Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Προσκύνημα στο Περιβόλι της Παναγίας, λίγο πριν τις Εκλογές: Οι αναζητήσεις των προσκυνητών και οι απαντήσεις των Αγιορειτών


http://hellas-orthodoxy.blogspot.gr/2014/05/blog-post_7135.html



Γράφει ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος


Επισκέφθηκα πρόσφατα το πολυαγαπημένο, πολυφίλητο και ασκητικό Περιβόλι της Παναγίας. Μία ακόμα προσκυνηματική επίσκεψη, στο μέσο της Άνοιξης, λίγο μετά την Ανάσταση, Ολόκληρος ο Άθως βίωνε την χαρά και αγαλλίαση των ημερών με την ευχή«ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ» να ακούγεται από τη μια άκρη του στην άλλη!


Το κλίμα όμως, ήταν και λίγο ιδιαίτερο. Βλέπετε, οι προσκυνητές που καταφθάνουν είναι προβληματισμένοι σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Πατρίδα μας. Αναζητούν πνευματική στήριξη στους Αγιορείτες μοναχούς, συμβουλές και νουθεσίες για το τι πρέπει να κάνουμε ώστε να βγούμε από την πολυεπίπεδη κρίση.


Ουδείς μένει ασυγκίνητος μπροστά στο δράμα που βιώνει ο τόπος μας. Κανένας δεν θεωρεί το Άγιον Όρος ως έναν «γυάλινο πύργο», που πορεύεται αδιαφορώντας για τα προβλήματα των πιστών. Οι ίδιοι οι Αγιορείτες, ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να μάθουν τους προβληματισμούς των πνευματικών τους παιδιών και να τους συμβουλεύσουν με Πνευματικό και ΟΡΘΟΔΟΞΟ τρόπο για τις επιλογές της ζωής τους, ακόμα και για την ψήφο τους.


Με απλά λόγια, στο Περιβόλι της Παναγίας δεν έχουν θέση φυγόμαχες, υποκριτικές «απόψεις» τύπου «οι Χριστιανοί δεν πρέπει να ασχολούνται με τα πολιτικά», «η Εκκλησία είναι μόνο για τα πνευματικά θέματα» και άλλες τέτοιες πομφόλυγες που αναμασούν οι εχθροί της Πίστεως και της Πατρίδας μας.


ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ μας ρωτούσαν τι πιστεύουμε πως θα γίνει στις Εκλογές. Στα «πηγαδάκια» με τους προσκυνητές, αφουγκράζονταν την αγωνία του κόσμου που πραγματικά ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ τι να ψηφίσει, είναι απογοητευμένος από όλους και όλα, μπερδεμένος, οργισμένος, αλλά και ανοιχτός σε πραγματικά αξιόλογες πολιτικές προτάσεις.


Ως Υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πολιτική Παράταξη «ΚΟΙΝΩΝΙΑ», συμμετείχα σε αυτούς τους προβληματισμούς. Όταν ερχόταν αβίαστη η κρίσιμη ερώτηση «τι να ψηφίσουμε;», πρότεινα ευθαρσώς την μοναδική Πατριωτική και Ορθόδοξη Παράταξη, την «ΚΟΙΝΩΝΙΑ»: Άλλοι την γνώριζαν από παλιά, άλλοι λίγο και άλλοι την άκουγαν πρώτη φορά. Κανείς όμως δεν εξέφρασε αρνητική άποψη γι' αυτήν, ούτε την απέρριψε εκ των προτέρων.


Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και η προτροπή των Αγιορειτών Πατέρων: ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΜΑΣΩΝΟΥΣ! Μάλιστα, όταν ρώτησα έναν Γέροντα σχετικά, μου είπε πως Μασώνοι δεν είναι μόνο όσοι συχνάζουν στις στοές, αλλά και όσοι αποφεύγουν να τους καταδικάσουν, όσοι θεωρούν τα περί επικινδυνότητας της Μασωνίας ως «θρησκοληψίες», «γραφικότητες» κλπ. Πώς λοιπόν να μην βρίσκει ευήκοα ώτα η «ΚΟΙΝΩΝΙΑ», όντας η ΜΟΝΑΔΙΚΗ Πολιτική Παράταξη που καταδικάζει γραπτώς και απεριφράστως την Μασωνία και κάθε είδους αποκρυφισμό;


Μια άλλη κρίσιμη ερώτηση ήταν το κατά πόσο πρέπει οι πιστοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί να «μπλέκονται» στην βρωμιά της πολιτικής, είτε ως υποψήφιοι είτε ως ενεργοί πολίτες. Η απάντηση των Αγιορειτών ήταν καταπελτώδης και αποστομωτική: ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΦΗΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΑΘΕΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥΣ ΝΑ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗΝ;;;


Η μαχητικότητα, ο δυναμισμός και η αγωνία των Γερόντων του Άθω για τις πολιτικές εξελίξεις με εξέπληξε ευχάριστα. Ακόμα περισσότερο: Με έκανε να ντρέπομαι για την δική μου χλιαρότητα, που παρότι εγωιστικά θεωρώ ότι αγωνίζομαι, εντούτοις είμαι ακόμα πολύ πίσω στον πραγματικό αγώνα, αυτόν που πρέπει να κάνει κάθε συνειδητός Ορθόδοξος Χριστιανός.


Τέλος, οι Αγιορείτες επισήμαναν την ανάγκη να ασχοληθούν με την πολιτική άνθρωποι Πιστοί και ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ, που θα μιμηθούν τον Ιωάννη Καποδίστρια και δεν θα πάρουν δραχμή από το δημόσιο ταμείο, ούτε θα πλουτίσουν ενώ οι συμπολίτες τους πένονται. Η φιλανθρωπία, η φιλοπτωχεία και η πτωχεία των πολιτικών, είναι κατά τους Γέροντες απαραίτητο προσόν όσων θέλουν να πολιτευθούν τίμια, χωρίς να βλάψουν τον λαό.


Όλα αυτά, μόνον η «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» μπορεί να πράξει. Και στο Άγιον Όρος το ξέρουν καλά. Από τον προσκυνητή, μέχρι τον Μοναχό και τον Ηγούμενο, η ευχή είναι μυριόστομη και κοινή: Να μπουν στην Ευρωβουλή άνθρωποι έντιμοι, αγνοί Πατριώτες και συνειδητοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί, έτσι ώστε να ακουστεί και εκεί καθαρά, δυνατά και ασυμβίβαστα η Φωνή της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου