Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

ΑΓΙΑ ΦΩΤΙΑ στην Λέσβο.

https://epanastasilae.blogspot.com/2020/02/blog-post_74.html
Έτσι όπως το ακούτε, 26 Φεβρουαρίου εορτάζει η ΑΓΙΑ ΦΩΤΙΑ στην Λέσβο και στην κυριολεξία το νησί πήρε ΦΩΤΙΑ με αυτά που γίνονται.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Εκεί στην Κεντρική Λέσβο, λίγο πιο εκεί στους γραφικούς  Λάμπους Μύλους, μέσα σε ένα ελαιώνα υπάρχει ένα εκκλησάκι της ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟΥ και Μεγαλομάρτυρος ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ της Σαμαρείτιδος. Οι νησιώτες του Αρχιπελάγους μας από την  Κάρπαθο μέχρις επάνω την ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ την προσφωνούν ως ΑΓΙΑ ΦΩΤΙΑ.
Η σιγαλιά του απέραντου ελαιώνα της νήσου Λέσβου ετούτες τις ώρες ταράζεται από τις κρότου λάμψεις, τις ύβρεις και τα υπόλοιπα που είναι ξένα στον πολιτισμικό προφίλ του Έλληνα, το οποίο κάποιοι αποφάσισαν να το επιτάξουν και να το απαλλοτριώσουν ..τρομάρα τους.

Ούτε καν ξέρουν που έμπλεξαν.

Έμπλεξαν με τους ΑΓΙΟΥΣ της Νήσου Λέσβου.

Ρωτήστε για ιστορίες των Μυτιληνιών που έβριζαν τα θεία και παρουσιαζόταν έμπροσθεν τους ΑΓΙΟΙ και τους καταχέριζαν.

Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΙΑ που εορτάζει σήμερα παρακολουθεί μια άλλη ΦΩΤΙΑ που άναψε στο νησί της.

Η εικόνα της ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ( βλ. Φώτο ), έργο λαικού τεχνίτη τιμάται από τους ντόπιους  και σίγουρα αυτές τις ώρες δεν είναι φωτεινή, όπως σκοτείνιασε όλος ο οπτικός ορίζοντας στο αγιοτόκο νησί.

Ένας ταξιτζής στο νησί περνούσε έξω από την δημοσιά στο ύψος που βρίσκεται το εκκλησάκι αυτό ( αυτό έγινε πριν χρόνια) . Σε μια διαδρομή του είδε μια κοπέλα την ώρα που σουρούπωνε . Σταμάτησε να δει αν θέλει τίποτε ( παλαιά οι άνθρωποι είχαν ανθρωπιά και ενδιαφέρον για τον πλησίον τους) . Αυτή του είπε ότι μένει λίγο παραπάνω. Συγκράτησε όμως τα χαρακτηριστικά της.

Το βράδυ την είδε στο ύπνο της και του είπε « τώρα που θα με χρειαστείς να ζητήσεις την βοήθεια μου»

Ο ταξιτζής δεν έδωσε σημασία αλλά ξαναθυμήθηκε το όλο αυτό γεγονός όταν έπαθε μια σοβαρή οφθαλμολογική πάθηση. Στον πόνο και την δοκιμασία του έψαξε να βρει στο σημείο αυτό την άγνωστη αυτή κοπέλα. Ψάχνοντας ανάμεσα στις ελιές βρήκε ένα μικρό εκκλησάκι με αγίασμα που έτρεχε έξω από αυτό. Όταν μπήκε στο εκκλησάκι και είδε την εικόνα της ΑΓΙΑΣ κατάλαβε ποια ήταν η κοπέλα που συνάντησε εκείνο το σούρουπο. Αλείφτηκε με το αγίασμα και τα μάτια του άνοιξαν.

Πέρασαν τα χρόνια , είχα ήδη μάθει αυτό το ΘΑΥΜΑ της ΑΓΙΑΣ και όταν περνούσα από εκεί σταματούσα , άναβα τα κανδήλια του και θυμιάτιζα το εκκλησάκι της ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΙΑΣ.

Μια μέρα κατεβαίνοντας από ένα προσκύνημα στην ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΛΥΚΟΦΙΛΟΥΣΑ της Πέτρας ένα συγγενικό μου πρόσωπο έπαθε  εξ  αιτίας  αλλεργίας εκτεταμένη αναφυλαξία που εξελισσόταν  σε αναφυλακτικό σοκ και αγγειονευρωτικό οίδημα. Έτρεχα να προλάβω να το πάω στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, κορνάροντας.

Όμως αυτό το συγγενικό μου πρόσωπο που γνώριζε για την ΑΓΙΑ ΦΩΤΙΑ, όταν φτάσαμε στο ύψος της δημοσιάς που ήταν το εκκλησάκι αυτό , μου ζήτησε να πάμε να προσκυνήσουμε , επέμενε, και όρμησα μέσα σε ένα χωματόδρομο που διέσχιζε τον ελαιώνα να προσεγγίσω το εκκλησάκι , για να κερδίσω χρόνο.

Όταν φτάσαμε και είδα να νίπτεται με το τρεχούμενο ΑΓΙΑΣΜΑ  της ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΙΑΣ , έπαθα  στην κυριολεξία.

Έβλεπα τις φουσκάλες που είχε σε όλο το κορμί του λόγω της εκτεταμένης αναφυλαξίας να σκάζουν, να μαραίνονται και να εξαφανίζονται.

Μάλιστα ήπιε από το αγίασμα αυτό και του πέρασε και η δύσπνοια που αισθανόταν.

Αν όλα αυτά φαίνονται παράδοξα, σε εμένα σήμερα είναι ευκαιρίες δοξολογίας στον ΑΓΙΟ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ ότι οι ΑΓΙΟΙ του είναι διπλά μας.

Και σήμερα είναι δίπλα μας  …

Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΙΑ θα σβήσει την φωτιά που θέλουν να βάλουν κάποιοι στο όμορφο νησί της Λέσβου.


Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου