Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Ανοίγει και πάλι ο λυσσαλέος «πόλεμος» εναντίον της Θείας Κοινωνίας

https://hellas-orthodoxy.blogspot.com/2020/09/blog-post_18.html

Ανοίγει εκ νέου ο «πόλεμος» εναντίον της Θείας Κοινωνίας, καθώς αυξάνουν τα κρούσματα της πανδημίας. Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Στέλιου Πέτσα, ξεκαθαρίζει το θέμα, διευκρινίζοντας ότι το ζήτημα δεν έχει τεθεί από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

«Αυτή τη στιγμή τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την προστασία της δημόσιας υγείας είναι σε ισχύ, ανανεώνονται όπου χρειάζεται, εντείνονται όπου χρειάζεται ή γίνονται πιο χαλαρά
Αυτό που λέτε (σ.σ. το θέμα της Θείας Κοινωνίας) είναι ένα ευρύτερο οριζόντιο θέμα, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν έχει τεθεί από τη επιτροπή των ειδικών» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Το θέμα ανακίνησε ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος επέστησε την προσοχή αναφορικά με τους χώρους λατρείας και ειδικότερα για τη Θεία Κοινωνία. Στις τοποθετήσεις αυτές απάντησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.
Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε πως πρόκεται για ένα «καθαρά εκκλησιαστικό θέμα πίστεως που έχει θεολογικές προεκτάσεις» οπότε ζήτησε να το χειριστούν οι ίδιοι.

Ο καθηγητής Γενετικής και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος μίλησαν στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για το θέμα της διακοπής της Θείας Κοινωνίας.
Ειδικότερα, ο κ. Δερμιτζάκης, πρότεινε να αλλάξει προσωρινά ο τρόπος που λαμβάνουν οι πιστοί τη Θεία Κοινωνία λόγω της πανδημίας.
«Δεν είναι κάτι περίεργο, για τους περισσότερους είναι κάτι πολύ λογικό», τόνισε σχολιάζοντας την δήλωσή του.

«Η λογική είναι πολύ απλή, αυτή την στιγμή αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο, πλησιάζουμε σε πολύ σοβαρά μέτρα, υπάρχουν μέτρα που καλύπτουν όλες τις πλευρές της ζωής μου, υπάρχει όμως κι ένα κομμάτι που από επιστημονικής άποψης κρύβει πολλές παγίδες και δεν το συζητάμε, γιατί είναι ταμπού, αυτό της Θείας Κοινωνίας. Αν αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται μπορεί να αποτέλεσει ένα επιπλέον μέτρο, που θα μειώσει την μετάδοση. Δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε σαν ταμπού», σημείωσε.

«Είναι η μόνη εκκλησία στον κόσμο που λειτουργεί με αυτά τα χαρακτηριστικά», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι σε άλλα μέρη του κόσμου η Θεία Κοινωνία γίνεται με τρόπο υγειονομικά συμβατό.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να το κάνει ως μέτρο, η ίδια η εκκλησία πρέπει να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος από πλευράς του, τόνισε πως πρόκειται για ένα «καθαρά εκκλησιαστικό θέμα πίστεως που έχει θεολογικές προεκτάσεις» οπότε ζήτησε να το χειριστούν οι ίδιοι.

«Η εκκλησία συμφώνησε να είναι ενωμένη γιατί ενώνει τον λαό. Είναι όμως κρίμα να επανέρχεται το θέμα της Θείας Κοινωνίας. Έχουμε την προσωπική μας εμπειρία. Αν ισχύουν όσα ακούγονται θα έπρεπε μέσα στις εντατικές να είναι μόνο ιερείς κι επίσκοποι», ανέφερε συγκεκριμένα.

«Δεν πρέπει αυτό το θέμα να διχάσει το λαό», πρόσθεσε και ξεκαθάρισε ότι δεν ισχύει ότι άλλες εκκλησίες ανά τον κόσμο έχουν αλλάξει τον τρόπο τέλεσης της Θείας Κοινωνίας.

Ο Μητροπολίτης, ερωτηθείς για την πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος να αλλάξει ο τρόπους της Θείας Κοινωνίας κι αν αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη χώρα, τόνισε: «Αν κάποιος φοβάται ότι θα κολλήσει καλύτερα να μην μεταλάβει. Η Θεία Κοινωνία προϋποθέτει μια πίστη στο μυστήριο».

Ο καθηγητής Γενετικής αναφέρθηκε στη συνέχεια για τις περιπτώσεις ιερέων που νόσησαν αυτήν την περίοδο. «Εγώ παίρνω μια επιστημονική άποψη, που καλύπτει όλο τον φυσικό κόσμο, επομένως έχουμε κάθε δικαίωμα οι επιστήμονες να εξετάζουμε τις συμπεριφορές της εκκλησίας», τόνισε.

https://www.orthodoxianewsagency.gr/epikairotita/anoigei-o-polemos-enantion-tis-theias-koinonias-ti-apanta-i-kyvernisi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου