Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Μια άγνωστη επέτειος με τεράστια σημασία…


Φωτο: iellada.gr

Του Αιρετικού
Η σημερινή ημέρα (14 Σεπτεμβρίου), πέρα από την θρησκευτική της διάσταση καθώς, η Εκκλησία μας εορτάζει την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού εμπεριέχει και μια επέτειο που λίγοι την γνωρίζουν.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1943 το αντιτορπιλικό του Πολεμικού μας Ναυτικού «Κουντουριώτης» καταπλέει στο λιμάνι του Καστελόριζου. Το Καστελόριζο και το σχετικό με αυτό νησιωτικό σύμπλεγμα αποτελεί το πρώτο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας που απελευθερώνεται από τα ιταλικά και γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Στις 7 Μαρτίου του 1948 το Καστελόριζο και το ευρύτερο Νησιωτικό Σύμπλεγμα του μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται στον εθνικό κορμό.
Προς πείσμα των λεχθέντων από τους εκ αριστερών ορμώμενων (εύχομαι ειλικρινά να μην τα ακούσω και από τα δεξιά) το Καστελόριζο δεν ανήκει στην ανατολική μεσόγειο αλλά αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του νησιωτικού συμπλέγματος των Δωδεκανήσων που ανήκουν στο Αιγαίο. Προς επιβεβαίωση των προηγουμένων σας παραθέτω ένα απόσπασμα του αμερικανικού Wikipedia σχετικό με το Καστελόριζο το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής : «…Το Καστελλόριζο, επισήμως Μεγίστη είναι μια νήσος από τα Δωδεκάνησα. Το σύμπλεγμα Καστελλόριζου ή Μεγίστης αποτελείται από 14 νησιά το ανατολικότερο από όλα και το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας. Η νήσος Μεγίστη ή Καστελλόριζο απέχει 1,25 ναυτικά μίλια από τις νοτιοδυτικές τουρκικές ακτές και 72 ν.μ. από τη Ρόδο. Από τον Πειραιά απέχει 328 ν.μ. και 150 ν.μ. από την Κύπρο.
Έχει έκταση 9,1 τετρ.χλμ., μήκος ακτών 19,5 km και πληθυσμό 498 κατοίκων, κατά την επίσημη απογραφή του 2011, που συγκροτούν τον Δήμο Μεγίστης. Είναι η μεγαλύτερη (εξ ου και Μεγίστη) νήσος μικρού αρχιπελάγους που συμπεριλαμβάνει τις νησίδες: Άγιος Γεώργιος, Αγριέλαια, Μεγάλο Μαύρο Ποϊνί, Μικρό Μαύρο Ποϊνί, Πολύφαδος ένα, Πολύφαδος δύο, Ρω, Στρογγυλή, Ψωμί, Ψωραδιά και μερικά ακόμη νησιά, καθώς και κάποια που ανήκουν στη Τουρκία (βλ. Κατάλογος νησιών περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου). Στην περιοχή «Χωράφια» βρίσκεται το τριθέσιο δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις του νησιού….».
Σύμφωνα με την ψηφισθείσα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο Σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας (άρθρο 121) η χωρική θάλασσα, η συνορεύουσα ζώνη , η Α.Ο.Ζ. και η υφαλοκρηπίδα μιας νήσου καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της σύμβασης που ισχύουν για τις χερσαίες περιοχές. Συνεπώς η Ελλάδα επί του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελόριζου έχει το κυριαρχικό δικαίωμα να ανακηρύξει την υφαλοκρηπίδα, να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και προβεί στην ανακήρυξη της σχετικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Ενισχυτικό στα ελληνικά επιχειρήματα είναι το γεγονός ότι το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου (Καστελόριζο + 14 νησιά) παρουσιάζει οικονομική ζωή και κατοικείται
Η Τουρκία παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο της θάλασσας θεωρεί ότι το Καστελόριζο και το νησιωτικό σύμπλεγμα αυτού δεν διαθέτει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και επιχειρεί στην περιοχή να οριοθετήσει δικιά της ΑΟΖ. Ο στόχος της είναι προφανής και είναι τα όποια ενεργειακά κοιτάσματα διαθέτει η περιοχή. Η βασική επιδίωξη της τουρκικής πολιτικής των προκλήσεων (οι οποίες πολλές φορές λαμβάνουν άτυπα μορφή επιχειρήσεων υβριδικού πολέμου ) τόσο στο Καστελόριζο όσο και στο Αιγαίο είναι να σύρει την Ελλάδα σε τραπέζι διμερών διαπραγματεύσεων όπου θα νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις της.
Το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου μπορεί να αποτελείται από μικρά σε μέγεθος νησιά η στρατηγική όμως σημασία των νησιών αυτών είναι τεράστια. Ανακηρύσσοντας την ΑΟΖ στο Καστελόριζο η ΑΟΖ της Ελλάδας αποκτά σύνορα – επαφή με την ΑΟΖ της Κύπρου με ό,τι θετικά μπορεί να σημαίνει το γεγονός αυτό για τον Ελληνισμό σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η παρούσα κυβέρνηση οφείλει να πράξει τα δέοντα και να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού του Καστελόριζο και τα κυριαρχικά δικαιώματα που το συνοδεύουν έστω και αν χρειαστεί να προβεί σε ενέργειες που θα επιβεβαιώσουν την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή και ο νοών νοείτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου