Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Κύπρος 1974> Η μεγαλομανία του Μακαρίου και η “βρώμικη” πολιτική των Βρετανών

 https://kourdistoportocali.com/news-desk/kypros-1974-gt-i-megalomania-toy-makarioy-kai-i-quot-vromiki-quot-politiki-ton-vretanon/

"Γιά να ενωθή η Κύπρος με την Ελλάδα, θέλω να γίνω αντιβασιλεύς" , είχε πει ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος το 1964

“Γιά να ενωθή η Κύπρος με την Ελλάδα, θέλω να γίνω αντιβασιλεύς” , είχε πει ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος το 1964 για να εφαρμοστεί το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Τζόνσον για άμμεση Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Η 20η Ιουλίου του 1974 είναι μια ημερομηνία που έχει χαρακτει για πάντα στη μνήμη των Κυπρίων. Μια ημέρα που έφερε αίμα, πόνο και μέχρι και σήμερα αποτελεί μία πληγή που δεν λέει να κλείσει.

Γράφει η Ειρήνη Καρύδη

Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 αποτελεί την μεγαλύτερη Εθνική Τραγωδία (με απώλεια Εθνικού εδάφους ) μετά το 1922.

Παρότι είναι πολλές οι λεπτομέρειες αλλά και τα αίτια του δραματικού αυτού γεγονότος για το Έθνος που δεν έχουν διερευνηθεί ακόμα, πλήρως. Η αντίληψη, που έχει καλλιεργηθεί από το καθεστώς της Μεταπολίτευσης μοιράζει τις ευθύνες ανάμεσα στην Χούντα και τον τότε Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χενρυ Κίσσινγκερ.

Παράλληλα, δε, ηρωποιήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος οταν παρουσιάστηκε ως θύμα του Πραξικοπήματος που τον ανέτρεψε.

Το Πραξικόπημα

Οπως είναι γνωστό την 15η Ιουλίου του 1974 ξέσπασε στην Κύπρο το γνωστό Πραξικόπημα εναντίον την κυβερνήσεως του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Πραγματοποιήθηκε από τους άνδρες της Εθνικής Φρουράς της οποίας οι αξιωματικοί προέρχονταν από την Ελλάδα και είναι πλέον αποδεκτό ότι ενορχηστρώθηκε από την Χούντα των Αθηνών (και προσωπικώς από τον Δ. Ιωαννίδη).

Φαίνεται όμως ότι υπάρχουν και άλλες εκδοχές στην ερμηνεία του Πραξικοπήματος:

Πρώτα από όλα, εύλογα ερωτήματα και συνειρμούς, -εάν γνώριζε ο Μακάριος για την εξέλιξη των γεγονότων, έχει προκαλέσει η συνάντηση που πραματοποιήθηκε τρείς μήνες πριν το Πραξικόπημα μεταξύ του Μακαρίου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ετσεβίτ.

Μια άλλη μαρτυρία αποκαλύπτει ότι ο Μακάριος γνώριζε, τουλάχιστον 1 μήνα πριν, για το επικείμενο Πραξικόπημα και προέρχεται από τον Νικολάου, ο οποίος ήταν Υπασπιστής του Μακαρίου.

Αυτό που έχει αποκαλυφθεί πρόσφατα είναι ότι ο Μακάριος γνώριζε για το Πραξικόπημα τουλάχιστον δυο 24ωρα νωρίτερα και τον ενημέρωσε ο επιχειρηματίας Μαγκλής από την Αμμόχωστο κατόπιν εντολής που έλαβε από τον πρέσβη Ν. Κρανιδιώτη ( ο οποίος έλαβε την πληροφορία από τον Ευάγγελο Αβέρωφ ).

Επίσης, ένα ανεξήγητο γεγονός είναι ότι όταν εκδηλώθηκε το Πραξικόπημα οι Βρετανοί “διέσωσαν” τον Μακάριο με σχέδιο που είχε το κωδικό όνομα “Κορυδαλλός” και παρέμεινε για 24 ώρες στην Πάφο, χωρίς κανένας να τον αναζητήσει.

Ο Μακάριος και οι σχέσεις με τους Βρετανούς

Μετά την Πάφο ο Μακάριος μεταφέρεται στις Βρεττανικές Βάσεις της Κύπρου και κατόπιν στην Μάλτα, μέχρι οι Βρετανοί να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

Την 16η και 17η Ιουλίου 1974 λαμβάνονται δραματικές και καταλυτικές αποφάσεις για την Κύπρο. Τον κύριο και πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Τζέημς Κάλαχαν, Υπουργός Εξωτερικών της Μ.Βρετανίας.

Ο Κάλαχαν μαθαίνοντας ότι νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ορκίζεται ο Νίκος Σαμψών ανησυχεί σφόδρα! Ο Σαμψών, ήταν ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο και αποτελούσε “κόκκινο πανί” για την Βρετανία.

Ήταν απο τους πιο αιμοδιψείς εκτελεστές της ΕΟΚΑ και η αναρρίχησή του στην εξουσία δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή, καθώς ήταν βέβαιο ότι ο Σαμψών θα επεδίωκε άμμεση Ενωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Αυτο θα έφερνε νέες διαπραγματεύσεις και σίγουρα οι Βρετανικές βάσεις δεν θα απολάμβαναν τα προνόμια που είχαν με το καθεστώς του Μακαρίου

Το σχέδιο του Κάλαχαν προέβλεπε τα εξής:

  1. Μη αναγνώριση του Σαμψών ως νομίμου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναγνώριση μόνο του Μακαρίου.
  2. Πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις στον Σαμψών να παραιτηθεί και να αναλάβει πολιτικό πρόσωπο την Προεδρία μέχρι την επάνοδο του Μακαρίου.
  3. ΤΟΥΡΚΙΚΉ ΕΙΣΒΟΛΗ στο νησί.
  4. Παρέμβαση των Αμερικανών στην Ελληνική Κυβέρνηση των Στρατιωτικών ώστε να μην αντιδράσουν στην Τουρκική εισβολή.

Ο Κάλαχαν έρχεται σε επαφή και ενημερώνει για την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας τα 9 μέλη της Ευρωπαικης Αγοράς και τα 13 Μέλη ( πλην της Ελλάδος ) του ΝΑΤΟ.

Ολοι συμφωνούν… εκτός από την Κινεζική κυβέρνηση και τον Σοβιετικό Υπουργό Εξωτερικών Γκρομύκο.

Πλέον είναι “ηλίου φανερώτερο” ότι η Βρετανία συντονίζει την Τουρκική Εισβολή!!

Τελικώς ο Μακάριος φτάνει στο Λονδίνο για να συναντήσει τον Βρετανό Πρωθυπουργό Γουίλσον.

Ο στόχος του Μακαρίου είναι προφανής: η Επάνοδος του στην Εξουσία, χωρίς να έχει κανέναν ενδοιασμό και καμιά σκέψη ότι μπορεί να ζημιωθεί η πατρίδα του.

Μετά την συνάντηση του με τον Γουίλσον, ο δεύτερος δηλώνει ότι το Πραξικόπημα που έγινε δεν είναι παρά η «εισβολή της Ελλάδος στην Κύπρο»!!!

Και ιδού η φράση κλειδί που υιοθέτησε ο Αρχιεπίσκοπος και εξερχόμενος από την συνάντηση με τον Γουίλσον δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι η «Ελλάδα έκανε εισβολή στην Κύπρο» για να τον ανατρέψει… και όχι ο Σαμψών!!!!!

Το ίδιο δηλώνει και στην Σύνοδο του ΟΗΕ την 19η Ιουλίου (αν και όλες οι χώρες είχαν ήδη ενημερωθεί για τις επερχόμενες τουρκικές ενέργειες)

Με τον τρόπο αυτό ο Μακάριος κατάφερε να «νομιμοποιήσει» την Τουρκική Επέμβαση στην Κύπρο! ( Η Τουρκία θα εισβάλλει επικαλούμενη το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων παραβιάζοντας όμως  το άρθρο 2.4 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ ).

Φυσικά δεν είχε γίνει καμιά Ελληνική εισβολή στην Κύπρο, ποτέ δεν αποβιβάστηκε και δεν επενέβη ο Ελληνικός Στρατός και ο Μακάριος ανετράπη εκ των έσω!

Μετα τους Βρετανούς ήρθε και ο Καραμανλής….

Ο Καραμανλής έρχεται στην Ελλάδα πρις τα τέλη του Ιουλίου, τοτε που ο

Τουρκικός Στρατός ήδη βρίσκεται στην Κύπρο και ο ίδιος δήλωσε δημοσίως ότι «η Κύπρος κείται μακράν»!

Η αλήθεια είναι ότι αρχικώς ο Καραμανλής, πριν προβεί στην παραπάνω σοκαριστική δήλωση προσπάθησε να βολιδοσκοπήσει τους Βρετανούς προκειμένου, μέσω των Βρετανικών βάσεων, να σταλούν 10.000 Έλληνες στρατιώτες στην Κύπρο.

Φυσικά οι Βρετανοί απέρριψαν την πρόταση χωρίς καμιά συζήτηση, και ο Καραμανλής στράφηκε προς διπλωματικές ενέργειες, διαβήματα στον ΟΗΕ κλπ.

Δεν τόλμησε όμως κάτι περισσότερο, ούτε να στείλει Ελληνικό Στρατό στην Ελληνική Κύπρο, ούτε να απειλήσει με πόλεμο την Τουρκία.

Από τότε μέχρι και σήμερα η Ελληνική Κύπρος παραμένει ακρωτηριασμένη, πληγωμένη και “κείται μακράν” από κάθε σκέψη ότι αποτελεί κομμάτι του Εθνικού κορμού, περιμένοντας Ηγέτες (Κυπρίους και Ελλαδίτες) με φρόνημα γενναίο και, κυρίως, Ελληνικό!

Βιβλιογραφία:

  • «Μακαρίου απομυθοποίησις», του ιστορικού ερευνητή Λεωνίδα Λεωνίδου, (Κύπριος στην καταγωγή και πολεμιστής κατά την διάρκεια της εισβολής).
  • «Τhe Friends.Britain’s Post-War Secret Intelligence Operations»,του Nigel West.
  • Κύπρος: Πραξικόπημα και εισβολή, Νοέμβριος 1973 – Δεκέμβριος 1974″ του Περικλή Νεάρχου.
  • ” ΚΥΠΡΟΣ 1974-1977, Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ” , Μακάριος Δρουσιώτης
  •  “Μακάριος (1948-1959) – Η πολιτική ηγεμονία και η εξέλιξη προς τον αυταρχισμό”, Μάριος Θρασυβούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου