Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΟΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ: Φιλοξενήστε άμεσα πρόσφυγες από το Αρτσάχ!

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΛΛΗΝΟΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ :


Οι καταιγιστικές εξελίξεις μετά την τρομοκρατική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ (Δημοκρατία του Αρτσάχ, 19-20 Σεπτεμβρίου 2023), οδηγούν πλήθη Αρμενίων σε ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες προκειμένου να σωθούν από τις διάσημες «πρακτικές» των Αζέρων που καθοδηγούνται από την ισλαμιστική Τουρκία. 

Ο ίδιος ο Ρ. Τ. Ερντογάν, αμέσως μετά την παράδοση της αρμενικής διοίκησης του Ναγκόρνο Καραμπάχ έσπευσε αυτοπροσώπως στον θύλακα (και όχι στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαιτζάν) και συναντήθηκε με τον δικτάτορα του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ στο  Ναχιτσεβάν, το οποίο συνορεύει με την Τουρκία και την Αρμενία αλλά δεν έχει χερσαία σύνδεση με το υπόλοιπο Αζερμπαϊτζάν.

Το Αζερμπαιτζάν ζητάει σαν κανονικός προαγωγός τουρκικής νοοτροπίας, την απευθείας σύνδεση του Ναχτσιβάν με το υπόλοιπο Αζερμπαϊτζάν μέσω της Αρμενίας (διάδρομος Ζανγκεζούρ), κάτι όμως που απαιτεί εδαφικές παραχωρήσεις από την Αρμενία και για τον λόγο αυτό «προωθείται» με τρομοκρατία, βία και αίμα αθώων. 

Το «αίτημα» του Αζερμπαϊτζάν, η δημιουργία δηλαδή του διαδρόμου Ζανγκεζούρ και η εξομάλυνση των σχέσεων της Αρμενίας με την Τουρκία αποτελούν όρους του Μπακού προκειμένου να αποδεχτεί μια πλήρη συνθήκη ειρήνης με την προτεινόμενη από το Γερεβάν αναγνώριση της Αρμενίας στα σύνορα της σοβιετικής εποχής. 

Οι «συνέταιροι» – δικτάτορες όμως Τουρκίας και Αζερμπαιτζάν που έχουν αιματοκυλίσει την περιοχή εδώ και χρόνια, φαίνεται να υπολογίζουν χωρίς τον ξενοδόχο που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Περσία. Τούτο διότι ενδεχόμενη δημιουργία του διαδρόμου Ζανγκεζούρ μέσα από την Αρμενία, θα αποκόψει το Ιράν από τον Καύκασο και θα στερήσει από την Τεχεράνη την χερσαία σύνδεση με την Ρωσία που αποτελεί πολύτιμο γεω-στρατηγικό σύμμαχο του μονολιθικού, θεοκρατικού καθεστώτος της Περσίας. Είναι λοιπόν λογικό (και αναμενόμενο) να αντιδράσει η Περσία σε ενδεχόμενο άνοιγμα του διαδρόμου Ζανγκεζούρ, χωρίς να αποκλείεται καθόλου ακόμη και παρέμβαση της «επί του πεδίου».

Ο πληθυσμός των 120.000 Αρμενίων του Ναγκόρνο – Καραμπάχ άρχισε τις τελευταίες μέρες να σκορπάει σε διάφορα σημεία (κυρίως μέσα στην Αρμενία) υπό τον φόβο της εμπειρίας του παρελθόντος όσον αφορά τις «συμπεριφορές» του στρατού των Αζέρων, όταν θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Για τον λόγο ακριβώς αυτόν, ο «Σύλλογος Ελληνοαρμενικής Φιλίας» που εδρεύει στην Αθήνα απευθύνει επείγουσα έκκληση προς την Ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην φιλοξενία όσων Αρμενίων του Ναγκόρνο – Καραμπάχ το επιθυμούν, σαν ελάχιστο δείγμα συμπαράστασης και βοήθειας στους δοκιμαζόμενους Αρμένιους με τους οποίους μας ενώνει κοινή μοίρα χιλίων και πλέον ετών, απέναντι στις ορδές των Μογγόλων επιδρομέων που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. 

Αν μάλιστα η φιλοξενία αυτή λάβει την μορφή μόνιμης εγκατάστασης στην ευαίσθητη περιοχή της Ελληνικής Θράκης, τότε θα παρέχει εξαιρετική ωφέλεια προς όλες τις πλευρές.

Το πλήρες κείμενο της έκκλησης του «Συλλόγου Ελληνοαρμενικής Φιλίας» προς την ελληνική κυβέρνηση, με ημερομηνία 28 Σεπτεμβρίου 2023, το οποίο υπογράφουν ο Πρόεδρος Αντώνης Παυλίδης και ο Γ. Γραμματέας Σέρκο Αγαμπατιάν, έχει ως εξής:

«ΕΚΚΛΗΣΗ προς την ελληνική κυβέρνηση, να φιλοξενήσει στην Ελλάδα Αρμένιους πρόσφυγες από το Αρτσάχ.

Καθημερινά, χιλιάδες κάτοικοι – μετά την παράδοση του Αρτσάχ στο Αζερμπαϊτζάν και τη γενικότερη αδιαφορία της παγκόσμιας κοινότητας να εγγυηθεί την ασφάλεια των Αρμενίων του Αρτσάχ – εγκαταλείπουν τη γη τους καταφεύγοντας στην Αρμενία. Από τους 120.000 κατοίκους του Αρτσάχ, περισσότεροι από 40.000 έχουν φτάσει ήδη στην Αρμενία, αρνούμενοι να παραμείνουν στη γη των προγόνων τους, υπό το φόβο σφαγών και βιαιοπραγιών σε βάρος τους από τους Αζέρους.

Ο Σύλλογος Ελληνοαρμενικής Φιλίας κάνει έκκληση στην Κυβέρνηση, παρά τις δοκιμασίες που περνά ο λαός μας, να φιλοξενήσει στην Ελλάδα όσους πρόσφυγες από το Αρτσάχ το επιθυμούν. Υπενθυμίζεται ότι το 1993 η Ελλάδα είχε υποδεχτεί στη Θράκη Έλληνες Ποντίους πρόσφυγες του Αρτσάχ, που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους, για ν’ αποφύγουν τις συνέπειες των εκεί πολεμικών επιχειρήσεων.

Η φιλοξενία Αρμενίων προσφύγων στην Ελλάδα, είναι το ελάχιστο που μπορεί να πράξει η χώρα μας σ’ αυτήν τη δύσκολη στιγμή που περνάει ο αδελφός αρμενικός λαός, με τον οποίο έχουμε κοινή μοίρα τα τελευταία 1000 χρόνια, έχοντας σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στη Γενοκτονία, υποφέρει και οι δύο τα πάνδεινα.

Αναμένουμε την άμεση δραστηριοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα αυτό, που θα φέρει ανακούφιση στο τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα που έχει προκύψει στη φίλη χώρα, από την απάνθρωπη στάση των ισχυρών της γης».

Για τον πρόλογο και την αντιγραφή: Λ. Κουμάκης.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς – μέλη του ΙΗΑ. Η ιστοσελίδα του ΙΗΑ δεν λογοκρίνει, ούτε επεμβαίνει σε άρθρα – κείμενα των μελών του ΙΗΑ


International Hellenic Association

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου