Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

Ανάγκη δυναμικών πρωτοβουλιών Ελλάδος-Κύπρου (του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου, Πρέσβη επί τιμή, μέλους του ΙΗΑ)

Μετά από 49 χρόνια κατοχής μέρους της Κυριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, απαιτούνται δυναμικές διπλωματικές πρωτοβουλίες από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Κουρασθήκαμε να περιμένουμε για 49 χρόνια προτάσεις του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, προτάσεις που απορρίπτονται από την Τουρκία και έχουν καταλήξει στο να προτείνει η Άγκυρα την λύση των δύο κρατών για να κλείσει το Κυπριακό με τα στρατεύματά της πάντοτε εκεί.

Ήρθε ο καιρός για μια ελληνική πρωτοβουλία από την Λευκωσία και από την Αθήνα η οποία να υποβληθεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και εν συνεχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρωτοβουλία μπορεί να περιλάβει τα εξής στοιχεία:

1. Αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα.

2. Συνέχιση των διαπραγματευσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

3. Συζητήσεις μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για τον πλήρη αφοπλισμό της νήσου με την αναχώρηση των τουρκικών δυνάμεων και το κλείσιμο των Αγγλικών βάσεων.

4. Εφ’οσον η Άγκυρα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και μόνον τότε, Αθήνα και Λευκωσία θα συμφωνήσουν στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας – Ε. Ένωσης.

Θεωρείται βέβαιον ότι η Άγκυρα θα απορρίψει την ελληνική πρωτοβουλία και τότε Ελλάδα και Κύπρος δεν θα επιτρέψουν την αναβάθμιση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-ΕΕ. Η Τουρκία θα κατηγορηθεί για αδιαλλαξία στην επίλυση του Κυπριακού. Προηγουμένως η Αθήνα θα πρέπει να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με το Πακιστάν και με άλλα ισλαμικά κράτη που ενδεχομένως θα ήταν πρόθυμα να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος. Μια επίσημη πρόσκληση στον Πρόεδρο του Πακιστάν Αρίφ Αλβί να επισκεφθεί για πρώτη φορά την Ελλάδα θα συνέβαλλε προς την κατεύθυνση αποτροπής μιας ενδεχομένης αναγνώρισης. Το ίδιο θα μπορούσε η Αθήνα να κάνει προς τους Αρχηγούς κρατών των άλλων ισλαμικών χωρών. Βέβαια προσκλήσεις σαν τις προαναφερόμενες μπορεί να μην είναι αρεστές στην ΕΕ η σε άλλους συμμάχους, αλλά τι να κάνουμε, θα πρέπει επί τέλους τα ελληνικά συμφέροντα να πάρουν προτεραιότητα.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς – μέλη του ΙΗΑ. Η ιστοσελίδα του ΙΗΑ δεν λογοκρίνει, ούτε επεμβαίνει σε άρθρα – κείμενα των μελών του ΙΗΑ


International Hellenic Association

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου