Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Το Δημοκρατικό Πολίτευμα Απαιτεί Πολίτες Ορθά Πληροφορημένους (Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος)

     Σήμερα θα καταθέσω εδώ στο αγαπημένο blog αυτό που αισθάνομαι την αδήριτη ανάγκη να κάνω, όπως θέλω να πιστεύω και οι περισσότεροι Έλληνες και Ελληνίδες, δηλαδή να προσθέσω στον στίχο του ποιητή που επισημαίνει «η Ελευθερία απαιτεί αρετή και τόλμη» ότι ο Δημοκρατικό Πολίτευμα απαιτεί δυο ακόμη προϋποθέσεις για να λειτουργήσει σωστά:

οι πολίτες να είναι ορθά πληροφορημένοι και,

να διαθέτουν ικανότητα ευθυκρισίας…

     Δημοκρατικά Πολιτεύματα, αυθεντικά ή κατά επίφαση, έχουμε στον 21ο αιώνα στις περισσότερες χώρες του ΟΗΕ και φυσικά στη γενέτειρα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ελλάδα, αλλά το ερώτημα ήταν και παραμένει εάν υπάρχουν οι δικλείδες ασφαλείας έτσι ώστε στο Δημοκρατικό Πολίτευμα να συνεχίζει να υπάρχει...

     Τολμώ σήμερα την πρόσθεση των δύο παραπάνω προϋποθέσεων στο μεστό νοήματος    στίχο του ποιητή δηλώνοντας ότι το Δημοκρατικό πολίτευμα απαιτεί ορθά και καλά πληροφορημένους πολίτες που διαθέτουν την ικανότητα της ορθής αξιολόγησης δεδομένων και καταστάσεων και ευθυκρισία!.

     Δυστυχώς, όμως, αυτό στην εποχή μας, Τρίτη δεκατία της τρίτης μ.Χ. χιλιετίας δηλαδή έτος 2021 ΔΕΝ φαίνεται να ισχύει ούτε στην Πατρίδα μας ούτε και στον Πλανήτη μας γενικότερα.

     Στα σύγχρονα Δημοκρατικά Πολιτεύματα. Όχι μόνο στα καταά επίφαση αλλά δυστυχώς και σε αυτά που αυτοαξιολογούνται ως αυθεντικά, οι πολίτες από έλλειψη ορθής, υπεύθυνης και αντικειμενικής πληροφόρησης, χωρίς ιδεολογικές και Κομματικές παρωπίδες, και από την παροχή τόνων παραπληροφόρησης από τα αποκαλούμενα «κοινωνικά δίκτυα» αλλά και από ραδιο/τηλεοπτικά και έντυπα ΜΜΕ (αυτά που εδώ και δεκαετίες έχω χαρακτηρίσει ως Μέσα Μαζικού Εκμαυλισμού) αδυνατούν να λειτουργήσουν με γνώση οπότε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, συχνά λειτουργούμε ως «άτομα μειωμένης κριτική ικανότητας» και μετά αυτοχαρακτηριζόμαστε ως…ΚΟΨΟΧΕΡΗΔΕΣ!!!

     Αποδίδεται στον Αμερικανό Πρόεδρο Lincoln το απόφθεγμα:

     «Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου...»

     Δυστυχώς το Δημοκρατικό Πολίτευμα νοσεί, σε ελληνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο!

     Στο προηγούμνο άρθρο μου με τίτλο «Αναβάθμιση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος: Όνειρο Θερινής Νυκτός» που φιλοξενήθηκε εδώ στο αγαπημένο Blog έκανα κάποιες προτάσεις χαρακτηρίζοντάς τες ως περιεχόμενο σε όνειρο θερινής νυκτός...

     Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε εγώ συνέχισα να απολαμβάνω υο «θερινό μου όνειρο» και ελπίζω ότι θα με συγχωρήσετε που σας κοινοποιώ σήμερα τη συνέχιση του ίδιου ονείρου...

     Το Δημοκρατικό Πολίτευμα απαιτεί πολίτες ορθά και καλά ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΥΣ με ψηλό αίσθημα ΕΥΘΥΝΗΣ για τις επιλογές τους, ΙΚΑΝΟΥΣ να κρίνουν πρόσωπα και καταστάσεις.

     Ομολόγησα ότι τα παραπάνω φαντάζουν ως όνειρα θερινής νυκτός.

     Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η αδυσώπητη αντικειμενική πραγματικότητα που μονίμως αρνιόμαστε να αντκρύσουμε κατάματα πιστοποιεί ότι όχι μόνο στην Παρίδα μας Ελλάδα αλλά διεθνώς υπάρχει διάχυτο «αλισβερίσι» (εκλέγουμε όχι Βουλευτές αλλά «βολευτές»), η απάθεια και ο κυνισμός θριαμβεύουν και οδηγούν τους ψηφοφόρους να ΜΗ συμμετέχουν στις διάφορες εκλογικές διαδικασίες με αποτέλεσμα να εκλέγονται με χαμηλά ποσοστά ψήφων άνθρωποι επιλεγμένοι από πολιτικά Κόμματα, χωρίς ιδιαίτερες και αποδεδειγμένες ικανότητες, κατευθυνόμενοι από άγνωστες δυνάμεις και άγνωστα κέντρα εξουσίας και αυτό το βιώνουν καθημερινά οι πολίτες από άκρο σε άκρο του Πλανήτης μας.

     Με την συντονισμένη και αδιάκοπη «πλύση εγκεφάλου» που γίνεται από άκρο-σε-άκρο του Πλανήτη από τα ΜΜΕ (Μέσα Μαζικού Εκμαυλισμού) και τα ανεύθυνα και ανεξέλεγκτα «Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης» δυστυχώς, οι προοπτικές Για το Δημοκρατικό Πολίτευμα, δεν φαίνονται ευοίωνες….

     Να αναφωνήσω ως συνταξιούχος αλλά ΟΧΙ απόμαχος και καναπεδάτος Καθηγητής Πανεπιστήμιου:

     «Τί κρίμα, αλήθεια, για το εύθραυστο πολίτευμα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που γεννήθηκε στην Ελλάδα και στο πέρασμα των αιώνων εξαπλώθηκε στην Οικουμένη σε αυθεντική ή ακόμη και σε κίβδηλη μορφή...»

     Η να ελπίσω ότι στην Πατρίδα μας Ελλάδα και Διεθνώς τα Κόμματα θα σεβαστούν τους πολίτες και οι Πολίτες θα αρχίσουν επιτέλους να συμπεριφέρονται ως ορθά και καλά πληροφορημένα άτομα που διαθέτουν ικανότητες ευθυκρισίας ως ψηφοφόροι και όχι εθελοτυφλούντες…οπαδοί;

     Ζητώ συγνώμη που προσωπικά «παρασύρθηκα» από το Αυγουστιάτικο όνειρό μου για κατάργηση της ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ, για απαγόρευση συμμετοχής στα κοινά ατόμων που συνδέονται με πρώτο και δεύτερο βαθμό συγγένειας με ήδη εκλεγμένους πολιτικούς, και με θέσπιση ορίου 2 θητειών σε θώκους τοπικής, πεέριφεριακής και εθνικής εξουσίας...

     Κλείνω με το απόφθεγμα του Προέδρου Lincoln που λέγεται ότι εκστόμισε ο Πρόεδρος  Nixon καθώς του σερβίρανε την ατιμωτική ΕΞΩΣΗ από τον Λευκό Οίκο:

     «Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό...»    

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα!..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου