Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Ο μέγας ταξιάρχης και Αρχάγγελος δεν τρέχει μόνο για βοήθεια στις συνοριακές γραμμές αλλά τρέχει και όταν χρειάζεται να ενδυναμώσει και τις ολιγόψυχες καρδιές.

https://epanastasilae.blogspot.com/2020/03/blog-post_64.html
Γέροντας του Αγίου Όρους αυτές τις ημέρες βρέθηκε στην Αθήνα με σκοπό να επισκεφθεί την Ιερά Μονή του Πανορμίτη  στη Σύμη και να αρχίσει παρακλήσεις για βοήθεια στον μέγα ταξιάρχη και Αρχάγγελο Μιχαήλ.
Ρωτήθηκε λοιπόν για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα από δύο κυρίες που συζητούσαν τυχαία σε ένα κατάστημα και οι οποίες τηρούσαν ευλαβικά τα θρησκευτικά τους καθήκοντα μέχρι σήμερα αλλά πλέον δεν μπορούσαν αφού επηρεάστηκαν κι αυτές από όλα όσα λέγονται στις τηλεοράσεις, ακόμη και από τους ποιμένες της εκκλησίας μας και ενστερνίσθηκαν κι αυτές τις απόψεις τους περί της μη αναγκαιότητας της παρακολούθησης των ακολουθιών αλλά και της Θείας μεταλήψεως προκειμένου να μην μεταδίδεται ο ιός.
Ο Γέροντας φυσικά εξέφρασε άλλη άποψη από τους ταγούς της εκκλησίας μας και τους είπε ότι δυστυχώς τον λυπεί τον γεγονός που ο κόσμος σε τέτοιους καιρούς θλίψεως και ομολογίας της πίστεως δεν  νηστεύει και δεν μεταλαμβάνει συχνά όπως θα έπρεπε.

Τους είπε δε ότι ήταν πολύ στενοχωρημένος διότι είδε άδειες τις εκκλησίες στους τελευταίους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας σε σχέση με το εξής γεγονός. Από την μια ο κόσμος δεν προσήλθε στις εκκλησίες για να ακούσει τους Χαιρετισμούς φοβούμενος μην κολλήσει τον ιό και από την άλλη έτρεχε να προλάβει και να συνωστίζεται στις ουρές των σούπερ μάρκετ για να μην του λείψει τίποτα.

Οι δύο κυρίες άρχιζαν να κοιτιούνται καθώς ο χαρισματικός Γέροντας του Αγίου Όρους συνέχισε να λέγει την παραβολή του άφρονος πλουσίου. 

«Κάποιου πλούσιου ανθρώπου τα χωράφια έφεραν μεγάλη σοδειά. Τότε εκείνος σκεφτόταν και έλεγε: “Τι να κάνω, αφού δεν έχω μέρος να συγκεντρώσω τους καρπούς μου;” Και είπε, “αυτό θα κάνω: Θα κατεδαφίσω τις αποθήκες μου και θα χτίσω μεγαλύτερες για να συγκεντρώσω εκεί όλη τη σοδειά μου και τ’ αγαθά μου. Μετά θα πω στον εαυτό μου: Ψυχή μου έχεις πολλά αγαθά, για χρόνια πολλά. Ξεκουράσου, τρώγε, πίνε, διασκέδαζε”. Ο Θεός όμως τού είπε: “Ανόητε, αυτή τη νύχτα ζητούν από σένα την ψυχή σου. Εκείνα λοιπόν που ετοίμασες, ποιος θα τα πάρει;” Αυτά λοιπόν παθαίνει όποιος θησαυρίζει για τον εαυτόν του και δεν φροντίζει να γίνει πλούσιος ως προς τον Θεό» (Λκ. 12, 13-21).
«Σε τι ωφέλησε αυτόν τον πλούσιο η μεγάλη φροντίδα; Ολόκληρος είναι της σάρκας. Βλέπεις όμως πόση ζημιά υπέστη αυτός που για κανένα από τους άλλους δεν ήταν καλός, αλλά μόνο για τον εαυτό του πλούσιος. Είχε φροντίσει να πλουτίσει· αγρύπνησε για να συγκεντρώσει πολλά· συγχαίρει την κοιλιά του, επειδή έχει πολλά από αυτά που είναι αναγκαία· ολόκληρος είναι προσκολλημένος στα γήινα πράγματα· δε βλέπει προς τα επάνω στον Θεό· δε βλέπει αυτά που θα γίνουν, δε σκέφτεται τον Θεό που δικάζει καθισμένος στο θεϊκό βήμα· δε βλέπει τον γείτονα θάνατο· γιατί καταδικάστηκε με απρόσμενο θάνατο ο πλούσιος που μισούσε τους φτωχούς. Ενώ σκεφτόταν το βράδυ την πρωινή τροφή, δεν έφτασε να δει την ακτίνα του όρθρου. Γιατί άκουσε ότι συντομεύτηκε η ζωή του με απόφαση του Θεού.» (Άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας)

Όταν έφυγε ο Γέροντας από το κατάστημα, οι δύο γυναίκες ξέσπασαν σε λυγμούς καθώς κατάλαβαν εκ των υστέρων πως ο Αγιορείτης Γέροντας μιλούσε για αυτές. Οι δύο γυναίκες στα λόγια του Γέροντα είδαν τα δικά τους λάθη και τις δικές τους αδυναμίες. Είχαν αφήσει πράγματι στην άκρη  την νηστεία και την Θεία μετάληψη ενώ έτρεχαν να πραγματοποιήσουν στο έπακρο όλες τις βιοτικές μέριμνες που θα τους εξασφάλιζαν επάρκεια όλων των αγαθών για αρκετούς μήνες.

Οι δύο γυναίκες δήλωναν τώρα ότι είναι έτοιμες να νηστέψουν, να εξομολογηθούν και να κοινωνήσουν καθώς θα ανέμεναν με μεγάλη ανυπομονησία για να ξαναδούν το Γέροντα και να του πουν πόσο έσφαλαν.

Ο μέγας ταξιάρχης και Αρχάγγελος φαίνεται πως δεν τρέχει μόνο για βοήθεια στις συνοριακές γραμμές αλλά τρέχει και όταν χρειάζεται να ενδυναμώσει και τις ολιγόψυχες καρδιές.

Θηβαίος Πολίτης

14/3/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου