Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Ο Κλεισθένης, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και ο Δήμος Αθηναίων (Του πολίτη Π.Λ.Παπαγαρυφάλλου)


Ο Κλεισθένης, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και ο Δήμος Αθηναίων
Διαβάζω στην “Καθημερινή” της 5 Φεβρουαρίου, και βλέπω φωτογραφία του μόνιμου συνδικαλιστή των υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης –και μηδέποτε εργασθέντος, ως πουρός πασοκτζής, που μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ – να προσφέρει σε υπουργό μια τουριστική προτομή του Κλεισθένη.
Επειδή είμαι βέβαιος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων “πολιτών” δεν γνωρίζουν ποιός είναι ο Κλεισθένης ο Αθηναίος σπεύδω να τους καταστήσω γνωστόν ότι είναι ο θεμελιωτής της περίφημης Αθηναϊκής Δημοκρατίας το 508 π.χ. που οικοδόμησε με τη διοικητική μεταρρύθμιση του Αττικού δημοτικού συστήματος. Όμως το θέμα μου δεν είναι αυτό. Απλά, διαβάζοντας και βλέποντας αυτή τη φωτογραφία (σελ. 2) μου ήρθε συνειρμικά στο νου τούτη η αποτυχούσα ενέργεια: Στα 1992, η επίσημη Ελλάς –με την πλήρη απουσία του “Κυρίαρχου” λαού –γιόρτασε τα 2500 χρόνια της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Ο γράφων είχε την… αντιδημοκρατική ιδέα να συντάξει ένα πολυσέλιδο επιστημονικό και ιστορικό κείμενο και να το καταθέσει στα 48 (τότε) μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων (Α.Π. της αίτησης – πρότασής μου: 3.8464/4-5-1992). Επειδή ήμουν βέβαιος ότι οι περισσότεροι (όπως και σήμερα) δεν γνωρίζουν τι σημαίνει η οδός Κλεισθένη που άπτεται της πίσω πλευράς του κεντρικού Δημαρχείου, τους πρότεινα να γίνουν ομιλίες με πρωτοβουλία του Δήμου για την Αθηναϊκή Δημοκρατία και να φιλοτεχνήσει ο Δήμος ένα άγαλμα του Κλεισθένη – ή την προτομή του στην πλατεία.
Αποτέλεσμα: Οι δημοτικοί άρχοντες απαξίωσαν να δώσουν απάντηση! Μου λένε κάποιοι φίλοι ότι είμαι και αθυρόστομος. Αν συνεχίσω θα τους χαρακτηρίσω όπως πρέπει τους… δημοκράτες… άρχοντες. Επειδή έχω πολύχρονες πίκρες και εμετικές εμπειρίες από τη “λειτουργία” των δημοτικών… αρχόντων ανάμεσα στα κριτικά μου κείμενα γι’ αυτούς τους δημοτικούς πιθήκους ήταν και τούτα: “Οι Λουδοβίκοι της αυτοδιοίκησης”(“Πολιτικά Θέματα”, της 18-9-1992 και “Οι μικροί Λουδοβίκοι”, στα ίδια, της 14-5-1993). Λουδοβίκοι και αυτοκράτορες οι “υπηρέτες” του Δήμου. Δουλεύουν μόνο για τα μικροκομματικά τους συμφέροντα, τους ψηφοφόρους και τους συγγενείς! Γι’ αυτό στο τελευταίο μου έργο που αφορά το… δημοκρατικό θεσμό, κατέληγα: “Η σημερινή αυτοδιοίκηση δεν λειτουργεί ως αυτοδιοίκηση. Αν μπορούσα θα την καταργούσα και θα την αναδομούσα εκ βάθρων” (όχι εκ βόθρων)-(βλ. “Η άγνωστη τοπική αυτοδιοίκηση”, εκδ. “Πελασγός”-Γιαννάκενας-Αθήνα 2014, σελ. 161).
Τώρα που έχουμε άλλη κυβέρνηση με άλλο πολιτικό ήθος- έτσι θέλω να πιστεύω- μήπως ήρθε η ώρα ν’ ασχοληθεί η Ελλάδα μ’ αυτό που λέγεται τοπική αυτοδιοίκηση καταργώντας τους κάθε λογής Λουδοβίκους της;
Τέλος, σημειώνω ότι ανάλογη πρόταση-για τον Κλεισθένη-είχα κάνει και σε κάποια κυρία που ήταν τότε υπουργός πολιτισμού… καθώς και στην ΚΕΔΚΕ.
Από το 1992 αναμένω στο ακουστικό μου! Μούγκα.
Προφανώς η Ελλάδα δεν είναι γελοία. Γελοίοι είναι πολλοί, πάρα πολλοί από όσους και όσες την κυβέρνησαν.
Για να δούμε τι θα δούμε από τη νέα κυβέρνηση του λαού. Θα είναι με τον “κυρίαρχο” λαό ή με τους Λουδοβίκους;
 
Αθήνα 24/02/2015

Πολιτικές υποθήκες:
Γκαίτε: “Δεν ήρθαμε στη γη για να λύσουμε προβλήματα αλλά για να θέσουμε νέα’’
Γκαίτε: ‘’Η αξιοπρέπεια του ανθρώπου ισούται με το μεγαλείο των θεών”
Μ.Ράσσελ: “Οι πλειοψηφίες, κατά κανόνα, ποτέ δεν είχαν δίκαιο”
Μαρξ: “Ένας άγιος σκοπός που χρησιμοποιεί άτιμα μέσα γίνεται άτιμος σκοπός”
Πλάτων: “Όποιος δεν δέχεται κριτική είναι ακάθαρτος”
Μαρξ: “Απόλυτος ομοφωνία σημαίνει πειθαρχία πτωμάτων
Αριστοτέλης: “Πολίτης είναι ο μετέχων κρίσεως και Αρχής”
Παπαγαρυφάλλου Ελευθερία: “Πολίτη, ψυχή της πολιτείας και κινητήρια δύναμη της ιστορίας, έξω απ’ τα δόντια τη γνώμη σου να λες σε βασιλιάδες και κάθε λογής διαφεντευτές”
Ε.Φρομ: “Αν δεν υπήρχε η μειοψηφία, οι άνθρωποι θα ζούσαν στην εποχή των Σπηλαίων”
Γκάιμπελς: “Πολιτική είναι η τέχνη που καθιστά δυνατά και όσα φαίνονται αδύνατα”.
Αυτή η χυδαιότητα εφαρμόστηκε. Καιρός, σιγά, σιγά, να εξαλειφθεί.
Πολίτης Π. Λ. Παπαγαρυφάλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου