Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Παράλληλοι βίοι: 1936-2016 (Του πολίτη Π.Λ.Παπαγαρυφάλλου)


Παράλληλοι βίοι:
1936-2016

Πέρασαν ογδόντα χρόνια από τότε που στη βουλή του 1936 ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία της ο Ιωάννης Μεταξάς ως πρωθυπουργός με 240 ΝΑΙ.
Ήταν μια ψηφοφορία η οποία, λόγω ανικανότητας και φαυλότητας, οδήγησε στην αυτοκατάργησή της.
Από τη δραματική εκείνη συνεδρίαση μεταφέρω δύο αποσπάσματα αγορητών, που τόλμησαν να πουν κάποιες αλήθειες, οι οποίες δεν λέγονται σήμερα αν και τα πράγματα στη χώρα και στο λαό βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση.
Αρχίζω με τούτα τα λόγια του αρχηγού των φιλελευθέρων Σοφοκλή Σοφούλη – ο οποίος είχε υπογράψει το γνωστό σύμφωνο συνεργασίας με το ΚΚΕ – Σκλάβαινα – Σοφούλη – που είπε και τα εξής: «Μέσα εις την ατμόσφαιραν η οποία περιβάλλει την ζωήν μας, εισπνέομεν όλοι, χωρίς να το καταλάβωμεν, μιαν γενναίαν δόσιν υποκρισίας… και η καταφρόνησις προς πάσαν ηθικήν αξίαν και προς πάσαν ηθικήν έννοιαν έχει κλονίσει πλέον τα θεμέλια του κοινωνικού καθεστώτος, ώστε να μην υπολείπεται πλέον εις τους ενδεχόμενους ανατροπείς του κοινωνικού καθεστώτος βαρύ το έργον».
Ένας βουλευτής της αντιθέτου παρατάξεως ο βουλευτής του λαϊκού κόμματος Βάσος Στεφανόπουλος θα πει και τα εξής: «Χθες ακόμη εις μιαν μακράν ολονύκτιον συνεδρίασιν ηναγκάσθημεν να κηρύξωμεν την χρεωκοπίαν του λεγόμενοι κοινοβουλευτισμού… διεπιστώσαμεν ότι εχρεωκοπήσαμεν ως κοινοβουλευτισμός, εξεπέσαμεν ως Συνέλευσις, εχάσαμε την συνείδησιν του προορισμού μας, ως εθνική κυριαρχία. Διότι τι είδους ψυχικός σύνδεσμος δύναται να διατηρηθεί όταν ο μεν λαός φωνάζει: «δεν θέλω να με κυβερνήσει ο κ. Μεταξάς», ημείς δε αδιαφορούντες προς την κραυγήν ταύτην απαντώμεν: «κι όμως θα σε κυβερνήσει ο Μεταξάς» (τα παραθέματα τ’ αντλώ από το άρθρο του Γ. Μαλούχου, για τα εκλογικά συστήματα, που δημοσιεύθηκε στο «Βήμα», της 26 Ιουνίου 2016, σελ. 44).
Τα κείμενα είναι πολύ καθαρά και θυμίζουν κοινοβούλιο του 2016 ατμόσφαιρα σήψης και αναθυμιάσεις πτωμαΐνης της Ελλάδας.
Η μεγάλη πλειοψηφία του φαύλου λαού φωνάζει: «Δεν θέλουμε να μας κυβερνά η Τρώϊκα με τις «Αγορές» και το σάπιο πολιτικό σύστημα – προεξάρχοντας του ΣΥΡΙΖΑ – να αγνοεί τις κραυγές και ν’ απαντά: «Κι’ όμως θα σας κυβερνούν οι ξένοι, με μπάτλερ εμάς».
Τότε τουλάχιστον υπήρξε και ένας Μεταξάς!
Τώρα τι;

Αθήνα 01/07/2016
 
 
Υποθήκες από το πολίτευμα της Σπάρτης:
-«Ο Λυκούργος δίδασκε πως μεγάλη επίδραση στην ανάπτυξη της ανδρείας έχουν τη συνήθεια, η παιδεία, το μάθημα και ο τρόπος ζωής».
-«Ο Αριστοτέλης έγραφε για τους Σπαρτιάτες πως δεν επιτρέπεται να θεωρεί κανείς ότι ένας πολίτης ανήκει στον εαυτό του, αλλά όλοι πιστεύουν πως όλοι ανήκουν στο κράτος, αφού ο καθένας είναι μέρος του και η φροντίδα για τον ένα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη φροντίδα για το σύνολο».
-«Όλη η φροντίδα των Σπαρτιατών επικεντρωνόταν στην εκπαίδευση των νέων και αυτό το έκαναν για το καλό του κράτους».
-«Η καλλιέργεια της φυλετικής καθαρότητας και η παιδεία ήταν αλληλοσυμπληρούμενες και αδιαχώριστες μεταξύ τους έννοιες».
 
ΣΗΜ. Τα παραθέματα αντλούνται από το έργο του Γερμανού καθηγητού T. Brake: «H πολιτική εκπαίδευση των Σπαρτιατών» εκδ. β’ από “Το αντίδοτο”, Καλαμάτα 2014.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου