Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Τρομερή καταγγελία του εκδότη της Ελευθεροτυπίας για λογοκρισία με την ανοχή της ΕΣΗΕΑ.


http://olympia.gr/2014/03/01/%cf%84%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%ae-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%ba%ce%b4%cf%8c%cf%84%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%b5/

Enet,gr

Έκπληξη προκαλεί η ευθεία καταγγελία του Χάρη Οικονομόπουλου, εκδότη της Ελευθεροτυπίας για απόπειρα λογοκρισίας της εφημερίδας από μερίδα δημοσιογράφων με την ανοχή της ΕΣΗΕΑ. Όπως αποκαλύπτει ο εκδότης, η ενέργεια αυτή έγινε με σκοπό να μην κυκλοφορήσει το φύλλο της Κυριακής που περιελάμβανε ένθετο με συνέντευξη του τ. βασιλιά Κωνσταντίνου! Παραθέτουμε αυτούσιο το σημείωμα του εκδότη και αναμένουμε επίσημη τοποθέτηση και από την ΕΣΗΕΑ.

Η ελευθεροτυπία είναι αδιαπραγμάτευτη

Τις τελευταίες ημέρες οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας πληροφορήθηκαν ότι η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» θα κυκλοφορήσει με ένθετο το μηνιαίο περιοδικό «Νέα Πολιτική», των εκδόσεων Παπαζήση.
Με ιστορικό αφιέρωμα για το ’67, που συμπεριλαμβάνει και συνέντευξη του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Κάποιοι έθεσαν ως ζήτημα τη μη δημοσίευση του περιοδικού με τη συγκεκριμένη συνέντευξη. Συμφωνήθηκε η αναβολή της δημοσίευσης για μία εβδομάδα, ώστε να μπορέσει η εφημερίδα να προετοιμάσει την απάντησή της στα όσα ο Κωνσταντίνος αναφέρει.

  Enet,gr

Σαράντα πέντε από τους περίπου εκατόν εξήντα εργαζόμενους στην «Ελευθεροτυπία», σε συνέλευση που συγκλήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα, αποφάσισαν την προκήρυξη απεργίας στην περίπτωση που η «Ελευθεροτυπία» κυκλοφορήσει με το συγκεκριμένο ένθετο. Την απόφαση αυτή, μπροστά στην αταλάντευτη απόφασή μου να μην επιτρέψω τη λογοκρισία που απαιτούσαν, την επανέλαβαν την Πέμπτη το βράδυ.

Το έκαναν χωρίς να έχουν διαβάσει τη συνέντευξη, επιχείρησαν να απαγορεύσουν κάτι χωρίς καν να το έχουν δει. Αποφάσισαν χωρίς να έχουν μελετήσει ιστορικό αφιέρωμα που συντάχθηκε από έγκριτους συναδέλφους τους και μέλη της ΕΣΗΕΑ (για όποια αξία κάτι τέτοιο διατηρεί) που συμμετέχουν στη σύνταξη του περιοδικού.

Αποφάσισαν χωρίς να γνωρίζουν τον σχολιασμό της «Ελευθεροτυπίας» στη συγκεκριμένη συνέντευξη, χωρίς να διαβάσουν την απάντηση που ετοιμάστηκε από τον προ τριακονταετίας Διευθυντή Σύνταξης της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», σύμβουλο του Γέρου της Δημοκρατίας και δημοσιογράφο που γνωρίζει τα γεγονότα της εποχής από πρώτο χέρι, τον Γιώργο Μπέρτσο. Το Δ.Σ. της Ενωσης Συντακτών, σε μια πρωτοφανή ενέργεια, συνεδρίασε στις 27 Φεβρουαρίου και ενέκρινε την απεργία. Ηταν τόση μάλιστα η βιασύνη τους να ανακοινώσουν τη λογοκριτική τους έγκριση που, στη φούρια τους πάνω, κόλλησαν την ανακοίνωση για την απεργία στην «Ελευθεροτυπία» πάνω σε κείμενο που είχαν ετοιμάσει για απεργία σε άλλη εφημερίδα, με αίτημα την «…αποπληρωμή του δώρου Χριστουγέννων».

Η 48ωρη απεργία που προκλήθηκε, δήθεν, για «την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων οφειλών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2013», οφειλών που 150 από τους 160 περίπου εργαζομένους έχουν ήδη αποδεχθεί συμβατικά να τους καταβληθούν μέχρι τον Αύγουστο του 2014, ήταν απεργία λογοκρισίας. Με την απόφαση αυτή η ΕΣΗΕΑ ζητούσε ουσιαστικά, όπως αποδείχθηκε, «την ανάκληση της απόφασης της εργοδοσίας να διανεμηθεί με την “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” ένθετο έντυπο με συνέντευξη του τέως μονάρχη, απόφαση η οποία αν δεν ανακληθεί θα πλήξει καίρια τη φυσιογνωμία της εφημερίδας και τις αρχές που αυτή υπηρετεί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες…». Προφανώς, όσοι πήραν αυτή την απόφαση θεωρούν την ΕΣΗΕΑ εκδότη της «Ελευθεροτυπίας», πιστεύουν ότι έχουν λόγο στο περιεχόμενο και τα ένθετά της.

Και βέβαια, θα πάρουν και τον λογαριασμό, καθώς μπροστά στην απόφαση αυτή και αφού η εφημερίδα που κρατάτε δεν θα εκδίδετο λόγω της απεργίας, 20.000 τυπωμένα τεύχη του περιοδικού «Νέα Πολιτική» παραδόθηκαν από την εκδότρια εταιρεία στις εκδόσεις Παπαζήση για την αυτόνομη διανομή τους. Και -ω του θαύματος!- η απεργία ανακλήθηκε…

Είμαι μάχιμος δικηγόρος, δεν είμαι δημοσιογράφος, πιστεύω στον τόπο και στις δυνάμεις του, στην ελευθεροτυπία και στους ανθρώπους της. Μαζί με όσους εργάστηκαν και εργάζονται εδώ, αναλάβαμε τον Ιανουάριο του 2013 το δύσκολο έργο της επανέκδοσης της «Ελευθεροτυπίας». Αντίπαλος, κατ’ αρχάς, ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και ορισμένοι συνεργάτες του με καίριες θέσεις στο συνδικαλιστικό σωματείο και τις παραφυάδες του. Αυτοί που, από τις 5 Νοεμβρίου 2012, όταν εκδόθηκε φύλλο που επιχειρούσε να αντιγράψει την «Ελευθεροτυπία», με αδιαφανή χρηματοδότηση, επιχειρούν να νοσφισθούν την ιστορία, τα σύμβολα και διακριτικά της «Ελευθεροτυπίας», πασχίζουν με κάθε τρόπο να την ξανακλείσουν εγκληματώντας όχι μόνο σε βάρος της περιουσίας μιας εταιρείας, αλλά σε βάρος του συνόλου των πρώην εργαζομένων της και όλων των πιστωτών της.

Σκοπός δικός μου ήταν και παραμένει η εξυγίανση της Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε. Χρηματοδοτώ με ό,τι μπορώ αυτό που πίστεψα και πιστεύω. Οποιοι συμφωνούν, θέλουν και μπορούν να συνεχίσουν, με εμένα ή χωρίς, ευπρόσδεκτοι. Σκοπός ήταν και παραμένει η διατήρηση της «Ελευθεροτυπίας» ως μιας από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές ενημέρωσης.

Δεν έχουμε κερδίσει ούτε ένα ευρώ από την προσπάθεια των τελευταίων δεκατεσσάρων μηνών.

Η επανέκδοση δημιούργησε πάνω από διακόσιες θέσεις δουλειάς δημοσιογράφων και συνεργατών σε μια περίοδο που τα άνεργα μέλη της ΕΣΗΕΑ είναι περισσότερα από όσα έχουν πια δουλειά.

Η ανεξάρτητη και παραδοσιακή πολιτική γραμμή της εφημερίδας παραμένει αδιαπραγμάτευτη.

Ολα τα περίμενα και τα περιμένω. Ενα όμως δεν διανοήθηκα. Οτι ως εκδότης αυτής της εφημερίδας θα βρισκόμουν στη θέση να υπερασπίζομαι το δικαίωμα οποιουδήποτε να εκφράσει δημόσια την άποψή του, απέναντι σε κάποιους δημοσιογράφους και συνδικαλιστές που κάνουν ό,τι μπορούν για να λογοκρίνουν.

Η Δημοσίευση είναι η ψυχή και της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Οσο είμαι εκδότης της «Ελευθεροτυπίας», η λογοκρισία δεν είναι αποδεκτή… Οσοι διαφωνούν ας κάνουν ό,τι τους φωτίσει η συνείδησή τους. Θα το κάνουν όμως μακριά από εδώ.

Χάρης Οικονομόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου