Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025

Οργή στο Ισραήλ για την αναξιοπιστία (διαταραχή;) της ελληνικής διπλωματίας και το ναυάγιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

 https://kourdistoportocali.com/news-desk/orgi-sto-israil-gia-tin-anaxiopistia-diatarachi-tis-ellinikis-diplomatias-kai-to-nayagio-tis-ilektrikis-diasyndesi-elladas-kyproy-israil/

Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Ήτο θέμα χρόνου να καταλήξουμε στο ναυάγιο της ηλεκτρικής διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

(Κατά τ΄άλλα ο πρωθυπουργός προβληματίζεται για τη θέση του Υπ. Οικονομικών λες και η ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας αριστεύει)

Ήταν Δεκέμβριος του 2024 όταν το Κουρδιστό Πορτοκάλι απεκάλυπτε την οργή της Ισραηλινής διπλωματίας για την διαταραγμένη, στα όρια της παθητικής ερωτικής διάθεσης, που επεδείκνυε η ελληνική διπλωματία απέναντι στη κυβέρνηση των τζιχαντιστών της Συρίας.

Λίγους μηνες αργότερα η οργή των Ισραηλινών για την ανήκουστη στάση της ελληνικής διπλωματικής ηγεσίας (η οποία άγεται και φέρεται από την επικεφαλής της E.E και τον ρόλο της ως puppet της ανεξέλεγκτης-όπως την χαρακτήρισε ο Elon Musk-παγκόσμιας διακυβέρνησης του WEF) θα γνώριζε αιματηρή δικαίωση καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη και γενοκτονία των Χριστιανών στη Συρία.

Δείτε το ρεπορτάζ του Δεκεμβρίου του 2024>

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Gideon Saar μάλλον απορημένος από τις πληροφορίες οι οποίες φθάνουν από την Αθήνα στο Ισραήλ και οι οποίες θέλουν μια σχεδόν διαταραγμένη πολιτική-ερωτική στήριξη της ελληνικής διπλωματίας (Κυβέρνηση, ΥΠΕΞ, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κυβερνητικά ΜΜΕ- βάλθηκαν να εξωραΐζουν τους σφαγείς τρομοκράτες της Συρίας οι οποίοι, άφησαν προς ώρας, τα γιαταγάνια και φόρεσαν γραβάτες) προς τους τζιχαντιστές της συριακής κυβέρνησης, συνομίλησε με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ>

-Συζητήσαμε για την κατάσταση στη Συρία και υπογράμμισα την ανάγκη να προστατευθούν επειγόντως οι μειονότητες της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων, των Αλαουιτών και των Χριστιανών (για τους οποίους τα εγχώρια κυβερνητικά ΜΜΕ της Νέας Τάξης αδιαφορούν πλήρως). Πρόσθεσα ότι η νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό δεν εξελέγη δημοκρατικά. Αλλά ακόμα πιο ανησυχητικό:
Διακηρύσσουν τώρα ότι εκλογές θα γίνουν μόνο μετά από 4 χρόνια… Τόνισα επίσης την πρόθεση του Ισραήλ να εξασφαλίσει μια συμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα. Κάλεσα τον Έλληνα συνάδελφό μου να επισκεφθεί σύντομα το Ισραήλ και συμφωνήσαμε να παραμείνουμε σε στενή επαφή…

Η ανακοίνωση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ είναι αποκαλυπτική της αγανάκτησης της Ισραηλινής Διπλωματίας εξαιτίας του εγχώριου ραγιαδισμού. Τον ίδιο ραγιαδισμό η ελληνική κυβέρνηση υποδεικνύει απέναντι και στον υποτιθέμενο Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, δλδ μια εταιρία του deep state της οποίας η μεταπολεμική αποστολή είναι η μείωση του πληθυσμού.

H ανακοίνωση της τηλεφωνικής επικοινωνίας Saar-Γεραπετρίτη έρχεται λίγες ώρες αφότου οι συγκλονιστικές Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) επιτέθηκαν στο Αεροδρόμιο της Υεμένης καθώς βρισκόταν εδώ ο παγκοσμιοποιητής και συνδιοργανωτής της planδημίας COVID-19, Tedros Adhanom Ghebreyesus o οποίος εξαπάτησε και παγίδευσε τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu στην διάρκεια της Στρατιωτιωτικής Επιχείρησης Μαύρος Κύκνος COVID-19 με αποτέλεσμα ο Bibi να είναι από τους πρώτους πολιτικούς που υπέστησαν έμφραγμα και στη συνέχεια ουρολοίμωξη η οποία τον εξανάγκασε σε αφαίρεση του προστάτη από τα εμβόλια που επέβαλαν οι Klaus Schwab και Bill Gates στους ανά το κόσμο ηγέτες-puppets του WEF.

Μετά από αυτό φτάσαμε εδώ>

Τουρκικά ΜΜΕ> Η Ελλάδα πάγωσε τις εργασίες για την πόντιση καλωδίου μεταξύ Κρήτης και Κύπρου

Για υποχώρηση της Ελλάδας κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ αναφερόμενα στο “πάγωμα” του σχεδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη.

Tο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk αναφέρει χαρακτηριστικά “υποχώρηση της Ελλάδας από το σχέδιο που είχε προκαλέσει την αντίδραση της Άγκυρας. Η Ελλάδα σχεδίαζε την πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ Κρήτης και Κύπρου και αυτό θα το έκανε με το ιταλικό πλοίο το οποίο είχε μισθώσει. Όμως η Ελλάδα πάγωσε τις εργασίες αυτές για τις περιοχές που θα πραγματοποιούνταν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο σε περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας”.

Συνεχίζοντας, το τουρκικό CNN αναφέρει: “Toν περασμένο Ιούλιο η Ελλάδα πάλι είχε επιχειρήσει να κάνει εργασίες με το ιταλικό πλοίο, δίχως να ζητήσει την άδεια της Τουρκίας. Τότε η Τουρκία είχε στείλει στην περιοχή 5 πολεμικά πλοία για να παρακολουθήσουν από κοντά το ιταλικό πλοίο αλλά και τα δυο ελληνικά πλοία. Η ένταση είχε μειωθεί αφού το ιταλικό πλοίο ζήτησε άδεια από την Τουρκία”.

Την ίδια ώρα η Yeni Akit με αφορμή μια ανάλυση για την κατάσταση της Ευρώπης στον τομέα Άμυνας και τα βήματα που γίνονται, με αφορμή τις ενέργειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να ενισχυθεί ταχέως η Ευρωπαϊκή άμυνα και να συνδράμει την Ουκρανία, φέρνει με τέτοιον τρόπο ώστε να παρουσιάσει στους αναγνώστες ότι η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη ελπίδα της Ευρώπης στον τομέα Άμυνας (αυτό επιδιώκει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον αδελφό του γαμπρού του Χαλουκ Μπαϊρακτάρ της Baykar) και η Ελλάδα τρομοκρατείται από αυτή την προοπτική και θέτει εαυτόν ως τροχοπέδη στην εξέλιξη της ηπείρου: “Η επιτυχία της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία γίνεται όλο και περισσότερο απειλή για την Ελλάδα. Η φιλοδοξία της Άγκυρας να γίνει περιφερειακή δύναμη αντιμετωπίζεται με ανησυχία από την Ελλάδα. Η Ελλάδα λέει ότι εάν η Τουρκία πάρει το μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έναν σοβαρό κίνδυνο, ο οποίος θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον της χώρας. Η άνοδος της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία και ο στρατηγικός της ρόλος θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν την αμυντική ισχύ της Ευρώπης. Οι εξελίξεις αυτές αναγκάζουν την Ελλάδα να επανεκτιμήσει τις μελλοντικές της απειλές”, γράφει η Yeni Akit.

Από την πλευρά της η εφημερίδα Türkiye αναφέρει: “καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προσπαθεί να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, ο ελληνικός Τύπος έχει επιστήσει την προσοχή στην επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή και στην επιτυχία της στην αμυντική βιομηχανία. Ενώ τονίστηκε ότι το αμυντικό χάσμα της Ευρώπης αυξανόταν, ειδικά μετά την κρίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρθηκε ότι οι δυνατότητες της Τουρκίας να καλύψει αυτό το κενό παρακολουθούνταν στενά από τις ευρωπαϊκές χώρες”.

Και το Haber 7 ασχολείται με το ίδιο θέμα, επισημαίνοντας ότι στον ελληνικό Τύπο “αναφέρθηκε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το κενό στην ευρωπαϊκή άμυνα και ότι η φιλοδοξία της Άγκυρας να γίνει περιφερειακή δύναμη παρακολουθείται με ανησυχία από την Ελλάδα. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει αρχίσει να αναρωτιέται ποιοι θα είναι οι εχθροί της στο μέλλον, σημειώνοντας ότι αν η Τουρκία συνταχθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αντιμετωπίσει μεγάλο κίνδυνο και θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον της”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital.gr που υπογράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος>

Μόλις προ δεκαημέρου, ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωνε σε συνέντευξή του ότι οι έρευνες για το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας θα συνεχιστούν (!), με βάση τον προγραμματισμό της εταιρίας που έχει αναλάβει την ανάπτυξη της έρευνας και του καλωδίου. Ο ίδιος εξέφραζε την ελπίδα (!) ότι η Τουρκία δε θα φέρει αντιρρήσεις και θα υπάρξει κατανόηση για την πρόοδο του έργου ενώ τόνιζε ότι η έρευνα και η πόντιση επιφανειακών ηλεκτρικών καλωδίων “προστατεύεται απολύτως” από το διεθνές δίκαιο (!) και δεν απαιτεί οποιαδήποτε άδεια.

Χθες ωστόσο οι εξελίξεις γύρω από το έργο αποδείχθηκαν εντελώς διαφορετικές. Αρχικά επιβεβαιώθηκε ότι ο φορέας υλοποίησης του έργου, ο διαχειριστής του ηλεκτρικού συστήματος ΑΔΜΗΕ, σε απόλυτη συνεννόηση με το υπουργείο ενέργειας λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση, προχώρησε σε πάγωμα των πληρωμών προς την εταιρεία Nexans. Έτσι η πληρωμή των 70 εκατ. ευρώ προς τη γαλλική εταιρεία που ήταν να καταβληθεί στις 28 Φεβρουαρίου δεν πραγματοποιήθηκε σηματοδοτώντας το πάγωμα του έργου.

Λίγες ώρες αργότερα, μια άλλη εξέλιξη, η αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Ievoli Relume από την Κρήτη και η επιστροφή του στη βάση της Μεσίνας ερχόταν να επισφραγίσει το ναυάγιο για το έργο που απομένει να αποδειχθεί στην πράξη εάν είναι προσωρινό ή οριστικό. Το συγκεκριμένο σκάφος βρισκόταν για αρκετές ημέρες στην περιοχή του Αγίου Νικολάου της Κρήτης, προκαλώντας εκ νέου την τουρκική κινητοποίηση, καθώς τουρική κορβέτα επιχείρησε να παρέμβει στις μετρήσεις για την πόντιση του καλωδίου.

Ήταν η δεύτερη φορά που προκλήθηκε εμπλοκή στις έρευνες για το καλώδιο καθώς τον περασμένο Ιούλιο σημειώθηκε σοβαρό επεισόδιο στην Κάσο, όταν το ιταλικό πλοίο Ievoli Relume βρέθηκε αντιμέτωπο με 5 τουρκικά πολεμικά πλοία που υποστήριξαν ότι οι έρευνες παραβιάζουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα, οδηγώντας σε διακοπή των εργασιών. Έτσι παρά τις προσπάθειες να βρεθεί σε διπλωματικό επίπεδο διέξοδος, η πραγματοποίηση των ερευνών χωρίς κίνδυνο σοβαρής κρίσης δεν κατέστη εφικτή. Χαρακτηριστικά της κατάστασης είναι πρόσφατα δημοσιεύματα στην Κύπρο που ανέφεραν ότι όσες διαβεβαιώσεις και αν δόθηκαν από ελληνικής Κυβέρνησης ότι θα πραγματοποιηθούν κανονικά οι έρευνες βυθού σε διεθνή ύδατα για την προετοιμασία της πόντισης του καλωδίου δεν έχουν επαληθευθεί και φαίνεται πως το γεωπολιτικό εμπόδιο (Τουρκία) για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης είναι μεγαλύτερο απ’ όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Το θέμα πάντως είναι εξαιρετικά σοβαρό. Ενδεικτικά πηγές του ενεργειακού κλάδου κάνουν λόγο για σοβαρό ατόπημα και πλήγμα στα εθνικά συμφέροντα και για “πρωτοφανή μεταβολή της εθνικής πολιτικής και ακύρωση σχεδίων που αφορούν εσωτερικές υποθέσεις του ελληνικού κράτους υπό το φόβο στρατιωτικής αντίδρασης από την Τουρκία” καθώς και για “μοναδική περίπτωση παραδοχής της υποχώρησης της Ελληνικής κυβέρνησης σε πιέσεις από άλλη χώρα”.

Οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς δείχνουν ότι μετρήθηκαν τα δεδομένα και οι νέοι συσχετισμοί σε διεθνές επίπεδο και κρίθηκε ότι στην παρούσα φάση είναι προτιμότερο η προετοιμασία του έργου να παγώσει. Σε αυτήν την κατεύθυνση μέτρησαν μια σειρά από δεδομένα. Καταρχάς η στάση της αμερικανικής πλευράς, η οποία αν και αρχικά είχε εμφανιστεί εξαιρετικά υποστηρικτική για τη διασύνδεση και είχαν ξεκινήσει συζητήσεις για είσοδο στο έργο του αμερικανικού κρατικού fund DFC, με μερίδιο 10%, το τελευταίο διάστημα έχει παγώσει το ενδιαφέρον της. Πολλοί μάλιστα μιλούν ευθέως για αλλαγή στάσης η οποία συνδέεται με τη στροφή της περιφερειακής πολιτικής της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία φαίνεται να λαμβάνει πιο σοβαρά υπόψη τις τουρκικές ενστάσεις.

Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η στήριξη που είχε δοθεί κυρίως από το Παρίσι στο έργο, έχει εξασθενίσει και υπάρχουν δεύτερες σκέψεις που επίσης συνδέονται με τις τουρκικές ενστάσεις.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και η κυπριακή πλευρά, την οποία αφορά άμεσα το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, όλο το προηγούμενο διάστημα είχε εκφράσει μια σειρά από παρατηρήσεις σχετικά με την προοπτική, τους όρους αλλά και τη βιωσιμότητα του έργου.

(Πως μεταφράζεται αυτό το ρεπορτάζ του κ. Φλουδόπουλου πέρα από την ωμή παραδοχή ότι η Τουρκική διπλωματία έχει προσαρτήσει ήδη το ελληνικό ΥΠΕΞ στους οργανισμούς που ανήκουν στην δικαιοδοσία της τουρκικής κυβέρνησης;)

 Michael Harari> Eίναι καιρός να προχωρήσουμε από θετικές αλλά ανούσιες δηλώσεις πολιτικής, να σκεφτούμε μακροπρόθεσμα και να επενδύσουμε σε ακριβά αλλά απαραίτητα προγράμματα

Στις 25 Ιουλίου 2024 ένας εξέχων διπλωμάτης του Ισραήλ, ο Michael Harari* θα δημοσίευε στον ιστότοπο του The Begin-Sadat Center for Strategic Studies BESA Center) μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για τη σε βάθος χρόνου σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ η οποία οδεύει προς ναυάγιο εξαιτίας της πρωτοφανούς ανυπαρξίας της ελληνικής διπλωματίας.

Τα τελευταία χρόνια, η ενεργειακή ασφάλεια έχει γίνει κεντρικό ζήτημα για πολλές χώρες, ιδίως εκείνες που υποφέρουν από πολιτική και ενεργειακή απομόνωση.

By Michael Harari

Ο Πόλεμος των Iron Swords έχει οξύνει πολύ την ανάγκη του Ισραήλ για μια λύση στο πρόβλημα της ζημιάς ή των ελλείψεων στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους κρίσης. Η στενή σχέση που έχει αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου επιτρέπει και ενθαρρύνει έργα αυτού του είδους. Ένα έργο που έχει συζητηθεί τα τελευταία χρόνια είναι ένα ηλεκτρικό καλώδιο που θα ένωνε τις τρεις χώρες. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο και δαπανηρό έργο με αρκετά ερωτηματικά σχετικά με την πρακτικότητά του. Ωστόσο, υπό τις συνθήκες αυτές, είναι σημαντικό να μεταφερθεί αυτό το στρατηγικό ζήτημα από τις δηλώσεις πολιτικής στη δράση. Είναι καιρός να ληφθούν αποφάσεις και να διατεθούν προϋπολογισμοί για να εκμεταλλευτούμε την πολιτική ευκαιρία που παρέχει το τρίγωνο Ισραήλ-Κυπρίας-Ελλάδας για να βρούμε το είδος της ενεργειακής λύσης που χρειάζεται επειγόντως το Ισραήλ.

Η ιδέα της σύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ βρίσκεται στο τραπέζι για πάνω από μια δεκαετία. Το βασικό κίνητρο ήταν ότι επειδή το Ισραήλ και η Κύπρος είναι ουσιαστικά ενεργειακά νησιά, είναι προς το συμφέρον τους (για διαφορετικούς, αν και παρόμοιους, λόγους) να δημιουργήσουν μια ενεργειακή σύνδεση μεταξύ τους που μπορεί να βοηθήσει σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όταν μια από τις χώρες δεν μπορεί να καλύψει μόνη της όλες τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια. Από την κυπριακή σκοπιά, η έκρηξη στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Mari στην Κύπρο το 2011 κατέστησε σαφές ότι απαιτούνται νέες μορφές ενεργειακής συνδεσιμότητας που θα μπορούσαν να παρέχουν εφεδρεία σε περίπτωση σοβαρής δυσλειτουργίας. Το Ισραήλ και η Κύπρος είδαν την ελληνική οπτική γωνία ως ουσιαστική και αυτονόητη για λόγους τόσο πρακτικούς όσο και πολιτικούς.

Πολλές συναντήσεις σε πολιτικό και επαγγελματικό επίπεδο έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και σε όλες τις χώρες τόνισαν το ενδιαφέρον τους για την προώθηση μιας ενεργειακής σύνδεσης. Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας επισκέφθηκε το Ισραήλ. Στη συνέχεια, ισραηλινή αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, του προέδρου της ηλεκτρικής εταιρείας και του διευθυντή της εταιρείας Noga, επισκέφθηκε την Κύπρο. Σε αυτές τις συναντήσεις και τα δύο μέρη τόνισαν ότι συμφωνούν «να προωθήσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών και να εργαστούν για την ταχεία ολοκλήρωση του έργου υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ τους».

Τον Μάρτιο του 2021 υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των τότε υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών. Ήδη από τον Νοέμβριο του 2011, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του ισραηλινού προέδρου Shimon Peres και του τότε υπουργού Ενέργειας Uzi Landau, οι χώρες συμφώνησαν να συγκροτήσουν μια τριμερή ομάδα εργασίας Ισραήλ-Ελληνο-Κυπριακής Δημοκρατίας για συνεργασία στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Από τότε έχουν γίνει πολύ λίγα.

Το σχέδιο είναι να συνδεθούν τα ηλεκτρικά δίκτυα τοποθετώντας ένα υποβρύχιο καλώδιο τροφοδοσίας για περίπου 330 km για τη σύνδεση του Ισραήλ και της Κύπρου. Το βάθος του καλωδίου θα μπορούσε να φτάσει τα 2.300 μέτρα και αναμένεται να επιτρέψει αμφίδρομη ροή ηλεκτρικής ενέργειας με ισχύ έως και 2000 MW. Το καλώδιο θα προστεθεί σε αυτό που συνδέει την Κύπρο με το νησί της Κρήτης και από εκεί με την Ελλάδα.

Προς το παρόν φαίνεται πως προχωρά η σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, με κινητήρια δύναμη τους Έλληνες. Το έργο έλαβε ένα νέο και ελκυστικό όνομα – The Great Sea Interconnector – αντί του The Euro Asia Interconnector, που ήταν το όνομα που δόθηκε στο έργο πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Το κόστος του καλωδίου που συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη, περίπου 900 χλμ., αναμένεται να είναι 1,9 δισ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υποσχεθεί επιχορήγηση 657 εκατ. ευρώ. Η Κύπρος υποτίθεται ότι θα καλύψει το 63% του υπόλοιπου κόστους και η Ελλάδα το 37%, καθώς τα οφέλη για την κυπριακή πλευρά είναι πολύ μεγαλύτερα.

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας διευκρίνισε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει 100 εκατ. ευρώ σε άμεσο χρονικό πλαίσιο αλλά το γραφείο του περιμένει εξέταση του θέματος, ανάλυση των οικονομικών δεδομένων και έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών. Εάν το έργο εγκριθεί, η κατασκευή θα πρέπει να ξεκινήσει το 2026 και να ολοκληρωθεί το 2029.

Η ελληνική πλευρά πιέζει τους Κύπριους να επισπεύσουν τη διαδικασία έγκρισης του έργου. Τον διαγωνισμό για την τοποθέτηση του αγωγού κέρδισε η γαλλική εταιρεία Nexans, η οποία έχει πραγματοποιήσει την πρώτη πληρωμή των 55 εκατ. ευρώ.

Ο Κύπριος καταναλωτής πληρώνει εξαιρετικά υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος που συγκαταλέγονται στους ακριβότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μεγάλη σκέψη στο νησί σχετικά με την εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στα κυπριακά οικονομικά ύδατα, αλλά αυτό δεν έχει φτάσει κοντά στην υλοποίηση για διάφορους λόγους. Αυτά περιλαμβάνουν την πολιτική (η σύγκρουση γύρω από το διαιρεμένο νησί και την εχθρότητα προς την Τουρκία) και την οικονομία (η θέση της Κύπρου ως μικρή τοπική οικονομία). Διαφορετικές πρακτικές και εφικτές λύσεις που έχουν προταθεί όλα αυτά τα χρόνια απορρίφθηκαν ή καθυστέρησαν, όχι πάντα για ευνόητους λόγους.

Η δημιουργία λιμανιού για την παραλαβή υγροποιημένου αερίου στην Κύπρο, το οποίο κέρδισε κινεζική εταιρεία, υποτίθεται ότι θα μείωνε σημαντικά την τιμή του ρεύματος στο νησί, αλλά μπήκε σε μπελάδες. Η κυπριακή κυβέρνηση και η κινεζική εταιρεία βρίσκονται πλέον εν μέσω διαιτητικής διαδικασίας.

Επειδή το κυπριοελληνικό καλώδιο ρεύματος είναι ακριβό και φιλόδοξο, έχει τους επικριτές του, κυρίως από την κυπριακή πλευρά. Οι διστακτικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν φθηνότερες, πιο πρακτικές λύσεις και ότι θα πρέπει να προσέχουμε τον «μύθο» που περιβάλλει το έργο. Σύμφωνα με αυτούς, το έργο βασίζεται σε ένα ισχυρό lobby που προωθεί δύο βασικά επιχειρήματα σχετικά με τη στρατηγική ή το όραμα της δημιουργίας μιας «ευρωπαϊκής οικονομίας ηλεκτρικής ενέργειας» και ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Οι επικριτές προειδοποιούν ότι η Κύπρος δεν θα μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια, όπως υποστηρίζεται, αφού η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ελλάδα θα είναι σχεδόν πάντα φθηνότερη. Το ίδιο ισχύει και στο Ισραήλ.

Όπως και να έχει όμως, η προώθηση έργων που έχουν σχεδιαστεί για τη σύνδεση γειτονικών ενεργειακών συστημάτων έχει μεγάλη στρατηγική σημασία. Η Ευρώπη κατέχει ηγετική θέση στον τομέα αυτό, με σχεδόν το 12% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κάθε κράτους μέλους να προέρχεται από μια γειτονική χώρα(!). Ο ευρωπαϊκός στόχος είναι να φτάσει το 15%. Μόνο η Βρετανία συνδέεται με την Ευρώπη μέσω έξι καλωδίων που παρέχουν περίπου το 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο μας, μιλάμε για ελάφρυνση του βάρους σε δύο κράτη μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο, αν και και τα δύο κράτη θα πρέπει φυσικά να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Η πολιτική σημασία αυτού του βήματος θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Όσον αφορά τις ελληνικές χώρες, το πολιτικό ζήτημα αφορά κυρίως την Τουρκία, αλλά άλλα έργα των τελευταίων ετών –όπως, για παράδειγμα, το έργο EuroAfrica Interconnector, που υποτίθεται ότι συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας – έχουν δικές τους πολιτικές επιπτώσεις. Μια κοινή δήλωση για το θέμα υπογράφηκε το 2019, αλλά δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρακτική πρόοδος.

Και τι γίνεται με το Ισραήλ; Όπως αναφέρθηκε, το καθεστώς του Ισραήλ ως «ενεργειακό νησί» είναι απολύτως σαφές. Η σύνδεση με τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας των Αράβων γειτόνων του Ισραήλ δεν είναι δυνατή, παρά τις ειρηνευτικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Πρακτικά, η ισραηλινο-κυπριακή γωνία είναι η μόνη πιθανότητα, ειδικά από τη δραματική βελτίωση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των δύο ελληνικών χωρών από το 2010-11.

Η πολιτική-στρατηγική σημασία αυτού του συνδυασμού προσπαθειών είναι σαφής. Ο στρατηγικός ιστός που υφαίνεται στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός περιφερειακού forum για το φυσικό αέριο και ο αποκλεισμός της Τουρκίας από αυτό, έχουν δημιουργήσει μεγάλη εμπιστοσύνη στις ελληνικές χώρες και το Ισραήλ ότι η συνεργασία μπορεί να προωθηθεί σε μια μεγάλη ποικιλία τομέων.

Η τεχνική λύση κάνει λόγο για την κατασκευή σταθμού ισχύος 1.000-2.000 MW που θα τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων των έργων αφαλάτωσης νερού στο νησί, με την περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας να μεταφέρεται στο Ισραήλ εάν χρειαστεί. Από την άποψη του Ισραήλ, αυτό θα ήταν ένα μέτριο αλλά εξαιρετικά πολύτιμο άνοιγμα στην προσπάθειά του να βελτιώσει την ενεργειακή του απομόνωση. Το Ισραηλινο-Κυπριακό τμήμα δεν θα λάβει απαραίτητα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, καθώς δεν θα συνδέει δύο ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι η πραγματική πρόοδος στο ηλεκτρικό καλώδιο μεταξύ Κύπρου και Κρήτης θα προκαλούσε ενδιαφέρον στους πιθανούς επενδυτές σε σχέση με το τμήμα Ισραήλ-Κύπρου, γεγονός που θα απέκλειε την ανάγκη για αυξημένες κρατικές επενδύσεις.

Ο πόλεμος των Iron Swords έχει κάνει την ανάγκη του Ισραήλ για τέτοιες συνδέσεις εξαιρετικά ζωντανή, ειδικά εν όψει του κινδύνου μιας ευρύτερης και βαθύτερης κλιμάκωσης στο μέτωπο του Λιβάνου. Πιθανή ζημιά στις εξέδρες φυσικού αερίου του Ισραήλ ή η προληπτική διακοπή λειτουργίας τους, όπως έγινε στην αρχή του πολέμου, καθώς και ζημιά ή διακοπή λειτουργίας σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και μέσων μεταφοράς, σημαίνει ότι απαιτούνται πρόσθετα εφεδρικά μέτρα. Το προτεινόμενο υποθαλάσσιο καλώδιο τροφοδοσίας θα μπορούσε να είναι ένα από αυτά. Από ορισμένες απόψεις, η οικονομική πτυχή είναι δευτερεύουσα για το Ισραήλ εν όψει της γεωγραφικής ενεργειακής πραγματικότητας στην οποία βρίσκεται.

Προς το παρόν, ο βαθμός της δέσμευσης του Ισραήλ δεν είναι ξεκάθαρος και φαίνεται ότι σε πολιτικό επίπεδο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των απλών δηλώσεων. Πρέπει να υποτεθεί ότι έως ότου η κυβέρνηση δεσμευτεί να επενδύσει στο έργο ή παράσχει εγγυήσεις για αυτό έναντι της Κύπρου, των ενδιαφερόμενων ισραηλινών εταιρειών και των εταίρων που ηγούνται του έργου, τίποτα δεν θα κινηθεί. Είναι κατανοητό ότι η φιλόδοξη κλίμακα και το μεγάλο κόστος του έργου προκαλούν κάποιους δισταγμούς, αλλά είναι καιρός να προχωρήσουμε από θετικές αλλά ανούσιες δηλώσεις πολιτικής, να σκεφτούμε μακροπρόθεσμα και να επενδύσουμε σε ακριβά αλλά απαραίτητα προγράμματα.

>

*Ο Πρέσβης (επ.) Michael Harari εντάχθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ και υπηρέτησε για περισσότερα από 30 χρόνια σε μια σειρά διπλωματικών ρόλων στο Ισραήλ και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων (μεταξύ άλλων) το Κάιρο, το Λονδίνο και τη Λευκωσία. Η τελική του θέση στο εξωτερικό ήταν ως Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο (2010-2015). Σήμερα υπηρετεί ως σύμβουλος στους τομείς της στρατηγικής, της πολιτικής και της ενέργειας και δίνει διαλέξεις στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο Κολέγιο Jezreel Valley.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου