησίας σύμφωνα με τον Guardian, για τον έλεγχο των ιδιοκτησιών κοντά στην Πύλη Τζάφα, την κύρια είσοδο της αρμενικής και χριστιανικής συνοικίας. Αργότερα μέσα στο έτος αναμένεται και σχετική απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την πώληση δύο ιστορικών ξενοδοχείων Imperial Και Petra. Η εκκλησία αμφισβητεί την συμφωνία που είχε κάνει υπάλληλός της , υπό τον προηγούμενο πατριάρχη για την πώληση των δύο ξενοδοχείων, ισχυριζόμενη ότι δωροδοκήθηκε και συνωμότησε γεγονός που καθιστά την πράξη αγοροπωλησίας άκυρη.
Παρότι έχει χάσει ήδη μια δικαστική απόφαση παραμένει αισιόδοξη και τονίζει ότι πίσω από την αγοροπωλησία βρίσκεται ο οργανισμός Ateret Cohanim ο οποίος προσπαθεί να αγοράσει στρατηγικά σημαντικά ακίνητα για να αυξήσει την εβραϊκή παρουσία στην Αρχαία Πόλη. Η οργάνωση, η οποία στοχεύει στην «φυσική και πνευματική λύτρωση» της Αρχαίας Πόλης, κατηγορείται συχνά ότι χρησιμοποιεί τρίτους για την αγορά ακινήτων.
Ο Άμπου Βάλιδ Ντατζανί, η οικογένεια του οποίου διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Imperial εδώ και 70 χρόνια δήλωσε ότι η προοπτική να αλλάξει ιδιοκτησία το ακίνητο φεύγοντας από την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία και περνώντας στην οργάνωση Ateret Cohanim μοιάζει με «εφιάλτη».
«Αν συνήθιζα να ξυπνάω δύο φορές τη νύχτα, ξυπνάω τέσσερις φορές, σκεπτόμενος τι θα συμβεί να η απόφαση τελεσιδικήσει υπέρ της Ateret Cohanim», δήλωσε ο Ντατζανί, 74 ετών. «Θα προσπαθήσω να κρατήσω αυτό το ξενοδοχείο, αλλά ξέρω ότι δεν μας θέλουν εδώ».
Την ίδια άποψη ασπάζονται και καταστηματάρχες της ευρύτερη περιοχής που μίλησαν στον guardian.
Ωστόσο ο Ντάνιελ Λουρία της Ateret Cohanim χαρακτηρίζει παράλογους απαράδεκτους και ντροπιαστικούς τους ισχυρισμούς και της κατηγορίες του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου σχετικά με τους ριζοσπαστικούς άποικους και τις επιθέσεις τους κατά των ελληνορθόδοξων εκκλησιαστικών.
Επιπλέον αρνείται ότι η οργάνωση θέλει οι Χριστιανοί να εγκαταλείψουν την Παλιά Πόλη και αρνείται να σχολιάσει το ζήτηση της πώλησης των ακινήτων στην Πύλη Τζάφα. «Η οργάνωση Ateret Cohanim πιστεύει στη συνύπαρξη με τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους, που ζουν δίπλα δίπλα χωρίς περιφράξεις ή σύνορα, που ζουν σε οποιαδήποτε γειτονιά της Ιερουσαλήμ», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου