Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Η Ανάγκη Προσέγγισης, Διαλόγου και Ένωσης μεταξύ Παλαιοημερολογιτών και Νεοημερολογιτών (Του Δημήτρη Σωτηρόπουλου)

http://hellas-orthodoxy.blogspot.gr/2014/05/blog-post_9186.html



Του Δημήτρη Σωτηρόπουλου

Στις 21 Μαΐου, επισκέφθηκα τον Μητροπολίτη Πειραιώς και Σαλαμίνος του Παλαιού Ημερολογίου κ. Γερόντιο, στα Γραφεία της τοπικής Μητρόπολης στον Πειραιά. Ήταν μια συνάντηση μέσα σε άριστο κλίμα Ορθόδοξης εγκαρδιότητας, κατανόησης και αλληλοσεβασμού, παρότι ως γνωστόν δεν είμαι Παλαιοημερολογίτης.


Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, με τον Σεβασμιώτατο ελάχιστα συζητήσαμε για πολιτική: Το ζήτημα που μας απασχόλησε κυρίως ήταν κατά πόσο μπορεί να γίνει μία προσέγγιση και διάλογος μεταξύ Νέου και Παλαιού Ημερολογίου, έτσι ώστε κάποια στιγμή να υπάρξει και η πολυπόθητη ΕΝΩΣΗ, προκειμένου να κλείσει αυτή η ανοιχτή πληγή στο Σώμα της Εκκλησίας μας.


Ενημέρωσα τον Μητροπολίτη για την «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» και τις προσπάθειες που έκανε πριν από μερικούς μήνες για αυτό τον σκοπό. Εκείνος μου απαρίθμησε τις δυσκολίες του εγχειρήματος τονίζοντας πως για να γίνει η Ένωση θα πρέπει να αρθούν μεγάλα, αλλά όχι αξεπέραστα εμπόδια.


Και οι δύο συμφωνήσαμε πως είναι σκάνδαλο να γίνεται λόγος - και πράξη!!! - η «ένωση» Παπικών / Προτεσταντών και άλλων αιρετικών με τους Ορθοδόξους, αλλά ούτε καν κουβέντα για την Ένωση Νεοημοερολογιτών - Παλαιοημερολογιτών.


Ο κ. Γερόντιος - που είναι ιδιαίτερα αγαπητός στον Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή, καθώς επιτελεί μεγάλο έργο με μετριοπάθεια και χωρίς έπαρση - υποσχέθηκε να θέσει το θέμα και σε άλλους Μητροπολίτες της Συνόδου όπου ανήκει (των «Ματθαιϊκών») και να συνεχίσουμε τις προσπάθειες, τουλάχιστον για διάλογο.


Ελπίζουμε, με την βοήθεια του Θεού να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια έτσι ώστε όλοι οι Ορθόδοξοι, ανεξαρτήτως ημερολογίου, να επικεντρωθούμε όχι στην επίλυση των δικών μας διαφορών, αλλά στην υπεράσπιση της Ορθοδοξίας από τους πολλούς - και συχνά ύπουλους - εχθρούς της...!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου