Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Παρουσίαση του νέου graphic novel σε σενάριο του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη στην Κομοτηνή (6 Οκτωβρίου 2022)

 Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ «ΕΠΑΝΑ-ΣΥΣΤΗΘΗΚΕ» ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 

Με την παρουσίαση του νέου graphic novel σε σενάριο του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη και εικονογράφηση του Παναγιώτη Πανταζή, με τη συμμετοχή των κ. Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, Ελένης Χατζή, Νίκου Καμπασελέ και σε ρόλο συντονίστριας την κ. Χριστίνα Αποστολίδου, ο μεγάλος Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή και το έργο του «ζωντάνεψαν» και πάλι στην Κομοτηνή, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, σε έναν χώρο με ιδιαίτερη συμβολική, στο Τσανάκλειο Μέγαρο, όπου στεγάζεται πλέον, μεταξύ άλλων, και το Μουσείο Καραθεοδωρή. 

Ένα μουσείο μοναδικό στο είδος του, που φιλοξενεί μέρος από τα αρχεία και αντίτυπα του έργου του, προσωπικά αντικείμενα και οικογενειακές φωτογραφίες του μεγάλου επιστήμονα, και «αναδεικνύεται παράλληλα σε χώρο παιδείας, καλύπτοντας το έλλειμμα της ύπαρξης του Καραθεοδωρή και των θεωρημάτων του από τα σχολικά εγχειρίδια», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Σύνδεσμος Φίλων του Καραθεοδωρή. Τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Έλληνα επιστήμονα παρουσίασαν, μέσω του graphic novel «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ο σπουδαίος Έλληνας μαθηματικός», σε σενάριο του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη και εικονογράφηση του Παναγιώτη Πανταζή (εκδ. Παπαδόπουλος, 2021), στο Τσανάκλειο Μέγαρο, στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής, η κ. Ελένη Χατζή, φιλόλογος , ο κ. Νίκος Καμπασελέ, πτυχιούχος της ΑΣΚΤ, εικονογράφος βιβλίων 

Η εκδήλωση ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού Δήμου Κομοτηνής, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής στο πλαίσιο των δράσεών της με την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Κομοτηνή Εν Δράσει», του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή, των εκδόσεων Παπαδόπουλος, του βιβλιοπωλείου“Bookstop” και του «Παρατηρητή της Θράκης», μια και μέσω του νέου graphicnovel του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, που εκτείνεται σε ογδόντα σελίδες, μπορούν οι αναγνώστες, μικροί και μεγάλοι, να ακολουθήσουν τις σημαντικότερες στιγμές της πορείας του σπουδαίου επιστήμονα: την απόφασή του να σπουδάσει μαθηματικά, τη γνωριμία του με τον Αϊνστάιν, τη συνεισφορά του στην επιστήμη αλλά και την αγάπη του για την Ελλάδα. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τα της βραδιάς. Το graphic novel «Κωσταντίνος Καραθεοδωρή, ο σπουδαίος Έλληνας μαθηματικός» παρουσίασαν στην Κομοτηνή οι κ. Νίκος Καμπασελέ, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Ελένη Χατζή και στον ρόλο του συντονισμού η κ. Χριστίνα Αποστολίδου. 

Η Ελένη Χατζή, είπε ότι « το graphicnovel είναι προσιτό στους νεαρούς αναγνώστες, αλλά και έχει τη χρησιμότητά του για τους εκπαιδευτικούς. Το εγχείρημα του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη είναι επιτυχημένο, γιατί προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό, ιδιαίτερα στο νεαρότερο, μια μάλλον άγνωστη προσωπικότητα για την οποία ακόμη δεν έχει πει την τελευταία λέξη η έρευνα. Ανασυνθέτει μια εποχή από την πλευρά της πορείας ενός ανθρώπου που θεράπευσε την επιστήμη του σε μέγιστο βαθμό». 

Ακολούθησε ο κ. Νίκος Καμπασελέ, που επιχείρησε να εισάγει τους θεατές στον κόσμο των κόμικς, διευκρινίζοντας ζητήματα ορολογίας αλλά και παρουσιάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η τέχνη του graphic novel δίνει τη δυνατότητα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να γνωρίσει κάποιος τον Κ. Καραθεοδωρή». 

Τον λόγο έλαβε τέλος ο σεναριογράφος του κόμικ, κ. Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, ο οποίος μοιράστηκε τη χαρά του που επέστρεψε στην Κομοτηνή για την παρουσίαση του βιβλίου του. Αρχικά αναφέρθηκε στην επιλογή του graphicnovel, «Η τέχνη αυτή δίνει επίσης τη δυνατότητα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να γνωρίσει κάποιος τον Κ. Καραθεοδωρή», ανέφερε χαρακτηριστικά. Βασικός στόχος του είναι να δώσει το έναυσμα στον αναγνώστη να αναζητήσει περισσότερα στη συνέχεια για τον Κ. Καραθεοδωρή, εξ ου και στο συγκεκριμένο κόμικ  κατατίθεται στο τέλος επιλεγμένη βιβλιογραφία για τον μεγάλο επιστήμονα.. Προσπαθούμε να φέρνουμε τον Κ. Καραθεοδωρή και πάλι στην επικαιρότητα για να τον μάθουν τα παιδιά και οι νέοι. Στο τέλος ο συγγραφέας υπέγραψε βιβλία στους αναγνώστες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου