Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

ΠΑΝΟΣ ΓΕΡΑΜΑΝΗΣ: Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=16176:geramanis-&catid=81:kivernisi&Itemid=198
geramanis

Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΠΠΟΥ
Εννέα χρόνια χωρίς τον Πάνο Γεραμάνη. Εννέα χρόνια χωρίς έναν άνθρωπο που στήριξε όσο λίγοι τον μαχόμενο λαϊκό πολιτισμό και την ανιδιοτελή Αριστερά (επισημάνσεις του φίλου και δημοσιογράφου των Νέων Δ.Μ.)
Εννέα χρόνια χωρίς έναν άνθρωπο που μας έμαθε όσο ελάχιστοι την αξία και την βαθιά ταξική σημασία του λαϊκού τραγουδιού. Μέσα από συνεντεύξεις, παρουσιάσεις, εκπομπές (Λαϊκοί Βάρδοι), έφερε το λαϊκό τραγούδι όσο πιο κοντά μπορεί να φανταστεί κάποιος στις ψυχές, τις καρδιές και τις συνειδήσεις των Ελλήνων σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Εννέα χρόνια χωρίς έναν άνθρωπο που μέσα από την φωνή (Άσσοι των Γηπέδων) και την γραφίδα του έφερε στην επιφάνεια την κουλτούρα και την νοοτροπία του ποδοσφαίρου μιας άλλης πραγματικής εποχήςγεμάτης όνειρα και φαντασίας, με άξονα τα οράματα και τις αξίες.
Εννέα χρόνια χωρίς έναν άνθρωπο που μέσα από την γραφίδα του ανέδειξε μια άλλη πλευρά της λαϊκής μας κουλτούρας. Η λαϊκή μαγειρική με τα μικρά λαϊκά μαγαζιά και ταβέρνες, σημεία αναφοράς και πυξίδα μιας άλλης εποχής, που ποιος ξέρει, παρότι με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες είναι επιβεβλημένο, αν ποτέ θα την ξαναζήσουμε.
Εννέα χρόνια χωρίς έναν άνθρωπο που έζησε σε μάχιμους καιρούς πιστεύοντας και παλεύοντας για μια ανιδιοτελή Αριστερά. Σε εποχές όπου η Αριστερά ακροβατούσε μεταξύ επίπλαστων επιτυχιών και μιας καλά καμουφλαρισμένης πραγματικότητας.
Εννέα χρόνια χωρίς τον άνθρωπο που σε μας τους νεότερους έδωσε άδολα και με περίσσια αγάπη τα πάντα. Μας έδωσε ιδέες, σκέψεις, «τροφή», πάντα με την βροντερή αλλά γεμάτη γλυκύτητα φωνή του.
Τέλος πάντων, επειδή τα κάθε είδους μνημόσυνα στον χώρο της Αριστεράς είναι πια συνήθεια και με μέλλον όπως φαίνεται από τις γενικότερες εξελίξεις, για ανθρώπους σαν τον «κύριο Πάνο», δεν υπάρχει καλύτερη ανάμνηση από το να τον θυμόμαστε μέσα από την ζωή του.
Που ήταν πραγματικά σαν τραγούδι.
Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου