Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Πανηγυρικός εορτασμός της εορτής της Γέννησης της Θεοτόκου στην Ι.Μ. Παναγίας στα Συγγενά Φλωριάδας Βάλτου (videos - fotos)

Με κάθε λαμπρότητα πανηγύρισε σήμερα το πρωί την εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας στα Συγγενά Φλωριάδας Βάλτου.


Η Ιερά Μονή Συγγενών βρίσκεται βορειοανατολικά του χωριού Χρυσορράχη της κοινότητας Φλωριάδας  και είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου. Από το 1986 έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο "επειδή πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα στην επαρχία Bάλτου. Tο καθολικόν της Mονής είναι Bασιλική που χτίστηκε στα 1722 και κοσμείται με τοιχογραφίες, ξυλόγλυπτο τέμπλο, οροφή λαϊκής τέχνης με μικρά ρομβοειδή φατνώματα και φυτική διακόσμηση" (Πηγή: Wikipedia)


Νωρίς το πρωί τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντων των π. Ηλία Βανάκα και π. Ευσταθίου Καραδήμα.
Πλήθος πιστών κατέκλυσε το ιστορικό καθολικό της  Ιεράς Μονής για να παρακολουθήσει την Θεία Λειτουργία. 
Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες και στα βίντεο που ακολουθούν, ο Ιερός Ναός κοσμείται από τοιχογραφίες και τέμπλο μοναδικού κάλλους, που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση, παρά τα 300 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από το αρχικό χτίσιμο του Καθολικού! 
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τα παιδάκια του Χορευτικού τμήματος των Πολιτιστικών Συλλόγων Φλωριάδας χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και χειροκροτήθηκαν θερμά από τον κόσμο που κατέκλυσε τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με δημοτικά τραγούδια και χορούς, ενώ προσφέρθηκε στους εκατοντάδες θεατές το παραδοσιακό σουβλάκι,  οίνος και μπύρα. 
Τέτοιες εκδηλώσεις κρατούν ζωντανό το πολιτιστικό κύτταρο του ελληνισμού και την ορθόδοξη χριστιανική του πίστη λειτουργώντας ως αντίβαρο στην πολιτισμική ισοπέδωση εθνών,  λαών και πολιτισμών που θέλουν να επιβάλλουν οι κάθε λογής και αφηγήματος πςγκοσμιοποιητές.
Η λάμψη και η χαρά στα μάτια των μικρών παιδιών που χόρεψαν με την ψυχούλα τους κι αφού πρώτα κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων, είναι η καλύτερη απάντηση!
Και του χρόνου!
Η Παναγία μας βοήθειά μας!

VIDEOS 

1) Θεία Λειτουργία 


2) Χορευτικό 


3) Πλάνα από drone 




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 


























































Φωτογραφίες από drone

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου