Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

27 Ιανουαρίου – Ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος

http://www.diakonima.gr/2017/01/27/27-%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BF-%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B9%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CF%8C%CF%83%CF%84-2/
Η αγιασμ�νη κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, πολύτιμο κειμήλιο της Ι.Μ. Βατοπαιδίου
«Τίμιος εναντίον Κυρίου ο θάνατος του οσίου Αυτού»

Σήμερα εορτάζουμε την ανακομιδή λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Πολύ μεγάλος άγιος, στύλος της Εκκλησίας, διδάσκαλος της οικουμένης, άριστος ποιμήν και μπορούμε να συνεχίζουμε πολλές σελίδες με εγκωμιασμούς. Κάτι όμως δεν τονίζεται αρκετά σχετικά με αυτήν την μεγάλη μορφή: είναι και …  μάρτυρας.
Ο λαός κυριολεκτικά τον λάτρευε. Ήταν ο καλός ποιμήν, ο διδάσκαλος της μετανοίας, λύρα του Πνεύματος, το παράδειγμα που έσερνε πίσω του ολόκληρη την Πόλη στην οδό της σωτηρίας. Απέναντι των εντολών του ευαγγελίου δεν υπολόγιζε ούτε στέμματα, ούτε μήτρες και το πλήρωσε με την ζωή του. Η διαστροφή της βασίλισσας και η ζήλεια των ρασοφόρων τον καταδίκασανστην εξορία. Οι κατηγορίες ήταν παράλογες και η σύνοδος παράνομος. Στο μακρινό ταξίδι τον βασάνισαν μέχρι το θάνατο.
Ο Θεός τον δόξασε και η ιστορία τον δικαίωσε. Οι κατήγοροί του είχαν βασανιστικό θάνατο από ασθένειες. Ο πνευματικός νόμος, ο νόμος του Θεού, είναι απαραβίαστος.
Είναι μυστήριο πώς επέτρεψε ο Θεός ένα τόσο μεγάλο πειρασμό πάνω σε ένα τόσο δίκαιο δούλο του. Μήπως για να τον στεφανώνει περισσότερα και να είναι παράδειγμα υπομονής και αμνησικακίας για μας. Όποιος βαδίζει στα ίχνη των Πατέρων πρέπει να λέγει μαζί τους πάντοτε: «Δόξα τω Θεώ για όλα!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου