Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

36 συγγραφείς γράφουν για τη ΣΜΥΡΝΗ της φαντασίας και της μνήμης, εκδόσεις Ελληνοεκδοτική - Επιμέλεια: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης


36 συγγραφείς γράφουν για τη ΣΜΥΡΝΗ της φαντασίας και της μνήμης, εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Επιμέλεια: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης

Σε Αθήνα, Ραφήνα και Θήβα ταξίδεψε ο συλλογικός τόμος της Ελληνοεκδοτικής με τίτλο «36 συγγραφείς γράφουν για τη Σμύρνη της φαντασίας και της μνήμης». Μία συλλογή διηγημάτων- σε επιμέλεια του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη- που δίνει την ευκαιρία να ιχνηλατήσουμε πώς μπόλιασε τη μνήμη και πώς γονιμοποίησε την πένα νεότερων δημιουργών η Μικρασιατική καταστροφή, η πλέον πρόσφατη τραγωδία του σύγχρονου ελληνισμού. Αποσπάσματα των διηγημάτων διάβασαν στην εκδήλωση της Αθήνας ο ηθοποιός Παναγιώτης Μπουγιούρης, της Ραφήνας η ηθοποιός Μαρία Σκούντζου και στη Θήβα η δημοσιογράφος Λίτσα Τότσκα η οποία συντόνισε τις εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θήβα.


Χρέος μας, η συλλογική μνήμη να μην καταληφθεί από συλλογική αμνησία. Να αγγίζεις το φορτίο της μνήμης, να υπάρχεις συνειδητά στο παρόν και να αγωνίζεσαι για το μέλλον. Αυτό είναι το τρίπτυχο που πρέπει να αποτελεί οδηγό μας.



Με τον έγκυρο λόγο τους πλαισίωσαν την παρουσίαση της Αθήνας ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης και της Θήβας ο ιστορικός Μιχάλης Βαρλάς και ο συγγραφέας-επιμελητής του τόμου, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης. Οι ιστορικοί κρατούν το κλειδί για όσα συνδέουν το χθες με το σήμερα στη ζωή μας. Όπως έχει πει και η Σιμόν Βέιλ: «Το να έχεις ρίζες είναι η πιο σημαντική και παραγνωρισμένη ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής». Συνοδοιπόρος στις παρουσιάσεις της Ραφήνας και της Θήβας ο συγγραφέας Ευάγγελος Μαυρουδής ο οποίος συμμετέχει στον συλλογικό τόμο.



Όλοι έχουμε τη δική μας Σμύρνη. Ένα χαμένο παράδεισο όπου η κατοικεί η μνήμη αλλά συχνά κάνει χώρο στη φαντασία για να συμπληρώσει όσα δεν πρόλαβαν να ειπωθούν. Μόνο που η πραγματική Σμύρνη είναι πολλά περισσότερα. Μία πόλη σύμβολο, ζυμωμένη με χαρές και λύπες, με πολλούς πρωταγωνιστές κι άλλους τόσους «αφανείς» ήρωες, που αδημονούν να μας πουν την ιστορία τους. Έναν αιώνα μετά, η λάμψη της Σμύρνης δε λέει να σβήσει, ούτε όμως και οι φλόγες που την κατέκαψαν. Εξακολουθεί να πυρπολεί το συλλογικό ασυνείδητο, όπως αποκαλύπτει ο συλλογικός τόμος της Ελληνοεκδοτικής με τίτλο «36 συγγραφείς γράφουν για τη Σμύρνη της φαντασίας και της μνήμης». Κι αυτό λέει πολλά…





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου