Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Ο ΠΑΤΗΡ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΗΣΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΌΠΩΝ ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΠΩΣ ''ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ" - ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ Π. ΠΑΪΣΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

http://emmadimitris.blogspot.gr/2016/11/blog-post_49.html

π.Θεόδ. Ζήσης, Διακοπή Μνημοσύνου Επισκόπων-ΙΕ΄ Κανών Α' & Β' Συνόδου (Εισαγωγή) [ΒΙΝΤΕΟ 2016].mp4



ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ

[...]δεν είναι τα πράγματα απλά! και τώρα αναλογικά θα έπρεπε να το έχουμε κόψει χίλιες φορές, διότι αυτά που κάνει ο Βαρθολομαίος τώρα-και οι άλλοι-είναι πολύ χειρότερα απ' αυτά που έκανε ο Αθηναγόρας, και πολύ πιο τολμηρά. Αλλά ποιος ξέρει, ποιος ενημερώνεται για όλα αυτά και πως εμείς σήμερα εξακολουθούμε να μην έχουμε ευαισθησία που είχαν αυτοί, οι αγιορείτες τότε [...] οι οποίοι έκοψαν το μνημόσυνο του Αθηναγόρα με μικρότερα εκκλησιαστικά ανοίγματα και εκκλησιαστικά παραπτώματα;

Ακούστε λοιπόν τι γράφει το ιστορικό τηλεγράφημα του Ελευθερουπόλεως Αμβροσίου για την διακοπή του μνημοσύνου του Αθηναγόρα! Γράφει λοιπόν...Το γράφει προς την Σύνοδο, η οποία Σύνοδος δε τόλμησε να τους τιμωρήσει... Διότι τώρα μας φοβίζουν όλους πως αν διακόψουμε το μνημόσυνο: - θα σας καθαιρέσουμε, θα είστε σχισματικοί, θα σας διώξουμε! Γιατί δεν καθαίρεσαν τότε και αυτούς; Γιατί δεν τους καθαίρεσαν; Γιατί δεν υπάρχει κανονικό έρεισμα! Δεν υπάρχει κανονική βάσης! και πρέπει να βρούν κατηγορίες άλλες, ασύστατες, για να καθαιρέσουν!

 Απειλούν και τώρα τον Αρχιμανδρίτη, τον Παΐσιο Παπαδόπουλο που διέκοψε το μνημόσυνο, τον απειλούν με καθαίρεση! Γιατί δεν τους καθαίρεσαν τότε και τους αγιορείτες όλους οι οποίοι διέκοψαν το μνημόσυνο, και φωνάζουν' σχισματικοί είστε, κ.τ.λ.

 Ακούστε λοιπόν το τηλεγράφημα του Αμβροσίου, προς τη Σύνοδο. Τη δική μας, την Ελληνική Σύνοδο! -Μετά πικρίας ανέγνωμεν βλασφήμους δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρα... [1]

[...] και να δείτε πως δεν είναι απλό το θέμα (της διακοπής του μνημοσύνου του πατριάρχη) διότι κάποια φορά που ενδεχομένως σας άφηνα εδώ (στην σύναξή μας) την εντύπωση ότι μπορεί και εγώ να διακόψω το μνημόσυνο. Δεν έχετε συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα του θέματος και λέτε, όχι πάτερ, όχι πάτερ... όχι πάτερ τί θα κάνουμε εμείς; Όλοι είμεθα υπεύθυνοι. Η συνείδησή μου, μου το επιβάλλει, και οι κανόνες. Λέει λοιπόν εδώ ο Αυγουστίνος Καντιώτης...
- Αλλ' ενώ έχω την απόφαση να τον εφαρμόσω [τον ΙΕ' Κανόνα] τρέμω, και ιλιγγιώ εμπρός στην ευθύνη απέναντι στο Θεό και στους ανθρώπους, για μία ενέργεια που θα έχει χαρακτήρα δονήσεως μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία [...],Ερευνώ λοιπόν και βασανίζω το πράγμα [...], βαθύτερα και περιμένω πληροφορία της συνειδήσεώς μου η οποία ισχυρός να με πείθει ότι ήγγικεν η ώρα. παρακολουθώ με προσοχή και αγωνία την εξέλιξη της καταστάσεως. Βλέπω ότι και άλλοι αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος ανησυχούν και διερωτώνται που πάμε. Κάτι φοβερό εγκυμονούν οι καιροί μας! Συνεχώς προετοιμάζω την ψυχή μου, το ποίμνιό μου, καθώς και τις ψυχές των φίλων αναγνωστών, για την κρίσιμη ώρα της Ορθοδοξίας. Είθε ο Κύριος να αποτρέψει από εμάς το πικρό ποτήριο. Είθε να μην διασπασθεί η ενότης δια της πραγματοποιήσεως ενδομύχων πόθων ορισμένων οικουμενιστών ταγών της Εκκλησίας. Εν πάση περιπτώσει το πότε και πως θα εφαρμόσω τον ανωτέρω κανόνα δεν θα μου τον υποδείξουν ανεύθυνα πρόσωπα, αλλά η συνείδησή μου, ακούγοντας και την φωνή του λαού εκείνου που αγωνίστηκε μαζί μου σε ημέρες σκληράς δοκιμασίας.  
............................................................................................................ 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1] http://aktines.blogspot.gr/2016/10/blog-post_104.html 

<<ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΤΕ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ

"Μετά πικρίας ανέγνωμεν βλασφήμους δηλώσεις Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρα καταχωρησθείσας εις απογευματινήν εφημερίδα Αθηνών δι ών εδονήθησαν θεμέλια Ορθοδόξου Χριστιανικής πίστεως. Η κατά της Ορθοδοξίας επίθεσις και δη ακριβώς μίαν εβδομάδα προ της πρώτης Κυριακής νηστειών, καθ ήν τα πλήθη των Ορθοδόξων εορτάζουν τον θρίαμβον της Οροδοξίας κατά πασών των αιρέσεων, υπήρξε καθ όλας τας ενδείξεις προμελετημένη και επίβουλος.
Το Φανάριον, όπερ μέχρι και της προχθές απετέλει ένδοξον έπαλξιν των υπέρ της Ορθοδοξίας ατρύτων αγώνων, οι ηγέται του οποίου σθεναρώς ηγωνίσθησαν και εθυσιάσθησαν υπέρ της πανσέπτου Ορθοδοξίας, σήμερον με επικεφαλής τον Οικουμενικόν Πατριάρχην και τινας ευαρίθμους ομόφρονας αυτώ κληρικούς, εξεστράτευσε διά να την πλήξη θανασίμως.

Εφ ώ και επεστρατεύθη η πρώτου μεγέθους κατά την πατριαρχικήν έκφρασιν φυσιογνωμία , ο μητροπολίτης δηλονότι Χαλκηδονος κ.Μελίτων, η φωνή του Φαναρίου-κατά τον πατριάρχην-όμοιον του οποίου δεν έχει πολλούς το Φανάριον και τον οποίον ασφαλώς θα απεθαύμαζε την Κυριακήν της Τυροφάγου, όταν ηέως ήκουεν αυτού, εξ Αθηνών ομιλούντος περί ανέμων και υδάτων, περί μεταμορφώσεως της Εκκλησίας, περί καρναβάλου, αλλά (άκουσον-άκουσον) και περί υποκρισίας.
Με ποίον όμως κύρος ο κ.Μελίτων ετόλμησε να στηλιτεύση υποκριτάς και υποκρισίαν , όταν ο ίδιος και δη εν ώρα θείας λατρείας μυρίους υποκριτικούς φωνητικούς αττικισμούς μεελθών και διά χειρονομιών και ποικίλων του σώματος κινήσεων , ήκιστα σοβαρών και σεμνών κατά τας μαρτυρίας ακηκοότων και εωρακότων, ουχί εις λειτουργούς του Υψίστου αλλ εις ηθοποιούς και μίμους προσιδιαζουσών, επέτυχε να πείση τους πάντας ότι όντως διαθέτει αξιόλογον τάλαντον υποκριτικής ικανότητος και τέχνης;
"ΚΑΤΟΠΙΝ, ΛΟΙΠΟΝ, ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙΣΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΔΙ ΩΝ ΟΥΤΟΣ ΦΕΡΕΤΑΙ ΠΡΟΣΧΩΡΩΝ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΩΣ ΕΙΣ ΑΙΡΕΣΙΝ, ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ ΑΝΑΜΟΝΗΣ, ΕΠΑΥΣΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΟΝ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΤΟΥΤΟΥ, ΚΑΤ ΕΦΑΡΜΟΓΗΝ ΙΕ ΚΑΝΟΝΟΣ ΠΡΩΤΟΔΕΥΤΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ.
Του λοιπού θα μνημονεύωμεν αγίας και ιεράς ημών συνόδου, επιφυλασσόμενος επαναλάβω μνημόσυνον αυτού, ευθύς ως ούτος αποδοκιμάση ή διαψεύση αντορθοδόξους δηλώσεις του , καθ άς αι εκθεμελιωτικαί της Ορθοδόξου πίστεως και σατανικής εμπνεύσεως αιρέσεις Πρωτείου και Αλαθήτου αποτελούν απλά εκκλησιαστικά έθιμα και ασημάντους διαφοράς.
Σήμερον σύμπασα η Ορθοδοξία γεραίρει την μνήμην του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, προχθές εώρτασεν την ιεράν μνήμην του μεγάλου Φωτίου, επανηγύρισεν επί τη εορτή του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού.
Εάν συνταχθώμεν τοις αντορθοδόξοις φρονήμασι του Πατριάρχου Αθηναγόρα , θα πρέπει αμέσως να διαγραφούν από το αγιολόγιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας ου μόνον τα ονόματα των διαληφθέντων αγίων αλλά και απάντων των υπέρ της Ορθοδοξίας διά μέσου των αιώνων αγωνισθέντων και αναιρεθέντων μαρτύρων.
Λυπούμαι βαθύτατα διά την ην έλαβον αυστηράν θέσιν, έναντι ανακύψαντος σοβαροτάτου ζητήματος,
Η αρχιερατική μου συνείδησις με υποχρεοί, ίνα μη σιωπήσω περαιτέρω. Καιρός όπως υψωθούν φραγμοί ισχυροί και ανυπέρβατοι κατά παπικού δεσποτισμού και επεκτατικών αυτού σχεδίων , ταπεινός υπηρέτης των οποιων ανεδείχθη- ατυχώς- ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι συν αυτώ ασθενείς τη Ορθοδόξω πίστει Οικουμενισταί.
Πιστεύομεν ότι η Ιερά Συνοδος της Ελλαδικής Εκκλησίας ου μόνον θα κατανοήση απόφασίν μου , εις ην με οδηγεί επιταγή συνειδήσεώς μου, αλλά και θα εφαρμόση έναντι δογματικώς εκτροχιασθέντος Πατριάρχου, ό,τι οι Ιεροί Κανόνες υποδεικνύουν και επιτάσσουν">>.....

[ΔΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ: http://aktines.blogspot.gr/2016/10/blog-post_104.html ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου