Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Κλοπές πολεμικού υλικού: Το ίδιο βιολί της ατιμωρησίας εδώ και δεκαετίες

Του Αντιαμυντικού

Να δώσει, εδώ και τώρα, στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας τον ακριβή αριθμό των υποθέσεων κλοπής στρατιωτικού υλικού τις τελευταίες δεκαετίες, πόσες από αυτές έχουν διαλευκανθεί, πόσοι επίορκοι αξιωματικοί ή μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν αποπεμφθεί από τις τάξεις τους, πόσες υποθέσεις έχουν σταλεί στη Δικαιοσύνη, και το κυριότερο, πόσοι από αυτούς έχουν καταδικαστεί και σε τι ποινές.
Πολύ περισσότερο, να δοθούν τα στοιχεία για το τι είδους οπλισμός και εκρηκτικά έχουν κλαπεί από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε πόσες περιπτώσεις έχει ανευρεθεί, και που έχει καταλήξει. Εάν παρασχεθούν τα αληθινά στοιχεία, είναι βέβαιον ότι η κοινή γνώμη θα τρίβει τα μάτια της.
Κατά τα λοιπά, ο συνεχής βομβαρδισμός με διαρροές, δήθεν “πληροφορίες” και με ανακοινώσεις κενές περιεχομένου σχετικά με τις κλοπές στη Λέρο, δεν μπορούν παρά να γεννούν εύλογα ερωτήματα για προσπάθειες να συγκαλυφθούν τα πραγματικά γεγονότα, να πέσουν οι επίορκοι στα μαλακά και να ξεχαστεί – και αυτή, η πολλοστή υπόθεση κλοπής – μια ώρα αρχύτερα. Η υπόθεση της Λέρου, όχι μόνον πρέπει να διαλευκανθεί άμεσα, αλλά και να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, ούτως ώστε να σταλεί σαφές μήνυμα στα κάθε λογής “τρωκτικά” ότι δεν μπορούν να πλουτίζουν κάνοντας λαθρεμπόριο με υλικά, τα οποία αγοράζει ο ελληνικός λαός για την άμυνά του με τον ιδρώτα του.
Ωστόσο, αντί σαφών εξηγήσεων, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) επέλεξε σε μια ακόμη ανακοίνωση, με την οποία προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αναφέροντας απλά πως οι έρευνες συνεχίζονται και είναι σε καλό σημείο. Έχουν προηγηθεί και άλλες άσκοπες ανακοινώσεις, όπως και δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, κ.Νίκου Παναγιωτόπουλου. “Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού – αναφέρει το ΓΕΝ - γνωστοποιείται ότι οι έρευνες αναφορικά με την υπόθεση της απώλειας στρατιωτικού υλικού από την Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ) συνεχίζονται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διετάχθη από την Εισαγγελία Ναυτοδικείου Πειραιώς ώστε να συμπληρωθεί ο φάκελος της προανάκρισης σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αστυνομικές αρχές και να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες ανακριτικές πράξεις”.
Κι’ αυτό, αφού προηγουμένως είδε το φως της δημοσιότητας η πληροφορία ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της ΕΛΑΣ εγκατέλειψε τις έρευνές της, θεωρώντας ότι δεν συντρέχει λόγος να μετάσχει, δεδομένου ότι δεν προκύπτει, έως τώρα, εμπλοκή στη κλοπή τρομοκρατικών οργανώσεων. Την ίδια στιγμή, όπως είναι γνωστό, για την υπόθεση της Λέρου έχουν στοχοποιηθεί μέλη και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία, για “αδιευκρίνιστους” έως τώρα λόγους, προέβησαν σε κλοπή αντιαρματικών μιας χρήσης, ναρκών, χειροβομβίδων, φυτιλιών, κ.λ.π.
Στο μεταξύ, από τον βομβαρδισμό διαρροών από την ΕΛΑΣ και το υπουργείο Άμυνας, όπως έχει επισημάνει το Antinews, προέκυψαν και “παράπλευρες απώλειες”. Όπως ότι έγινε γνωστό τοις πάσι ότι στη μονάδα της Λέρου έδρευαν ΟΥΚ. Προφανώς, η Τουρκία δεν χρειαζόταν να πληροφορηθεί κάτι τέτοιο από τις διαρροές στον ελληνικό Τύπο, αλλά στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας επιβάλλουν να μην διοχετεύονται τέτοιες πληροφορίες.
Σκανδαλώδης ασυλία
Ενώ, όμως, οι αρμόδιες αρχές είναι αρκετά φλύαρες όσον αφορά μυστικά των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι απολύτως φειδωλές όταν πρόκειται για τη διαλεύκανση κλοπών στο στράτευμα. Πολύ περισσότερο, όταν είναι να δώσουν στη δημοσιότητα τα πορίσματά τους για τους επίορκους οι οποίοι ευθύνονται για τέτοιου είδους περιστατικά, και βέβαια για το που καταλήγουν τα κλοπιμαία. Ούτε καν για παραδειγματισμό δεν δίδονται στη δημοσιότητα, μετά τη διερεύνηση των υποθέσεών τους, τα ονόματα και οι ιδιότητες των υπευθύνων. Οι μόνες υποθέσεις για τις οποίες κάτι λίγα πληροφορείται η κοινή γνώμη, είναι εκείνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στα ΜΜΕ. Αλλά όταν αποσύρονται από την επικαιρότητα, και αυτές καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου, και σιωπής υποτίθεται για να διαφυλαχτούν τα μυστικά των ΕΔ. Άραγε, η λαλίστατη ΕΛΑΣ και οι συχνά φλύαρες ηγεσίες του υπουργείου Άμυνας, όταν τα γεγονότα τους βολεύουν, θα δώσουν τα “φώτα” τους στην πτωχή κοινή γνώμη, ή θα την παραμυθιάζουν κάθε φορά με τις διαρροές τους;
Στο υπουργείο Άμυνας και στους κόλπους των ΕΔ επικρατεί μια ακατανόητη ομερτά σε τέτοιες περιπτώσεις. Σε σημείο, μάλιστα, να φαίνεται ότι παρέχεται μια ιδιότυπη, σκανδαλώδης ασυλία σε εκείνα τα επίορκα στελέχη τους που, ενώ είναι επιφορτισμένα με τη φύλαξη στρατιωτικού υλικού, αυτά την έχουν δει λαθρέμποροι που με το αζημίωτο “σπρώχνουν” όπλα, σφαίρες, πυρομαχικά, εκρηκτικά, κ.ο.κ., στην παράνομη αγορά νησιών που φημίζονται για την “αγάπη” τους στα όπλα, σε ψαράδες που χρησιμοποιούν τα εκρηκτικά καταστρέφοντας, εκτός των άλλων, τη θαλάσσια ζωή, ακόμα και στον υπόκοσμο.
Να σημειωθεί ότι οι περιπτώσεις που όπλα και πυρομαχικά έχουν καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις που έδρασαν τις προηγούμενες δεκαετίες (κυρίως στη 17 Νοέμβρη, τον ΕΛΑ και άλλα παρακλάδια τους) είναι απειροελάχιστες, μετρημένες σε λιγότερα από τα δάκτυλα του ενός χεριού. Και οι περισσότερες από αυτές οφείλονταν σε “εφόδους” μελών τους σε αποθήκες πυρομαχικών και στρατόπεδα. Αντίθετα, ο συντριπτικός αριθμός των υποθέσεων κλοπής στρατιωτικού υλικού, έχει να κάνει με δουλειές “από τα μέσα”. Είτε από μέλη και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε υπαλλήλων που εργάζονται για λογαριασμό του υπουργείου Άμυνας, και συνεργάζονται με κυκλώματα λαθρεμπορίου. Από τα πιο “αθώα” για ψαράδες, μέχρι τον υπόκοσμο.
Εάν το υπουργείο Άμυνας τολμούσε να δώσει στη δημοσιότητα τα αληθινά στοιχεία των κλοπών εντός των Ενόπλων Δυνάμεων, η κοινή γνώμη θα έτριβε τα μάτια της. Πόσο μάλλον, θα αποδεικνυόταν ότι κάποιοι επίορκοι, όχι μόνον δεν τιμούν τα γαλόνια που φορούν, αλλά έχουν μετατραπεί σε εμπόρους που κάνουν χρυσοφόρες μπίζνες. Άραγε, πόσα πολυβόλα G3, και άλλα όπλα, πόσα πυροβόλα άνευ οπισθοδρομήσεως (ΠΑΟ), πόσα Law και ποιος ξέρει τι άλλα υλικά και όπλα έχουν κλαπεί από τις ΕΔ; Όσοι δημοσιογράφοι καλύπτουν θέματα υπουργείου Άμυνας, αλλά και οι περισσότεροι από τους υπηρετήσαντες στις ΕΔ, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι οι υποθέσεις κλοπής είναι πάρα πολλές, ενώ αυτές που βγαίνουν στη δημοσιότητα είναι απειροελάχιστες.
Επικίνδυνες, επικερδείς μπίζνες
Μπορεί, βέβαια, τα τελευταία χρόνια το σύστημα φύλαξης και ελέγχου των αποθηκών να έχει καλυτερεύσει, αλλά οι “δουλειές από μέσα” συνεχίζονται, δεδομένου μάλιστα ότι το λαθρεμπόριο στρατιωτικού υλικού είναι ιδιαίτερα επικερδές. Μόνον την περίοδο μετά την κατάρρευση της Αλβανίας, οπότε διοχετεύθηκε στην Ελλάδα τεράστιος αριθμός όπλων και πυρομαχικών από την γείτονα, μειώθηκε κάπως αυτή η “μπίζνα”, αλλά στη συνέχεια ξαναπήρε τα πάνω της.
Να σημειωθεί πως δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι εκφράζουν φόβους από την υλοποίηση του σχεδίου που είχαν ξεκινήσει οι κ.κ.Πάνος Καμμένος και Αλκιβιάδης Στεφανής (πρώην αΓΕΣ και νυν υφυπουργός Άμυνας) για δημιουργία Εθνοφυλακής σχεδόν σε όλη την Ελλάδα (αρχίζει από Πάτρα, θα συνεχίσει στην Αττική!, κ.ο.κ.). Μετά το “περιστατικό” στη Λέρο, μάλιστα, διερωτώνται κατά πόσο είναι διασφαλισμένο ότι δεν θα διογκωθεί το φαινόμενο των κλοπών στρατιωτικού υλικού.
Το θέμα των κλοπών μπορεί να προσφέρεται για πολιτικές κοκορομαχίες ανάμεσα στη νυν και την πρώην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, ωστόσο ούτε η σημερινή ηγεσία του υπουργείου και των Επιτελείων, ούτε και η προηγούμενη μπορούν να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους. Πόσο μάλλον, όταν το φαινόμενο είναι διαχρονικό, και ουδείς το έχει αντιμετωπίσει ριζικά.

Εσχάτως, τέλος, διέρρευσαν και κάποιες “πληροφορίες”, σύμφωνα με τις οποίες οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Λέρου “έκλεψαν” για λογαριασμό τους όπλα και πυρομαχικά για να κάνουν, λέει, βολές. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τα Law, τα οποία θεωρούνται ακριβός οπλισμός και δεν τους δίδονταν στις ασκήσεις για να εκπαιδευτούν. Ακόμα κι έτσι να είναι – κάτι που αμφισβητούν κάθετα αξιωματικοί με εμπειρία στις ειδικές δυνάμεις- πρέπει να τους αποδοθούν βαρύτατες ευθύνες. Όπως και να’ χει, το “επιχείρημα” αυτό μοιάζει περισσότερο με προσπάθεια για να πέσουν οι υπεύθυνοι στα μαλακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου