Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Antinews: Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Κυβέρνησης – Τρόικας

http://www.antinews.gr/OIKONOMIA/se-oriako-simeio-oi-sxeseis-kubernisis-troikas/

Η τηλεδιάσκεψη που κράτησε 4 ώρες και έληξε μετά τις 3 τα ξημερώματα δεν είχε αποτέλεσμα και δεν βγήκε «λευκός καπνός» αφού οι δανειστές επιμένουν σε δημοσιονομικό κενό που το προσδιορίζουν σε 2,6-3,6 δις ευρώ.

Σε οριακό σημείο βρίσκονται πλέον οι σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα μετά το χθεσινοβραδινό ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις. Η τηλεδιάσκεψη που κράτησε 4 ώρες και έληξε μετά τις 3 τα ξημερώματα δεν είχε αποτέλεσμα και δεν βγήκε «λευκός καπνός» αφού οι δανειστές επιμένουν σε δημοσιονομικό κενό που το προσδιορίζουν σε 2,6-3,6 δις ευρώ. «Δεν έχουμε συμφωνία για επιστροφή της τρόικας σε συγκεκριμένη ημερομηνία», ήταν η απάντηση κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντας τα ξημερώματα.
Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα, αμέσως μετά τη σύσκεψη και γύρω στις 3 τα ξημερώματα: «Εξακολουθεί να υπάρχει από την πλευρά της τρόικας η θέση για το υποτιθέμενο δημοσιονομικό κενό». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εμείς είμαστε οι σωστοί, όπως και τα προηγούμενα χρόνια». Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρόικα προσδιορίζει το κενό μεταξύ 2,6 δισ. και 3,6 δισ., ποσό που απέχει παρασάγγας από τις ελληνικές εκτιμήσεις. Ένα τέτοιο κενό προφανώς για την τρόικα σημαίνει νέα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί υπό τις παρούσες συνθήκες.
Αν και δεν επιβεβαιώθηκε ότι συζητήθηκαν κι άλλα καυτά θέματα σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το δημοσιονομικό κενό να είναι πρόφαση και να υπάρχουν άλλα σοβαρότερα θέματα και να γίνεται ενός είδους παζάρι. Δηλαδή εκβιάζουν οι δανειστές για το κενό ώστε να αποδεχθεί η Αθήνα αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό.
Όπως έχουμε τονίσει, όμως, καμιά κυβέρνηση και καμιά βουλή δεν μπορεί να αποδεχθεί π.χ. μειώσεις στις συντάξεις, όπως κι αν βαφτιστούν αυτές.
Το ερώτημα μετά το ναυάγιο είναι τι γίνεται τώρα: Κατ’ αρχάς κατατίθεται ο προϋπολογισμός σήμερα μονομερώς και χωρίς λήψη μέτρων για το 2015 και μέσα στο Σαββατοκύριακό γίνεται προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου ώστε να προλάβουμε την ημερομηνία της 8ης Δεκεμβρίου.
Στην τηλεδιάσκεψη, που άρχισε στις 11 το βράδυ της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε στις 3 μετά τα ξημερώματα σήμερα, μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου