Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

MEDIA: «Της εκδιδομένης γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα»

http://www.antinews.gr/action.read/antimedia/tis-ekdidomenis-gunaikos-to-sidiroun-kigklidoma/8.112762
Αν θα μπορούσαμε να δώσουμε έναν τίτλο στα όσα συμβαίνουν αυτή την ώρα στο χώρο των μέσων ενημέρωσης αυτός θα ήταν «της εκδιδομένης γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα».

Παλιά μίντια καταρρέουν, εργαζόμενοι ικετεύουν για τη δουλειά τους και τον μισθό τους, εκδότες «δαγκώνουν» επιχειρηματίες εκβιάζοντάς τους, νέοι παίκτες επιχειρούν να μπουν στο χώρο, είτε φτιάχνοντας από την αρχή ένα «μαγαζί», είτε επενδύοντας σε υπάρχοντα που έχουν ανάγκη από ρευστό.
Γίνεται κυριολεκτικά χαμός για την τέταρτη εξουσία, για τα λεφτά των όποιων διαφημίσεων έχουν απομείνει, για τα κρατικά κονδύλια ή για δημοσιογράφους και πολιτικούς που έχουν ανοιχτές πληγές, γι’ αυτό και πληρώνουν για προστασία.
Έχουμε επίσης επιχειρηματίες και εφοπλιστές που έχουν τρελό μαύρο χρήμα και το ξεπλένουν μέσω του καλού πλυντηρίου που λέγεται «εφημερίδες, κανάλια, sites».
Στο χώρο των παλαιών εκδοτών γίνεται μάχη επιβίωσης. Τα δύο μεγάλα εκδοτικά μαγαζιά, με σχεδόν χίλιους εργαζόμενους και βάλε, δηλαδή ο Πήγασος και ο ΔΟΛ είναι ένα βήμα πριν το λουκέτο. Χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, έχουν το Mega σε ημιθανή κατάσταση, έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους τέσσερις και πέντε μήνες, αδυνατούν να βρουν λεφτά ακόμη και για το δώρο, οι τράπεζες τους μπλοκάρουν τους λογαριασμούς. Ο Μπόμπολας περιμένει να καταρρεύσει ο Ψυχάρης και τούμπαλιν ενώ οι τράπεζες τρέμουν μην εγγράψουν ζημιές 500 εκατ. ευρώ. Σε χειρότερη κατάσταση είναι οι εργαζόμενοι που είναι εγκλωβισμένοι. Θέλουν πολλοί να φύγουν αλλά δεν έχουν ούτε τις αποζημιώσεις να πληρώσουν οι εκδότες.
Κι εδώ πάμε στην ουσία. Τι έκαναν τα λεφτά που πήραν με δάνειο οι μεγαλόσχημοι εκδότες; Μήπως οι Μπόμπολας και Ψυχάρης έχουν βγάλει τα λεφτά στο εξωτερικό και τώρα το παίζουν τεθλιμμένες χήρες εκβιάζοντας τους εργαζόμενους ότι δεν θα τους πληρώσουν χρονιάρες μέρες; Και πότε θα πληρώσουν για το έγκλημα να παίρνουν θαλασσοδάνεια, να μην καταβάλουν μισθούς, να έχουν τεράστια προσωπική περιουσία και στο τέλος να βάζουν φέσι σε τράπεζες, εργαζόμενους και δημόσιο;
Από την άλλη, ο μόνος που πληρώνει αυτή τη στιγμή στην ώρα του είναι ο Αλαφούζος, ο οποίος όμως ψάχνει να δει τι θα κάνει, συζητά για να μπουν επενδυτές στο μαγαζί του και δείχνει ενδιαφέρον π.χ. για να πάρει το management αλλά όχι τα χρέη του ΔΟΛ.
Στο Πρώτο Θέμα υπάρχει πρόβλημα ρευστού και ο φευγάτος στην Ελβετία Θέμος Αναστασιάδης συζητά με επιχειρηματίες να μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο.
Ο όμιλος Real των Χατζηνικολάου – Κουρή παραπαίει, κάποιοι δεν αποκλείουν ακόμη και λουκέτο αν δεν μπει στρατηγικός επενδυτής κι αυτός δεν αποκλείεται να προσωποποιηθεί σύντομα. Να υπάρξει π.χ. συμφωνία πακέτο Μαρινάκη – Χατζηνικολάου για τηλεόραση και εφημερίδα. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού θέλει διακαώς να φτιάξει κανάλι, κάποιοι λένε ότι μπορεί να το κάνει μέσα στη νέα χρονιά, γιατί οι κακές γλώσσες τονίζουν πως θα το χρειαστεί ως… αποκούμπι στις δύσκολες μέρες που πλησιάζουν.
Όσο για τις υπόλοιπες εφημερίδες; Αυτές παραπαίουν χωρίς διαφήμιση και χωρίς κοινό να τις αγοράσει. Μόνο η… Αυγή πάει καλά που πουλάει 900 φύλλα αλλά είναι πρώτη σε διαφήμιση.
Το πεδίον δόξης λαμπρό θα είναι ασφαλώς η τηλεόραση, όλοι ξέρουμε ότι θέλουν να γίνουν καναλάρχες αλλά και όλοι σκέφτονται πώς θα βάλουν λιγότερα χρήματα, πώς θα αγοράζουν τζάμπα κανένα χρεοκοπημένο κανάλι και ποιους θα στηρίξουν σε πολιτικό επίπεδο.
Βεβαίως, η φτώχεια φέρνει γκρίνια και γι’ αυτό έχουν βγει τα μεγάλα μαχαίρια. Η εφημερίδα του Βαξεβάνη με χρηματοδότηση Καλογρίτσα φαίνεται να μην πετυχαίνει το στόχο της αφού σκόπευε να πουλάει 150 χιλιάδες και τώρα βρίσκεται λίγο πάνω από τις 20 χιλιάδες αν και υπάρχουν φήμες για «καπέλα». Ο Βαξεβάνης κλαίει κι οδύρεται γιατί νόμιζε ότι το σύστημα Τσίπρα θα τον κάνει «Θεό» και θα τον χρηματοδοτεί. Ο γνωστός για την… ερευνητική δημοσιογραφία του επιτίθεται κατά πάντως με κάποια… κατά φαντασία ρεπορτάζ, οι αντίπαλοί του του επιτίθενται (διαβάστε το χαμό που έγινε με το site iefιmerida και τον… Κωστάκη Μπαξεβάνη) και γενικώς όλα είναι «μια ωραία ατμόσφαιρα που έλεγε κι ο Ηλιόπουλος.

Ο χώρος των μέσων ενημέρωσης είναι βούρκος, βόθρος, ξεφτίλα για την οποία δεν φταίνε οι εργαζόμενοι. Φταίνε τα συμφέροντα που εκβιάζουν για λίγα φράγκα, που παίζουν βρόμικα παιχνίδια, πολιτικά και επιχειρηματικά, που επιχειρούν να αλώσουν τα πάντα χάρη στη δύναμη που τους δίνει η δύναμη της δημοσιότητας. Θα δούμε πολλά τους επόμενους μήνες, όσο η κρίση βαθαίνει ή όσο τίθενται διλήμματα όπως ευρώ – δραχμή, Μαδούρο ή δημοκρατία, Τσίπρας και αριστερό τσίρκο και από την άλλη μια τελευταία προσπάθεια να σωθεί η πατρίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου