Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Σκάνδαλο υποκλοπών: Ο δημοσκοπικός εξωραϊσμός της εικόνας της κυβέρνησης δε σώζει τον Κ. Μητσοτάκη

https://antinews.gr/%cf%83%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b4%ce%b1%ce%bb%ce%bf-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%80%cf%8e%ce%bd-%ce%bf-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%be/
Σκάνδαλο υποκλοπών: Ο δημοσκοπικός εξωραϊσμός της εικόνας της κυβέρνησης δε σώζει τον Κ. Μητσοτάκη

Δύο δημοσκοπήσεις είδαν την Κυριακή το φως της δημοσιότητας. Και οι δύο δείχνουν ανησυχητική φθορά της κυβέρνησης, εξαιτίας του σκανδάλου των υποκλοπών

Μπορεί να καταβάλλονται αγωνιώδεις προσπάθειες δημοσκοπικού εξωραϊσμού της φθοράς που υφίστανται, εξαιτίας του σκανδάλου των υποκλοπών, κυβέρνηση και Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, οι τάσεις που καταγράφονται στις δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σε δύο μεγάλα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ δείχνουν ότι το καράβι της ΝΔ έχει βάλει ρότα για να πέσει πάνω στα βράχια.

Και οι δύο δημοσκοπήσεις, της GPO για τα «Νέα» και της Marc για το «Πρώτο Θέμα», δείχνουν το αυτονόητο. Ότι τα θέματα του ρεύματος και της ακρίβειας, για τα οποία είναι υπεύθυνη η ίδια η κυβέρνηση, απασχολούν πρωτίστως τον Έλληνα πολίτη, ιδιαίτερα ενόψει ενός δύσκολου, όπως λέγεται, χειμώνα. Το δε σκάνδαλο των υποκλοπών έρχεται μετά από αυτά.

Δεν πρόκειται για κάποιο φοβερό και τρομερό «εύρημα». Είναι το απολύτως αναμενόμενο. Από πέρυσι, άλλωστε, η κυβέρνηση έβαλε «φωτιά» στις τσέπες των Ελλήνων με το ρεύμα, την ακρίβεια, τις θεαματικές αυξήσεις των ενοικίων, για να ακολουθήσουν οι φόροι, κ.ο.κ.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών, όπως έχει εξαρχής επισημάνει το Antinews, αν και μείζον θέμα Δημοκρατίας, Πολιτεύματος και πολιτικής «ηθικής», δε ρίχνει από μόνο του κυβερνήσεις. Όταν όμως τα προβλήματα (και βέβαια τα οικονομικά, της επιδημίας, κ.λ.π.) συσσωρεύονται και γίνονται χιονοστιβάδα, τότε θέματα όπως οι υποκλοπές λειτουργούν ως «κερασάκι στην τούρτα». Καταλύτης εξελίξεων που κατατρώγουν κάθε κυβέρνηση, με αποτέλεσμα το ραγδαίο ροκάνισμα των ποσοστών της και την ήττα της.

Διαπιστώσεις -κόλαφος

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι και στις δύο δημοσκοπήσεις διαπιστώνεται σοβαρότατη κυβερνητική φθορά. Κι ας προσπαθούν οι «αναλυτές» των δημοσκοπήσεων να χρυσώσουν το χάπι, κάνοντας «συμψηφισμό» ανάμεσα στην τροχιά πτώσης της κυβέρνησης και στη μη άνοδο -κατά τις δημοσκοπήσεις- των ποσοστών της αντιπολίτευσης.

Τα ίδια τα «Νέα» αναφέρουν: «Η παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι αγνοούσε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη προκαλεί φθορές στην πρωθυπουργική εικόνα. Το 59,1% βλέπει ευθύνες του πρωθυπουργού, το 56,4% κρίνει αρνητικά τις κινήσεις του, ενώ το 58,3% δηλώνει ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του απέναντι στην κυβέρνηση και το κράτος».

Και προσθέτουν: «Η υπόθεση των παρακολουθήσεων ανάγεται από τους ερωτηθέντες πολίτες στο τρίτο (και όχι στο πρώτο ή δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας) πίσω από τις τιμές του ρεύματος και γενικότερα την ακρίβεια, υποσκελίζοντας ωστόσο τα ελληνοτουρκικά το μεταναστευτικό και την πανδημία. Σε κάθε περίπτωση πάντως το 68,6% των ερωτηθέντων θεωρεί το ζήτημα (σ.σ. των υποκλοπών) ως ιδιαίτερα σημαντικό για την πολιτική ζωή, ενώ όσοι εμφανίζονται αδιάφοροι περιορίζονται στο 29,9%».

Πρόκειται για διαπίστωση κόλαφο. Μπορεί, λοιπόν, στην κατάταξη των προβλημάτων που απασχολούν την κοινή γνώμη, οι υποκλοπές να έρχονται μετά το ρεύμα και την ακρίβεια, ωστόσο τα υψηλά ποσοστά αποδοκιμασίας προς τον πρωθυπουργό δείχνουν ότι το «κερασάκι στην τούρτα» είναι ικανό να τον συνθλίψει.

Ως εκ τούτου, το αμέσως ερχόμενο διάστημα θα κάνει τα πάντα (μέσω θύελλας επιδομάτων στη ΔΕΘ) για να αλλάξει την ατζέντα από τις υποκλοπές. Δύσκολο να πετύχει την αναστροφή του κλίματος, πάντως.

(Τα αποτελέσματα των ερευνών για τα «Νέα» και το «Πρώτο Θέμα»)

Η ΝΔ χάνει τη νεολαία

Ακόμα και το σφόδρα φιλοκυβερνητικό «Πρώτο Θέμα» σημειώνει ότι «στην αξιολόγηση της κυβέρνησης υπερτερούν οι αρνητικές γνώμες σε ποσοστό 53,1% έναντι του 46,1% που έχει θετική γνώμη».

Όσον αφορά τις θετικές γνώμες, σε αυτή την τάση «εντάσσονται πλειοψηφικά οι μεγαλύτερης ηλικίας συμπολίτες μας που είναι άνω των 65 ετών σε ποσοστό 58,3%, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ κατά 54,5% και οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως κεντρώοι, 55%. Αντίθετα εντονότερα αρνητικοί είναι οι νέοι μεταξύ 17 και 34 ετών κατά 62,1%».

«Απόσταση βολής» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Σε άλλο σημείο τα «Νέα» αναφέρουν: «Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η κυβερνητική παράταξη συνεχίζει να διατηρεί την υπεροχή της (σ.σ. έναντι της αντιπολίτευσης), με την αξιωματική αντιπολίτευση ωστόσο να αισθάνεται ότι βρίσκεται πλέον σε απόσταση βολής, ενώ κανείς δε μπορεί να γνωρίζει ποιες άλλες εκπλήξεις μπορεί να φέρει η εξέλιξη της υπόθεσης».

Ακόμα και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ παραδέχονται ότι πλέον η «απόσταση βολής» έχει μειωθεί. Βέβαια, στις επίσημες δημοσκοπήσεις η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται περί το 5% με 6%. Στις «μυστικές» όμως, η διαφορά φαίνεται να είναι πολύ μικρότερη. Άξιον ενδιαφέροντος είναι μάλιστα ότι τα ποσοστά συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά μικρότερα από της ΝΔ (στο 73,3% η ΝΔ, στο 64,8% ο ΣΥΡΙΖΑ).

Μέχρι και το «Πρώτο Θέμα», αν και με το τσιγκέλι, φτάνει στο σημείο να αναφέρει ότι, εάν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή, το 36,9% πιστεύει ότι ναι μεν η ΝΔ θα ερχόταν πρώτη, αλλά η διαφορά θα ήταν κάτω των έξι μονάδων. Αυτά, βέβαια, πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και την όποια αξιοπιστία τους. Όπως και να’ χει, πάντως, αυτά τα ποσοστά δεν παύουν να δείχνουν ορισμένες τάσεις που υπάρχουν εντός του εκλογικού σώματος. Και τα μηνύματα που στέλνονται προς τον Κ. Μητσοτάκη κάθε άλλο παρά θετικά είναι.

Κίτρινη κάρτα

Τα «Νέα», από τη μεριά τους, σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της GPO αποτελούν «κίτρινη κάρτα» για τον Κ. Μητσοτάκη.

«Η κίτρινη κάρτα στην κυβέρνηση προκύπτει ευθέως από την πρόθεση ψήφου, καθώς η ΝΔ καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,7% σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση της GPO τον περασμένο Ιούλιο», αναφέρει η εφημερίδα.

Και προσθέτει: «Το κυβερνών κόμμα διατηρεί μεν μεγάλο προβάδισμα 6,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά η κάμψη του είναι αξιοσημείωτη. Είναι εξίσου σαφές ότι η υπόθεση (σ.σ. υποκλοπές) αύξησε τον ζωτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που κερδίζει μία μονάδα και καταγράφει ποσοστό 12,1% ενώ περιορισμένα είναι τα κέρδη του ΣΥΡΙΖΑ (0,9%)».

Δημοσκοπικές διαφορές

Καταλήγοντας στον σκληρό πολιτικό δείκτη της πρόθεσης ψήφου γράφει η εφημερίδα, «η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 31,4% (μειωμένο κατά 1,7% σε σχέση με την τελευταία μέτρηση της GΡΟ), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει το ποσοστό του κατά μία περίπου μονάδα και πηγαίνει στο 25,1% με τη διαφορά των δύο κομμάτων να βρίσκεται πλέον στις 6,3 ποσοστιαίες μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει άνοδο και αποτυπώνεται στο 12,1% ενώ σχετικά σταθερά καταγράφονται τα ποσοστά των υπόλοιπων κομματικών σχηματισμών».

Στην έτερη δημοσκόπηση για το «Πρώτο Θέμα», «στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32% που είναι μειωμένο κατά 0,2% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της Μarc και προηγείται κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ , ο οποίος αυξάνει την απήχησή του κατά 0,5% και φτάνει στο 23,5%».

Τέλος, αναφέρεται ότι «η ΝΔ παρουσιάζει συσπείρωση της τάξης του 73,3%, καθώς παρουσιάζει τις μεγαλύτερες εκροές οπαδών της προς τη δεξαμενή των αναποφάσιστων (8%) και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (7,4%), προσελκύοντας σχεδόν το ίδιο ποσοστό από το τελευταίο, και 4,8% από όσους στις προηγούμενους εκλογές είχαν προτίμηση σε άλλα κόμματα. Αντίστοιχα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει συσπείρωση της τάξης του 64,8% προσελκύοντας ψηφοφόρους επίσης από όσους είχαν ψηφίσει άλλο κόμμα (κατά 9,9%) και καταγράφοντας διαρροές κυρίως προς τους αναποφάσιστους (9,9%) και το ΠΑΣΟΚ (8,9%)». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου