Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Τα Πράσινα Σκ@τά υπάρχουν μόνο με, και μόνο για, τις επιδοτήσεις.

http://olympia.gr/2013/11/30/%CF%84%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CE%BA%CF%84%CE%AC-%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%BF-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC/

Και όποιος προωθεί Πράσινα Σκατά στην Ελλάδα, σήμερα, με τόση δημοσιότητα στο θέμα, είναι λαμόγιο, απατεώνας, και μελλοντικός υπόδικος.  Η φούσκα έχει σκάσει, το θέμα είναι σε μεγάλα ξένα ΜΜΕ (Spiegel, BBC, WSJ, NYT).  Δεν υπάρχει ούτε δικαιολογία, ούτε έρεισμα, και μην μου πείτε για “Ευρώπη”, δεν έχει σχέση η  “Ευρώπη”, η λαμογιά σας έχει σχέση. Η Ισπανία, η Πολωνία, η Τσεχία, είναι στην Ευρώπη.  Όλα τα αιολικά γιγαβάτ της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας παρέχουν εικονική και όχι πραγματική ηλεκτροδότηση. Δεν κόβονται επειδή είναι ακριβά, κόβονται επειδή δεν υποκαθιστούν συμβατική παραγωγή και δεν εξοικονομούν καύσιμα.
Η κουβέντα γίνεται με αφορμή την απόφαση της RWE  να μην προχωρήσει με κάτι υπεράκτια στην Αγγλία. “Η κατάλληλη τεχνολογία δεν υπάρχει σήμερα” είναι δικαιολογία. Το ότι ο Κάμερον φέρεται να απεκάλεσε Πράσινα Σκατά  τις επιδοτήσεις για ΑΠΕ δεν είναι ο λόγος. Το ότι η RWE είναι μία από τις μεγάλες ηλεκτροπαραγωγικές εταιρίες που είπε “κόψτε επί τέλους τις επιδοτήσεις σε ΑΠΕ“, επίσης δεν είναι ο λόγος.
Ο λόγος είναι ο ίδιος που ήταν και το 1975, και το 1985 και το 1995 και το 2005:  Τα αιολικά, υπεράκτια ή επίγεια παράγουν τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα που επειδή δεν αποθηκεύεται (πρακτικά ή φθηνά) είναι όχι μόνο σχετικά άχρηστο για ηλεκτροδότηση δικτύου, αλλά και προβληματικό, εάν υπάρχουν πολλά εγκατεστημένα.
Τα λίγα αιολικά, εάν δηλαδή είναι λίγα σαν ποσοστό της εγκατεστημένης ισχύος, χάνονται σε ανεπαίσθητες και αβλαβείς αυξομειώσεις της τάσης (των βολτ) στο ρεύμα.  Εάν είναι πολλά, αποσταθεροποιούν το δίκτυο, αποσταθεροποιούν την συμβατική παραγωγή.  Κι αν οι κύριοι Περιστέρης, Κοπελούζος και Μυτιληναίος φαντάζονται ηλεκτροδότηση με αέριο, κάνουν και αυτή ακόμα την ηλεκτροδότηση από αέριο ασύμφορη.  Βάλτε κάρβουνο. Είναι πιο φτηνό και πιο σίγουρο, και δεν στο κόβουν όταν κάνει κρύο, και δεν χρειάζεται αιολικά για κολαούζο. http://archaeopteryxgr.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου