Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Δημήτριος Β. Εμμανουήλ, Η Αγία Παράδοση εν σχέσει με τον θάνατο και ο «εγκεφαλικός θάνατος»!



Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης: «Προσοχή,  διάβολος ξαπατ κα παραπλαν!»
A

Θέμα: Δωρεά (ζωτικών οργάνων και ιστών) σώματος
(Μέρος Α΄)

Σήμερα Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019 στην ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου ο ιερέας μας διάβασε δύο κηρύγματα του π. Αυγουστίνου Καντιώτου, ένα στο μέσον της Θείας Λειτουργίας μετά το Ευαγγέλιον  και ένα πριν το «Δι’ ευχών». Μετά το Αντίδωρο η συζήτηση με έναν αδελφό από τη Βέροια έγινε αφορμή για μία ακόμη σύλληψη κι έτσι αυτά που από καρδιάς θα σας πως είναι τρία απλά πράματα (προς δόξαν του ονόματος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού). Πρώτον, για το κήρυγμα του π. Αυγουστίνου εν σχέσει με τον θάνατο και τον «εγκεφαλικό θάνατο». Δεύτερον, για το «πρωτείο» του επισκόπου Ζηζιούλα, τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον απρόσωπο θεό που πιστεύουν και κηρύσσουν ‘’γυμνή τη κεφαλή’’. Και τρίτον, για το «πρωτείο» των γερόντων, των επισκόπων, του Αρχιεπισκόπου, των ειδικών επιστημόνων ιεραρχών τύπου Μεσογαίας,  και όχι μόνον.

Η Αγία Παράδοση εν σχέσει με τον θάνατο και ο «εγκεφαλικός θάνατος»!

Όλοι όσοι είμαστε Ορθόδοξοι γνωρίζουμε ποια είναι η θέση των αγίων Πατέρων της Εκκλησίας για την Ιερά Παράδοση. Ότι δηλαδή η Αγία Γραφή και η Αγία Παράδοση είναι «ένα» ή καλύτερα «ένα αρμονικό όλο». Ο αείμνηστος π. Αντώνιος Αλεβιζοπούλος έχει να μας πει ότι «Όταν κάνουμε λόγο για την αγία Γραφή και την ιερή παράδοση δεν εννοούμε δύο ξεχωριστά ή αντίθετα πράγματα, αλλά ένα αρμονικό όλο, την όλη αποκάλυψη του Θεού για χάρη της σωτηρίας του ανθρώπου» [1].


Εδώ λοιπόν πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας, στο τι λέει η Αγία μας Παράδοσή μας για τους κεκοιμημένους αδελφούς μας που κοιμούνται στα ιερά κοιμητήρια της Εκκλησίας μας ή του Δήμου, αλλά και για εκείνους τους  υπνούντας αδελφούς μας  που κοιμούνται μέσα στις Μ.Ε.Θ., που είναι δηλαδή σε κωματώδη κατάσταση, είτε «μεθυσμένοι» από κάποιο φάρμακο ύπνου είτε όχι, και αναπνέουν είτε από μόνοι τους είτε με την βοήθεια αναπνευστήρα, και ας πούμε εδώ ό,τι σχετικό διαβάσαμε από τον Άγιο Γρηγόριο Νύσσης, τον αδελφό του Μεγάλου Βασιλείου, που λέγει ότι η ψυχή του ανθρώπου χωρίζεται από το σώμα όταν ο ασθενής δεν ημπορεί να αναπνεύσει ή όταν δεν μπορεί να εκπνεύσει! Για για να διατυπώσουμε το όλον της θεωρίας του αγίου Γρηγορίου ας πούμε κι αυτόν τον λόγο, ότι η ψυχή του ανθρώπου χωρίζεται από το σώμα όταν ο ασθενής δεν ημπορεί να προσλάβει τροφή ή να αποβάλει τροφή! Αγαπητοί είναι δυνατόν άνθρωπο που δεν έχει το όλον αλλά έχει το ένα, δηλαδή την εκπνοή, να τον ονομάζεις «εγκεφαλικά νεκρό» και να τον οδηγείς στο χειρουργείο για την αφαίρεση των ζωτικών του οργάνων, όταν και μόνο ένα μονό όργανο να αφαιρέσεις από το σώμα του επέρχεται ο θάνατός του; Είναι δυνατόν άνθρωπο που κοιμάται και τον ταΐζεις όπως μπορείς και με όποιον τρόπο, την ώρα που αυτός προσλαμβάνει την τροφή αλλά και την αποβάλει να τον θεωρείς «πεθαμένο» και «εγκεφαλικά νεκρό» και να του παίρνεις οχτώ ζωτικά όργανα και εκατό άλλους ιστούς από το σώμα του με την αιτιολογία ότι σώζεις εκατόν οχτώ άλλους ανθρώπους; Αλήθεια αυτοί στο Χάρβαρντ πότε θα μετανοήσουν για τις υπηρεσίες τους στον Διάβολο, τον μέγα ανθρωποκτόνο;

Αλλά αν αυτά είναι ζητήματα επιστημονικά, και αν πάλι υπάρχουν πολλοί που μπορούν να αποδείξουν (σε εμάς τους μη έχοντες επιστημονική κατάρτιση) ότι οι άνθρωποι αυτοί που είναι σε κώμα: «ότι δεν ζουν με αξιοπρέπεια», ότι είναι «πεθαμένοι», δηλαδή «τελειωμένοι» και ότι η παραμικρή καθυστέρηση είτε χρονική είτε λόγω «καθυστερημένων μυαλών» μπορεί να αποτρέψει την σωτηρία (ενν. την παράταση ζωής) πολλών ασθενών…  Αν λοιπόν αυτά είναι ζητήματα επιστημονικά και δεν μπορούμε να τα αντιπαλέψουμε εμείς οι αμόρφωτοι, ας ακούσουμε τουλάχιστον αυτά που ως Ορθόδοξοι δεν πρέπει να ξεχνάμε, αυτά που αποτελούν μέρος της Ιεράς Παραδόσεως ημών, αυτά που εν είδει κηρύγματος ακούσαμε σήμερα απ’ τον καλό ιερέα της εν λόγω Μονής ώστε να στηρίξουμε εαυτούς και αλλήλους. Ιδού:

«Τ εαγγέλιο σήμερα μς μιλε γι κάτι που ο νθρωποι ποφεύγουμε ν μιλήσουμε Θες μς δωσε τ γλσσα κι ο νθρωποι μιλνε π τ πρω ς τ βράδυ… (ΑλλάΓι τν θάνατο δν μιλάει κανείς… Γιατί ραγε; Διότι  θάνατος ενε κάτι ντίθετο μ τ φύσι μας νθρωπος πλάστηκε νά νε θάνατοςπως κα ο γγελοιν μν πεθάν ποτέ. . Δυστυχς μως μάρτησε… ἡ ἁμαρτία φθειρε τς σωματικς κα πνευματικς κα διανοητικς κανότητές τουμ ποτέλεσμα ν εσέλθ  σθένεια κα τελικ ν λθ  θάνατος… λλ σήμερα τί μς λέει τ εαγγέλιο γι τὸ θάνατοΜι μεγάλη εχάριστη εδησι· τι κάποιος νίκησε τ χάροΠοιός εν ατόςναςκανείς λλος· οτε πλούσιοςοτε βασιλιςοτε σοφός. Προσπαθε  πιστήμη ν νικήσ τ θάνατο· δύνατονΜόνο  Χριστς πάλεψε μαζί του κα τν νίκησεΠολλς φορς τν νίκησεπως βλέπουμε στ Εαγγέλιο.» [2]. Με τα λόγια αυτά, το σωτήριον έτος 1980 στον ι. ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Γαλάτειας – Εορδαίας ,ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης συνοψίζει το «όλον του θανάτου» εν σχέση με την διδασκαλία της Αγίας Γραφής.

Ό,τι τώρα έχει σχέση με την μυστικότητα της Αγίας Παράδοσης της Εκκλησίας μας ο ζων επίσκοπός  μας, ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης ο ακρίτας, το καταθέτει προληπτικά 40 χρόνια πριν στους  χωρικούς της Γαλάτειας εν είδει τεχνικής αναπνοής χάρη της πνευμονικής ανεπάρκειας των σημερινών επισκόπων μας που ζουν μία «κωματώδη» ζωή και των οποίων τα «μέλη» ξεσκίζουν οι πάσης φύσεως αιρετικοί, καθώς και οι ιατροί πασών των ειδικοτήτων. Ιδού το «όλον» της σημερινής αρθρογραφικής παραδόσεως:

Α΄. λλ σήμερα τί μς λέει τ εαγγέλιο γι τὸ θάνατο;   Χριστς νέστησε τ γυι μις χήρας γυναίκας στν πόλι ΝαΐνΚαθς πλησίαζε κεκουσε θρνο κα κοπετό· γινόταν κηδείαΠίσω π τ νεκρ κλαιγε  μάνα γοεράκα κόσμος πολς κολουθοσε Χριστς σταμάτησεπλησίασε στ φέρετρο κα λέει στ γυνακα· Μν κλαςπειτα μ να λόγο, «Νεανίσκε, σο λέγωγέρθητι» (Λουκ. 7,14) ς μν πιστεύουν ο πιστοιδικαίωμά τουςμες πιστεύουμε–μέσως τ παιδίλς κα τ πέρασε λεκτρικ εμαζωντάνεψε κα νακάθησε μέσα στν κάσσαΚα εδαν τ θαμα χι νας κα δυ λλ πλθος κόσμου, πο πίστεψαν κα δόξαζαν τ Θεό»

Β΄. « γιος Κοσμς  Ατωλς λέει· Τ νεκρ «ν μ τν θάπτετε, λλ ν τν φυλάττετε εκοσιτέσσαρες ρες· κα ν μαζεύεσθε λοιμικρο κα μεγάλοικα ν τν στοχάζεσθε καλάδιότι καλύτερος διδάσκαλος δν ενε λλος π τν θάνατον» (μέτ. ργσσ. 120-121)» (πΑυγουστίνος).

Γ΄. «Ενε κτώβριος κα βλέπω τ χωράφια σπαρμένα γεωργς θάβει τ σπόρο στ γ ν σαπίσκα π τν σάπιο σπόρο βγαίνει κατόπιν να ραο στάχυ  λουλούδι  δέντροτσι κ μεςλέει  πόστολος Παλοςμ τν ταφ σαπίζουμε μέσ στ γ σν τν σπόροκα μ τν νάστασι θ βγ κατόπιν  καινούργιος νθρωπος (βλΑ΄ Κορ. 15,37-38). Ατ ενε  πίστι μας».

Δ΄.  «Ατ ενε  πίστι μας«Προσδοκ νάστασιν νεκρν» (Σύμβπίστ. 11). τσι ζοσαν ο παλαιότεροι κα γι ατ εχονταν μεταξύ τους «Καλ ψυχή!».

Ε΄. «Τ πρακτικ δίδαγμα ποιό ενεδελφοί μουΔν ξέρουμε πότε θ πεθάνουμεγνωστη  ρα. Ν εμαστε λοιπν τοιμοιΤ εσιτήριά σαςτ εσιτήριά μαςΤ δ εσιτήριο γράφει· πίστις, μετάνοια, γάπηργα καλάΚι ταν ρθ  ραν πομε κ μες «Μνήσθητί μουΚύριεταν λθς ν τ βασιλεί σου» (Λουκ. 23,42).

Αυτό αγαπητοί,  είναι και το δικό μας πρακτικό «δίδαγμα»:
Πώς είναι δυνατόν τρεις Χριστιανοί  ιατροί να υπογράφουν ένα χαρτί - αγνοώντας τα λόγια της Γραφής  και των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας - προς αφαίρεση ζωτικών οργάνων από «πεθαμένο»; Πώς είναι δυνατόν ομάδες ιατρών να μπαίνουν με τη σειρά προς αφαίρεση ιστών και ζωτικών οργάνων με τελευταία την καρδιά!  Ποιος δαίμονας τους δίδαξε τούτην την σειρά;

Πριν από σαράντα χρόνια ο π. Αυγουστίνος είπε ότι το Ευαγγέλιο της ημέρας «μς μιλε γι κάτι πο ο νθρωποι ποφεύγουμε ν μιλήσουμε»! Αλλά σήμερα που όλοι οι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, μιλούν για τον θάνατο ή καλύτερα για έναν «άλλο θάνατο»,  για μια άλλη ονομαστή  «Γέφυρα Ζωής» και για μία ακόμη επιστημονική ιδέα της «Δωρεάς οργάνων», σήμερα που κάθε μέρα οι «ειδήσεις» μιλούν για εκείνους που δήθεν έχουν περάσει τη γέφυρα του θανάτου, που είναι οι «εγκεφαλικά νεκροί» ή αλλιώς «πεθαμένοι», σήμερα που προτρέπουν όλους τους ανθρώπους καλής θελήσεως να «Δωρίσουν» τα σώματά τους αλλά και αυτά των αγαπημένων τους χάρη της σωτηρίας πολλών άλλων πασχόντων αδελφών μας…

Σήμερα λοιπόν «ας μιλήσουμε», γιατί και σήμερα « Διάβολος ξαπατ κα παραπλαν»
(επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης)

Δημήτριος Β. Εμμανουήλ, Ιεροψάλτης
Πτολεμαΐδα 6 Οκτωβρίου 2019, Αγίου Θωμά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου