Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Το φιάσκο του επαναπατρισμού των Ελλήνων από το Λονδίνο


Υπό το κράτος της πίεσης και των διαρκών καταγγελιών των παγιδευμένων στο αεροδρόμιο του Λονδίνου, τόσο στα Μέσα Ενημέρωσης όσο και σε ζωντανές μεταδόσεις στα social media, η κυβέρνηση εδέησε, μετά από πολλές ημέρες, να οργανώσει τον επαναπατρισμό περί των 120 Ελλήνων από τη βρετανική πρωτεύουσα.

Το Antinews από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει ότι στην πραγματικότητα οι αρμόδιοι απέφευγαν να οργανώσουν τον επαναπατρισμό των Ελλήνων, επειδή δεν επιθυμούσαν να έλθουν στην Ελλάδα άτομα προερχόμενα από μια χώρα "υψηλού κινδύνου". Αλλά, ουδείς ήθελε να αναλάβει για αυτό "επωνύμως" την ευθύνη. Έτσι, ροκάνιζαν τον χρόνο, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν αφάνταστα επί μια εβδομάδα στα αεροδρόμια του Λονδίνου περίπου εκατόν πενήντα άτομα.
Παρά ταύτα, όπως επίσης παρατηρούσε εξαρχής το Antinews, το υπουργείο Εξωτερικών, για τα μάτια της κοινής γνώμης και μόνο, έσπευδε να εκδώσει ανακοίνωση ότι οργανώνει την "εκκένωση" των Ελλήνων από το Λονδίνο και μάλιστα ότι ορίζει γι' αυτό τον σκοπό έναν διπλωμάτη ως "ειδικό απεσταλμένο". Κάτι, ωστόσο, που κάλλιστα θα μπορούσε να οργανώσει το έμπειρο και πολυπληθές προσωπικό της μεγάλης πρεσβείας που έχει η Ελλάδα στο Λονδίνο (βλέπε: Κορονοϊός: Επικοινωνιακά σόου με τον επαναπατρισμό Ελλήνων για τα μάτια της κοινής γνώμης και μόνο).
Το Antinews, ακόμα, τόνιζε ότι οι αρμόδιοι απέφευγαν την "εκκένωση", επειδή, εκτός των άλλων, δεν είχαν κανένα σχέδιο για τους Έλληνες που θα έφταναν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ούτε για να τους υποβάλλουν σε τεστ, ούτε και κάποιο ξενοδοχείο, για παράδειγμα, για να τους βάλουν σε καραντίνα.
Τελικώς, υπό το βάρος της πίεσης που δέχτηκαν οι αρμόδιοι, υποχρεώθηκαν να οργανώσουν τον επαναπατρισμό των Ελλήνων. Και, δυστυχώς, το Antinews, επιβεβαιώθηκε. Σύμφωνα με όσα είπε Ελληνίδα επιβάτης στον τηλεοπτικό σταθμό Open, οι επαναπατρισθέντες δεν υπεβλήθησαν σε κάποιον υγειονομικό έλεγχο στο "Ελευθέριος Βενιζέλος", αλλά, απλά, τους ζητήθηκε να υπογράψουν την γνωστή "υπεύθυνη δήλωση" και να μείνουν σπίτι τους (βλέπε βίντεο από εφημερίδα "Έθνος").
Λιμάνια
Αντίστοιχες τραγελαφικές καταστάσεις, βέβαια, σημειώνονται και στα λιμάνια, όπου, όπως έχει επισημάνει το Antinews, επίσης δεν γίνονται υγειονομικοί έλεγχοι, ακόμα και σε επαγγελματίες οδηγούς που έρχονται από χώρες "υψηλού κινδύνου", όπως η Ιταλία (βλέπε: Κορονοϊός: Ανύπαρκτα τα τεστ ακόμα και για τους επαγγελματίες οδηγούς που έρχονται από Ιταλία).
Κι' όλα αυτά, όταν ακόμα και η Τουρκία έχει λάβει αυξημένα μέτρα ελέγχου και απολύμανσης φορτηγών διεθνών μεταφορών που προέρχονται από χώρες "υψηλού κινδύνου", όπως το Ιράν και το Ιράκ. Να σημειωθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ότι το τελευταίο διάστημα και ελληνικές νταλίκες προερχόμενες από το Ιράκ, μπλοκαρίστηκαν στα σύνορα Τουρκίας - Ιράκ.
Αλαλούμ
Βεβαίως, ήταν αναμενόμενος ο φόβος των ελληνικών Αρχών ότι, εάν άρχιζαν οι επαναπατρισμοί των Ελλήνων από το Λονδίνο, θα γενικευόταν το αίτημα πολλών άλλων διαμενόντων στη Βρετανία να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Αλλά, από αυτού του σημείου, μέχρι να παραπλανούν τους "παγιδευμένους" στα αεροδρόμια του Λονδίνου και να τους ταλαιπωρούν επί μια εβδομάδα, η απόσταση είναι μεγάλη.
Γιατί, άραγε, δεν ταλαιπωρήθηκαν κατά τον ίδιο τρόπο οι δεκάδες Έλληνες φοιτητές που ήρθαν από την Τουρκία τις προηγούμενες ημέρες; Επειδή αυτοί ήλθαν οδικώς -δίχως, επίσης, να ελεγχθούν- και όχι αεροπορικώς, και, κατά συνέπεια, δεν πιέστηκε η Πολιτεία να συνδράμει με αεροπορικό μέσον για τον επαναπατρισμό τους;
Και γιατί έστειλε η Πολιτεία στην Ικαρία μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας (και ορθώς έπραξε) για τη μεταφορά του ανεύθυνου φοιτητή, κρούσματος του κορονοϊού, στην Αθήνα, ενώ απέφευγε να στείλει στο Λονδίνο; Για ποιο λόγο υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά; Υπάρχουν, άραγε, "τηλέφωνα" μεγαλοπαραγόντων που βαραίνουν περισσότερο από τις εκκλήσεις των απλών Ελλήνων του Λονδίνου;
Τα ερωτήματα για το (εσκεμμένο;) αλαλούμ που σημειώθηκε στην περίπτωση του Λονδίνου είναι πολλά και σίγουρα δεν καλύπτονται από τις έως τώρα "απαντήσεις" της κυβέρνησης. Ούτε, βέβαια, από τις καθησυχαστικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μ.Βαρβιτσιώτη, ο οποίος μάλλον έσπευσε να δρέψει τις "δάφνες" που διεκδικούσε ο προϊστάμενος υπουργός του, Νίκος Δένδιας. Αλλά, άπαντες... ατύχησαν.
Πολύ περισσότερο, το να εξαγγέλλεται "ειδική αποστολή εκκένωσης" από το υπουργείο Εξωτερικών, με επίσημη ανακοίνωση μάλιστα, τη στιγμή που οι πραγματικές προθέσεις άλλων αρμοδίων υπηρεσιών ήταν διαφορετικές, δείχνει μια καθαρά επικοινωνιακή διαχείριση προς άγραν πρόσκαιρων μικρο-ωφελημάτων, στις πλάτες ταλαιπωρούμενων πολιτών (βλέπε την κατάσταση στο αεροδρόμιο του Λονδίνου - εφημερίδα "Έθνος": Αποκλεισμένοι στο Λονδίνο: Είμαστε σε τραγική κατάσταση και κανείς δεν ενδιαφέρεται).
Εκτός αυτού, από τη διαχείριση - φιάσκο της περίπτωσης του Λονδίνου, προκύπτει έλλειψη συνεννόησης, αν όχι μπάχαλο, ανάμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών και τις άλλες αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Πόσο μάλλον, όταν, από τη μια μεριά του το υπουργείο Εξωτερικών, ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωνε ότι ορίζει πρέσβη ειδικό απεσταλμένο στη Βρετανία για να οργανώσει συνολικά τον επαναπατρισμό όποιων Ελλήνων θελήσουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ενώ, από την άλλη, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ν.Χαρδαλιάς, δήλωνε ότι δεν θα γίνει γενικευμένος επαναπατρισμός, και καλούσε τους Έλληνες της Βρετανίας (και με πολύ άκομψο τρόπο, μάλιστα) να μείνουν εκεί που είναι.
Να σημειωθεί πως στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι "ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όρισε τον πρέσβη, κ.Πάνο Καλογερόπουλο, ως Ειδικό Απεσταλμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο τη εντατικοποίησης των προσπαθειών για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid-19 σε σχέση με τους Έλληνες πολίτες στο εξωτερικό και τον επαναπατρισμό τους, όποτε αυτός απαιτείται".
Ουσιαστικά, έστηνε ένα ειδικού τύπου γραφείο στο Λονδίνο για να αντιμετωπιστεί ένα, ενδεχομένως, μεγάλο κύμα επαναπατρισμών, τη στιγμή που άλλες υπηρεσίες προσπαθούσαν να μπλοκάρουν τους επαναπατρισμούς. Κοντολογίς, κυριολεκτικά μπάχαλο που ξεπερνούσε τα όρια της κοροϊδίας.

Τελικώς, στο αεροδρόμιο του Λονδίνου, σύμφωνα με επαν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου