Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Φώτης Αλεξόπουλος : Πάνω από 3.000 Αιτήσεις αναγνώρισης Πτυχίων Κολλεγίων , σε κατάσταση «Ομηρίας» από τον ΣΑΕΠ του Υπουργείου Παιδείας.


*Άρθρο του Φώτη Αλεξόπουλου
Διαβάζαμε πριν ένα χρόνο στα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης ότι από  19-07-17 το ΣΑΕΠ θα επιταχύνει την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και τίτλων σπουδών με νομοθετική πρωτοβουλία.
Σήμερα  ένα χρόνο μετά,  πάνω από 3000 αιτήσεις περιμένουν   να συγκροτηθεί το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) ώστε με νομοθετική πρωτοβουλία το ΥΠΠΕΘ να επιταχύνει και να απλοποιεί το έργο του ΣΑΕΠ .
Τι είναι  όμως το ΣΑΕΠ ? Το ΣΑΕΠ συστάθηκε με το ΠΔ 38/2010 (ΦΕΚ 78 Α’) και λειτουργεί με όλες τις προβλέψεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (άρθρα περί συλλογικών οργάνων).
Εξετάζει αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας και αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, ενδικοφανείς προσφυγές κατά αποφάσεών του από αιτούντες των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς και υποθέσεις εξ αναβολής από προηγούμενη συνεδρίαση. Τέλος, το ΣΑΕΠ εξετάζει αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων μετά την ολοκλήρωση πρακτικής άσκησης, σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση του ίδιου του Συμβουλίου.
 Η τροποποίηση του π.δ. 38/2010 (Α΄ 78) θα έδινε την δυνατότητα   της «απλοποιημένης διαδικασίας αναγνώρισης» από τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προκειμένου να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον  η πολυετής αναμονή των αιτούντων, κάτι τέτοιο όμως σήμερα δεν κατέστη δυνατό ,  ώστε να επιτυγχάνεται η απαραίτητη ασφάλεια δικαίου για τον πολίτη και αφετέρου η εξοικονόμηση χρόνου και ανθρώπινων πόρων για τη διοικητική υπηρεσία.
 Η ομηρεία των χιλιάδων οικογενειών που, από το 2015 περιμένουν  το «εισιτήριο» για την αγορά εργασίας συνεχίζεται .
Τι μπορεί όμως να κάνει ο Πολίτης μέχρι να αναγνωριστούν  οι τυπικοί ισοδύναμοι τίτλοι σπουδών ?
Α) Ο Ενδιαφερόμενος πολίτης μπορεί να επισκεφτεί το Υπουργείο Παιδείας (Οδός  Ανδρέα Παπανδρέου) στο Μαρούσι  όπου στο ισόγειο του Υπουργείου και συγκεκριμένα στο Γραφείο 103 , μπορεί να καταθέσει δυο αιτήσεις στο πρωτόκολλο : Η Πρώτη Αίτηση απευθύνεται προς το Τμήμα Κολλεγίων και αιτείται  ο ενδιαφερόμενος προκειμένου να ενημερωθεί σε σύντομο χρονικό   διάστημα   εάν το Κολλέγιο που φοίτησε είναι αναγνωρισμένο από την Ελληνική Δημοκρατία και κατά επέκταση από το Υπουργείο Παιδείας και στην δεύτερη Αίτηση του  προς τον ΣΑΕΠ αιτείται να ενημερωθεί εάν τα έγγραφα που κατέθεσε στην αίτηση αναγνώρισης  προς έγκριση είναι  πλήρης .
Β) Μετά την κατάθεση των Αιτήσεων καλό θα είναι ο Ενδιαφερόμενος να απευθυνθεί στο κολλέγιο που αποφοίτησε και να ζητήσει βεβαίωση χρόνου φοίτησης .
Τα παραπάνω στοιχεία θα τον βοηθήσουν κατά την διαδικασία αναζήτησης εργασίας αφού εφόσον του ζητηθούν περαιτέρω διευκρινίσεις για τις σπουδές του μπορεί να τα προσκομίσει στην νέα εργοδοτική διοίκηση ώστε να αποδείξει ότι έχει καταθέσει  κάθε νόμιμο έγγραφο  για την διαδικασία αναγνώρισης των Πτυχίων του και να αποδείξει  την εκκρεμότητα που ισχύει  .
*Ο Φωτης Αλεξόπουλος είναι Μέλος Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή & Αγοράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου