Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

"15 Μήνες βοήθεια στο Σπίτι: Ποια υπηρεσία κύριε;" Επιστολή - κόλαφος από εργαζόμενο!

 Από συνάδελφο Κοινωνικό Λειτουργό - Ψυχολόγο (έχει σπουδάσει και τα 2), έλαβα πριν λίγες μέρες ένα e-mail με το κείμενο που ακολουθεί. Ο συνάδελφος εργάζεται σε δομή Βοήθεια στο Σπίτι Δήμου της Κεντρικής Ελλάδας. Δημοσιεύεται αυτούσιο, μόνο το μικρό του  όνομα γράφω με το αρχικό του. Επικαλούμαι το δημοσιογραφικό απόρρητο και τα σκυλιά δεμένα και δεν έχω καμία συνέπεια. Όποιος θέλει ας κοπιάσει...Προσωπικές απόψεις ενός τρίτου ατόμου (ανά)δημοσιεύω, χωρίς να συμφωνώ κατ' ανάγκη με αυτές.

Μικρός σχολιασμός μου στο τέλος του κειμένου.

Πηγή φωτογραφίας: Διαδίκτυο 


Φίλε και συνάδελφε Sociologyalert,

Σου στέλνω αυτό το μήνυμα γιατί έχω διαβάσει κατ' επανάληψη τις ανοιχτές επιστολές σου εδώ και πολλά χρόνια, φοβάμαι σε αυτιά σφραγισμένα.

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αιγάλεω (έτσι ονομαζόταν όταν πήρα πτυχίο) και του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Εργάζομαι σε γραφείο Βοήθεια στο Σπίτι Δήμου της Κεντρικής Ελλάδας (σ.σ. τα αναφέρει αναλυτικά, αλλά παραλείπονται για ευνόητους λόγους) από το Μάιο του 2003 που ξεκίνησε το πρόγραμμα ως συγχρηματοδοτούμενο.

Τέλη Μαΐου του 2023, 20 χρόνια αργότερα, ορκιστήκαμε σαν μόνιμοι και με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου.

Πάψαμε πια να είμαστε ένα απλό γραφείο, ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα και (υποτίθεται ότι) λειτουργούμε πια ως υπηρεσία.

Στον 15ο μήνα λειτουργίας του λοιπόν βρίσκεται το Βοήθεια στο Σπίτι ως "υπηρεσία".

Αλλά μόνο κατ' όνομα ως "υπηρεσία".

Χειρότερα κι από ότι λειτουργούσε ως συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα είναι η κατάσταση.

Εντάξει, πληρωνόμαστε κάθε μήνα, αντί για 4-5 φορές το χρόνο. Αλλά τα 3/4 των εργαζομένων παίρνουν λιγότερα χρήματα λόγω μη αναγνώρισης προϋπηρεσίας, η οποία εντελώς ΠΑΡΑΤΥΠΑ και ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΆ δεν αναγνωρίζεται!

Έχουμε και λέμε (οι διακυμάνσεις ανάλογα με οικογενειακή κατάσταση, αριθμό τέκνων κλπ): 180 -280 ευρώ οι ειδικότητες ΠΕ Κοινωνιολόγων - ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών και ΤΕ Νοσηλευτών.

 (Προσωπικά ο τελευταίος μου μισθός ήταν σαν εργαζόμενος Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου 1385 € καθαρά - έγγαμος με 2 παιδιά και ο μισθός Ιουλίου που πήρα ήταν 1205 ευρώ!!! Τα νούμερα μπορεί να έχουν κάποιες μικρές αποκλίσεις, το μήνυμα το συντάσσω χωρίς να έχω χαρτιά μπροστά μου. Ήταν 1135 μέχρι 31/12/2023, πριν την εντελώς ασήμαντη αύξηση των 70 ευρώ, που κάποια συνδικαλιστικα τρόλς της ΝΔ τον πολλαπλασίασαν επί 12 και τον έβγαλαν και 13ο μισθό!!!!!!!! Τέτοια τους γράφει στο χαρτί να λένε το συνδικαλιστικό της ασφάλειας, εεεε συγνώμη της ΝΔ και των λοιπών από-κομμάτων, ήθελα να γράψω!!)

Στις δε ειδικότητες ΔΕ, ΥΕ μιλάμε για πραγματική σφαγή! 300-400 ευρώ λιγότερα μηνιαίως! Α, ναι, να συμπεριλάβουμε κι εδώ την αύξηση των 70 ευρώ από 1/1/2024, έτσι συνδικαλιστικοί κερματοδέκτες, γαλαζοπρασινοκοκκινορόζ; Ή δεν σας το 'γραψαν αυτό στο χαρτί οι παρατάξεις σας;

Σε πολλούς δήμους μάλιστα δεν τους έχουν αναγνωρίσει καν την προϋπηρεσία από 1/1/2011 που υπήχθησαν όλα τα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι στις Δημοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις!

Κι όλα αυτά για έναν νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (πρώτη φορά αριστερά, ξέρετε), από το 2015, που δεν αναγνωρίζει την προϋπηρεσία από τις αναπτυξιακές εταιρείες. Νόμος όμως που θίγει τα 3/4 σχεδόν των εργαζομένων στο Βοήθεια στο Σπίτι, που προέρχονται από εταιρείες αυτού του τύπου. 

Πίσω από τον οποίο καλύφθηκε η "κυβέρνηση" της ΝΔ!

Καλά, για τα διεφθαρμένα (κατά συντριπτική πλειοψηφία) κωλοχανεία που λέγονται ΟΤΑ, δεν χρειάζονται και πολλά να αναφέρει κάποιος.

Και μόνο ότι σε πολλούς εργαζόμενους που τηρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις (επίδομα ανθυγιεινης εργασίας, βαρέα και ανθυγιεινά κλπ) δεν δίνουν ΜΑΠ, γάλα και ότι τέλος πάντων δικαιούνται, λέει πολλά.

Κι όταν οι εργαζόμενοι πάνε να τους το ζητήσουν, τους κλείνουν το τηλέφωνο στα μούτρα και τους πετάνε κι ένα "άμα σου αρέσει" και καθαρίζουν.

Όσο για τη στάση τους απέναντι στους συναδέλφους τους πια στην "υπηρεσία" Βοήθεια στο Σπίτι, η ίδια με πριν, αν όχι και χειρότερη: "Έλα τώρα, γίνατε και μόνιμοι, τι άλλο θέλετε;"

Για τις ειδικότητες που λείπουν τι να πούμε; Εμείς στο γραφείο μας είχαμε 3 οικογενειακούς βοηθούς, 2 νοσηλευτές (1 ΤΕ και έναν ΔΕ).

Τώρα έχουμε έναν με 8μηνο! Οι άλλες 3 έφυγαν, η μία για νησί του Ιονίου, οι άλλες δύο για νησί των Βορείων Σποράδων (Σκόπελος) για καλοκαιρινή σεζόν σε μαγαζί εστίασης, με άδεια άνευ αποδοχών!! Μέχρι μέσα με τέλη Σεπτεμβρίου θα βγάλουν τα 3πλασια από ότι αν έμεναν στο γραφείο. Δεν συμφωνώ με αυτή την ενέργειά τους (οι ωφελούμενοι δεν φταίνε σε τίποτα), αλλά από την άλλη τις καταλαβαίνω, έχουν οικογένειες, παιδιά να ταΐσουν. Με τά 700 € που παίρνουν από τη δουλειά τι να κάνουν; Είμαστε κι εμείς οι "τυχεροί" που δεν τους αναγνωρίστηκαν ούτε τα 12 χρόνια στην Κοινωφελή...

Βάλε μέσα και τη φαγωμάρα που υπάρχει και εντός των εργαζομένων σε πολλές δομές και δένει το γλυκό.

Αυτά από μένα συνάδελφε. Να ξέρεις ότι αυτά που σου γράφω αφορούν πολλούς δήμους και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και σε γειτονικές περιφέρειες. 

Έχουμε ετοιμάσει μια αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης με αριθμούς, πριν και μετά, διαγράμματα ανά δήμο, νομό και Περιφέρεια. Αφορά Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Επτάνησα (φρόντισε η συνάδελφος που έχει κουμπάρο αιρετό στην Κέρκυρα - μόνο ο Ν. Κέρκυρας είναι στην μελέτη από τα Επτάνησα).

Είναι σχεδόν 150 σελίδες. Την όλη δουλειά την κάνουν ένα παιδί συνάδελφος από τα μέρη μου και άλλος ένας από τη Λάρισα με τη γυναίκα του. Μην νομίζεις ότι ασχολείται και κανένας άλλος. Εννοείται ότι δεν θα τη δώσουμε στα νούμερα που μας εκπροσωπούν συνδικαλιστικά. Ούτε στα τοπικά ΜΜΕ, τα οποία είναι όλα της "λίστας Πέτσα" και θα εφαρμόσουν "κοπτοραπτική". Ειδικά στο Star Κεντρικής Ελλάδας του ομίλου Κυριακού. 

Έχουμε έρθει σε επαφή τόσο με δικηγόρο, όσο και με εκλεγμένο σύμβουλο (ελληνικής καταγωγής, από το χωριό του ηθοποιού, του Χατζηχρήστου) σε Περιφέρεια (αντίστοιχο Περιφέρειας) στην Νότια Γερμανία (ο όρος είναι "σιδηρόδρομος" στα γερμανικά, Regierungsbezirk νομίζω).

Μόλις του θέσαμε υπόψιν τα παραπάνω ο άνθρωπος τραβούσε τα μαλλιά του! Θα την μεταφράσει στα γερμανικά και στα αγγλικά (έχει άλλωστε σύζυγο διερμηνέα) και θα την διανείμει παντού..

Κι επειδή έχει σοβαρό πόστο διοικητικά και πολιτικά θα κάνει μεγάλο σαματά.

Να περιμένεις πολλές εξελίξεις κι ας διατηρείς τις επιφυλάξεις σου. Σε θέματα κοινωνικής πολιτικής οι Γερμανοί δεν παίζουν. (κι ας μας τράβηξαν το χαλί το 2012 και το 2015, ειδικά μάλιστα σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας). 

Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού...

Μ.

 ( Σ.Σ. Τα πλήρη στοιχεία του συναδέλφου δεν αναφέρονται για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων και με επίκληση του δημοσιογραφικού απορρήτου - πρόκειται για ιστολόγιο που δημοσιεύει σχόλια, ειδήσεις, δελτία τύπου, ανακοινώσεις, άρθρα, επιστολές κλπ και αυτοδίκαια, σύμφωνα με τον νόμο, μπορεί να επικαλεστεί το δημοσιογραφικό απόρρητο. Τελεία και παύλα και σε όποιον αρέσει!)


Σχόλιο διαχειριστή του ιστολογίου:

Συμφωνώ σχεδόν στο σύνολο των θεμάτων που αναφέρεται ο συνάδελφος.

Δεν χρειάζεται καν να τα επαναλάβω.

Βέβαια δεν αναφέρει κάτι για την επιβάρυνση των ειδικοτήτων ΠΕ-ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών και Ψυχολόγων με πολλά αλλότρια καθήκοντα, ειδικά τα εισαγγελικά, που τους αποσπούν πλήρως από τα κύρια καθήκοντά τους που αφορούν το Βοήθεια στο Σπίτι. Ίσως να μην υπάρχει κάτι ανάλογο στην περιοχή του ή δεν θέλει να το αναφέρει. Δεν τον ρώτησα είναι η αλήθεια κι εγώ.

Δεν υιοθετώ όμως τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί, κι ας μην αναφέρεται προσωπικά σε κάποιον. Πρακτικές, συμπεριφορές και νοοτροπίες θίγει, όχι πρόσωπα. 

Επίσης δεν συμφωνώ με την συνολικά απαξιωτική του στάση απέναντι στον συνδικαλισμό. Δεν είναι καλό να ισοπεδώνονται τα πάντα. 

Τέλος, δεν πρόκειται να ακολουθήσω την πολλές φορές χωρίς νόημα και χρονοβόρα τακτική να βρω ένα δικηγόρο και στο τέλος αποτέλεσμα τζίφος: και ο δικηγόρος θα πάρει τα λεφτά των εργαζομένων (που δεν περισσεύουν) και δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Άσε που με την ξεπουλημένη ελληνική "δικαιοσύνη" δεν υπάρχει περίπτωση δικαίωσης...(Εννοώ τους διεφθαρμένους λειτουργούς της κι όχι την καθαυτό έννοια και λειτουργία της Δικαιοσύνης)

Όσον αφορά τώρα τους... Γερμανούς (!), ουδέν σχόλιον. Θα παρεκτραπώ.

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, μένω με την ουσία των παρατηρήσεων του συναδέλφου με την οποία συμφωνώ απολύτως, αφαιρώντας όμως τους χαρακτηρισμούς οι οποίοι δεν με εκφράζουν.

Χ.Α.

SociologyAlert



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου