Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Περί κρατικής βίας! - Καταιονισμός «ενημέρωσης»! (Toυ πολίτη Π.Λ.Παπαγαρυφάλλου)

Περί κρατικής βίας!
Εδώ και μερικές δεκαετίες ο Ούγγρος νομπελίστας της βιολογίας Τ. Γκιέρκυϊ, ανατέμνοντας την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ, έγραφε και τα εξής: «Ο Πρόεδρος Τζόνσον ποτέ δεν έσπασε κανένα κρανίο ή τζάμι και σύμφωνα με τα συνήθη σταθμά δεν υπήρξε βίαιος. Αλλά αν επεκτείνουμε την έννοια της βίας και στην παθητική βία, τότε πρέπει να τον κατατάξουμε στις πιο βίαιες προσωπικότητες της πολιτικής ιστορίας» (βλ. το δοκίμιο του: «Ο Τρελλός Πίθηκος», εκδ. 7η, «Λογοθέτης» 1991, σελ. 43). Το έγραψα πολλάκις: Η κρατική βία είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την ατομική βία που σπάει ένα κεφάλι ή φτύνει έναν υπουργό, από την κρατική βία που μπορεί να συνεπάγεται εκατοντάδες χιλιάδες θύματα. Αυτά για τους πολέμους!

Όσο για τις αποφάσεις των κυβερνήσεων σε περιόδους ειρηνικές, όπως π.χ. αυτές που πήραν οι ελληνικές κυβερνήσεις τα χρόνια των κοινωνιοκτόνων μνημονίων, όχι μόνο καταδικάζουν το λαό στην πείνα αλλά οδηγούν τους Έλληνες κατά συρροή στην αυτοκτονία.
Αυτούς ο νομπελίστας βιολόγος τους κατατάσσει στην κατηγορία εκείνων που ασκούν παθητική βία.
Για τους λόγους αυτούς, σ’ ένα κείμενό μου «Περί βίας», έγραφα: «Καταλήγοντας θα έλεγα ότι η βία αποτελεί ουσιώδες στοιχείο των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων και άλλοτε (και κατά κανόνα) ασκείται από το κράτος ποικιλοτρόπως και άλλοτε από τις καταπιεσμένες μάζες συλλογικά ή ατομικά…» (βλ. το ομότιτλο άρθρο μου στο μηνιαίο περιοδικό «ΗΛΙΑΙΑ», τευχ. Σεπτεμβρίου 2014). Όταν το κράτος ασκεί βία με βόμβες ατομικές ή ναπάλμ, τα «γκαζάκια» των δήθεν τρομοκρατών είναι παίγνιον.
 
Αθήνα 05/05/2015
 
Καταιονισμός «ενημέρωσης»!
Τηλεοπτικοί αναλυτές, ραδιοφωνικοί σχολιαστές, δημοσιογράφοι της έντυπης ενημέρωσης και πολιτικοί και πολιτικάντηδες κάθε είδους, μας βομβαρδίζουν καταιγιστικά με “ενημέρωση” γύρω από τα τεκταινόμενα των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και στους ευρωπαϊκούς… θεσμούς!  Ο γράφων δυσκολεύεται να μάθει το τι ακριβώς γίνεται. Όποιος καταλάβει κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον.
Όσο για τα διαβόητα «panels» στις τηλεοράσεις γίνεται χαμός. Ούτε οι διαλεγόμενοι καταλαβαίνονται μεταξύ τους. Ο καθένας και η καθεμιά το… σκονάκι τους!
Το «δημοκρατικό» αυτό γεγονός καυτηρίασα εδώ και τρεις δεκάδες χρόνια με τα κείμενά μου π.χ.: «Ο πολιτικός λόγος στην Ελλάδα. Τον διακρίνει η ταυτολογία, η ασάφεια και η αντιφατικότητα» («Η Καθημερινή» της 18/02/1988: «Η βαβέλ των Αθηνών» («Πολιτικά Θέματα», της 19-3-1993 και: «Αρρωστημένη δημοσιογραφία=χυδαία δημοκρατία», «Πολιτικά Θέματα», της 24-1-2003).
Όσο για τη συντριπτική πλειοψηφία του «κυρίαρχου» λαού… πέρα βρέχει! Καταλαβαίνει δεν καταλαβαίνει ψηφίζει «γουρούνι στο σακί», αφού εξάλλου «ο λαός τραγούδι θέλει», όπως λέει και το γνωστό λαϊκό ασμάτιον. Γιατί να κουράζετε;
 
Αθήνα 05/05/2015
 
Πολιτικές υποθήκες:
E.Kαντ: “Μία γενιά δεν επιτρέπεται να κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές περισσότερες αμετάκλητες δεσμεύσεις από όσες βρήκε η ίδια’’
Μ.Βέμπερ: ‘’Ας υπάρχει η πρόβλεψη ότι ο Πρόεδρος του Ράιχ, σε κάθε προσπάθειά του να παραβιάσει τους νόμους ή να κυβερνήσει αυταρχικά, θα βλέπει διαρκώς μπροστά του το Ικρίωμα”
Ι.Μ.Παναγιωτόπουλος: “Υπάρχουν ευτυχίες που κάνουν βαρύτερη τη δυστυχία μας”
Π.Προυντόν: “Οι μεγάλοι φαίνονται μεγάλοι γιατί εμείς γονατίζουμε μπροστά τους”
Κ.Παλαμάς: “Οι αφέντες νόμοι δένουν με δεσίματα λογής και τ’ ανθρώπου τα φτερούγια και τα πόδια της φυλής”
Α.Ζώτου (Άγνωστη αγωνίστρια): “Ήρωες είναι εκείνοι που ανοίγουν το στόμα τους και μιλούν όταν οι άλλοι γύρω τους σιωπούν“
Αριστοτέλης: “Πολίτης είναι ο μετέχων κρίσεως και Αρχής”
Ε.Παπαγαρυφάλλου: “Πολίτη, ο λόγος σου να ‘ναι τσεκουράτος, σαν αστροπελέκι, φωτιά και φως γεμάτος, κόκαλα να τσακίζει, γερά θεμέλια να χτίζει” (Από το ποίημά της: «Ύμνος του Πολίτη»
Πολίτης Π. Λ. Παπαγαρυφάλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου