Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Derya Turkan: Μια μελωδία …μια μουσική … μια Πόλη!

http://www.clevernews.gr/derya-turkan-mia-melodia-mia-mousiki-mia-poli/
Μια λύρα που μπορεί εύκολα να σε παρασύρει σε ενα μαγικό ταξιδι στο Βόσπορο.. Ένα απόγευμα στην Πόλη, με φωτισμένη τη γέφυρα, τα ερημικά σοκάκια και την μουσικη που σε παρασύρει..

Γεννημένος στην Κωνσταντινουπόλη, αφιερωμένος στη μουσική απο παιδί, καταφέρνει για λίγο να σε ταξιδεύει στα δικα του μονοπάτια… Απολαύστε τον … Derya Turkan
Μιλησε μας λίγο για σένα.
Γεννήθηκα στην Κωνσταντινούπολη το 1973. Η μητέρα μου και ο πατέρας μου ασχολούνται με τη μουσική χρόνια. Στη συνέχεια έκανα σπουδές πάνω στο αντικείμενο που τοσο πολύ αγαπώ, στο Μουσικό Κονσερβατόριο Οργάνων του μουσικού τμήματος του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, έχοντας δάσκαλο μου τον Ihsan Ozgen.
Μιλάς πάντα με θαυμασμό για εκείνον.. Ήταν ο μέντορας σου στη μουσική; 
Ναι φυσικά.. Δεν θα γινόταν διαφορετικά. Το κύριο μέλημά του ήταν να μας μάθει να αγαπάμε την κάθε νότα που ακούμε. Είναι σπουδαίος καλλιτέχνης. Μας έμαθε να αγαπάμε κάθε είδους μουσική και να μην ξεχνάμε ότι έχει αναπτύξει τη διδασκαλία της μεγαλύτερης μουσικής ιδιοφυΐας του περασμένου αιώνα στην Τουρκία, του Tanburi Cemil Bey.
Με ποιους καλλιτέχνες έχεις συνεργαστεί; 
Είναι αρκετοί όπως οι Alaeddin Yavasca, Bekir Sidki Sezgin, Niyazi Sayin και Erol Deran. Από Έλληνες καλλιτέχνες έχω παίξει με: Γιάννη Καρατζά, Νικηφόρο Μεταξά, με πολύ γνωστά συγκροτήματα, όπως του Necdet Yasar Ensemble, και του Ihsan Ozgen’s Anatolia (το τελευταίο μικτό με Έλληνες).
Έχω δώσει πολλές συναυλίες στις ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Φιλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Πολωνία, Ελλάδα, Ισραήλ.
Μια σημαντική για μένα συνεργασία ήταν με τον Kudsi Erguner, στα 80α γενέθλιά του Yehudi Menuhin’s τα οποία διοργανώθηκαν από τον Πρόεδρο της Γαλλίας Jacques Chirac . Μαζί κάναμε πολλές περιοδίες και όλες είχαν τεράστια επιτυχία. 
Σε ένα άλλο είδος μουσικής την ίδια μεγάλη επιτυχία έχει κάνει ο Mustafa Ceceli. Ένας αρκετά αξιόλογος καλλιτέχνης που έχει φανατικούς οπαδούς. 
Ναι. Το γνωρίζω. Ο Mustafa Ceceli είναι εξαίρετος καλλιτέχνης και υπήρχε μια περίοδος που έχουμε δουλέψει και μαζί.
Αν σου γινόταν κάποια πρόταση για συνεργασία σε δίσκο με Έλληνα καλλιτέχνη, θα δεχόσουνα; 
Φυσικά και με μεγάλη μου χαρά. Εξάλλου δεν είναι λίγες οι φορές που έχω τραγουδήσει στην Μυτιλήνη και το Λυκαβηττό. Την αγαπάω την Ελλάδα.
Ποιους Έλληνες καλλιτέχνες γνωρίζεις και θαυμάζεις; 
Είναι πολλοί. Θα πω το Γιώργο Νταλάρα που τον θεωρώ πολυ μεγάλο μουσικό και ποιοτικό καλλιτέχνη, γιατί είχα την τύχη να παίξω μαζί του στην Κωνσταντινούπολη.
Επίσης τη Γλυκερία, τη Χαρούλα και το Μάνο Χατζηδάκι.
Τα μελλοντικά σου σχέδια ; 
Συνεχίζω και παρουσιάζω live σε διάφορες πόλεις, προσφέροντας απόλαυση με το κλασικό τούρκικο κεμεντζέ.
Ευχαριστούμε απο καρδιάς για την άψογη φιλοξενία το Πέραν -το καφέ αμάν της Πόλης και τον Derya Turkan για την παραχώρηση της συνέντευξης.
Συνέντευξη: Εύη Τσολάκη – Αχιλλέας Σακκάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου