Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Jamie Dimon [JPMorgan]> Πλησιάζει η τέλεια καταιγίδα στην οικονομία. Δεν είμαι σίγουρος αν ο κόσμος είναι προετοιμασμένος για (επιτόκια) 7%

https://kourdistoportocali.com/news-desk/gia-mia-teleia-kataigida-stin-oikonomia-proeidopoiei-o-jamie-dimon-gt-den-eimai-sigoyros-an-o-kosmos-einai-proetoimasmenos-gia-epitokio-7/

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ CNBC

Άλλες δύο ποσοστιαίες μονάδες αυξήσεων θα ήταν "πιο επώδυνες" από τις δύο τελευταίες

ΟΔιευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, προειδοποίησε για ακόμα μία φορά ότι ο πόλεμος κατά του πληθωρισμού θα χειροτερέψει προτού βελτιωθεί.

Σε συνέντευξη του στους Times of India που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο Dimon προειδοποίησε ότι εάν η Federal Reserve θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό, η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο επώδυνη. «Δεν είμαι σίγουρος αν ο κόσμος είναι προετοιμασμένος για (επιτόκιο) 7%» είπε ο Dimon στην εφημερίδα.

Ο Dimon έκανε τα σχόλια ενώ συμμετείχε σε μια σύνοδο επενδυτών της JPMorgan στη Βομβάη της Ινδίας.

Οι δηλώσεις του ενίσχυσαν τη συνεχιζόμενη νευρικότητα στη Wall Street, η οποία έχει τροφοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ανησυχίες σχετικά με τη διατήρηση των επιτοκίων υψηλά από τη Fed για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στις πρόσφατες συναλλαγές, ο Dow υποχώρησε σχεδόν 300 μονάδες, ή 0,9%. Ο Nasdaq έχασε 1,2%.

Από τις αρχές του περασμένου έτους, η Fed αύξησε γρήγορα τα επιτόκια από σχεδόν μηδέν σε λίγο πάνω από 5%.

«Ρωτώ τους επιχειρηματίες: “Είστε προετοιμασμένοι για κάτι σαν 7%;”. Η χειρότερη περίπτωση θα είναι 7% με στασιμοπληθωρισμό. Εάν πρόκειται να έχουν χαμηλότερους όγκους και υψηλότερους ρυθμούς, θα υπάρχει άγχος στο σύστημα», είπε ο Dimon. «Προτρέπουμε τους πελάτες μας να είναι προετοιμασμένοι για τέτοιου είδους άγχος».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan ανέφερε τον θρυλικό επενδυτή Warren Buffett, ο οποίος έχει περίφημα δηλώσει ότι «μόνο όταν πέσει η παλίρροια ξέρεις ποιος κολυμπά γυμνός». Με άλλα λόγια, μια ύφεση εκθέτει το ποιος έχει πάρει πάρα πολύ ρίσκο.

Ο Dimon προειδοποίησε ότι άλλες δύο ποσοστιαίες μονάδες αυξήσεων επιτοκίων θα ήταν «πιο επώδυνες» από τις δύο τελευταίες. Πάντως, ενώ ο ίδιος προειδοποιεί για τέτοιου είδους ψηλά επιτόκια, αυτό δεν είναι κάτι που οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της Fed έχουν επικυρώσει δημόσια. Την περασμένη εβδομάδα, δημοσίευσαν προβλέψεις που περιλαμβάνουν μόνο μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων φέτος πριν από τις μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος. Η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης τιμολογείται με μικρή πιθανότητα τα επιτόκια να πάνε στο 6%, πόσο μάλλον στο 7%.

Στη συνέντευξή του στους Times of India, ο Dimon αναφέρθηκε στη σειρά των χρεοκοπιών τραπεζών των ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το έτος. Η JPMorgan εξαγόρασε την First Republic Bank καθώς κατέρρευσε. «Δεν νομίζω ότι θέλουμε ένα σύστημα όπου καμία τράπεζα δεν θα καταρρέει ποτέ. Έτσι, το να έχεις ένα σωρό αποτυχίες δεν είναι τρομερό πράγμα», είπε. «Αλλά εάν προκαλεί όλεθρο στο σύστημα, πρέπει να τροποποιήσουμε τους κανονισμούς για να μην συμβαίνει αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου