Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Κάποτε έγινε και αυτό: Όταν η Ελλάδα ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ την Ευρώπη!!! (VIDEO)

http://pisoapothnkoyrtina.blogspot.com/2013/07/video_4.html#ixzz2Y61T3wh1


Εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (04/07/04) από την μεγαλύτερη ημέρα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Από την μέρα που ο Ότο Ρεχάγκελ, ο Γιάννης Τοπαλίδης και οι 23 παιχταράδες μας έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης, επικρατώντας με 1-0 της Πορτογαλίας στον μεγάλο τελικό του Euro 2004 και κατακτούσαν το... απίστευτο.

Πορτογαλία - Ελλάδα 1-2
Μπορεί να έχουν περάσει εννέα ολόκληρα χρόνια από την ιστορική αυτή στιγμή, αλλά οι εικόνες είναι πάντα χαραγμένες μέσα στο μυαλό του κάθε Έλληνα. Είτε αυτός ασχολείται με την μπάλα, είτε όχι... Όλα ξεκίνησαν την 12η Ιουνίου του 2004. Πρώτος αντίπαλος η οικοδέσποινα Πορτογαλία. Στόχος; Να μην διασυρθούμε... Και όμως, όχι απλά δεν διασυρθήκαμε, όχι απλά πετύχαμε την πρώτη μας νίκη, με γκολ των Καραγκούνη και Μπαστινά, σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά με το «καλημέρα» οι στόχοι άλλαξαν, αφού πλέον άρχισε να μας... χαμογελάει η πρόκριση. Μια πρόκριση που σε έναν όμιλο με Ισπανία, Πορτογαλία και Ρωσία φάνταζε αδύνατη....

Ελλάδα - Ισπανία 1-1Και όμως. Δεύτερο παιχνίδι με την Ισπανία. Οι «φούριας ρόχας» προέρχονταν από τη νίκη με 1-0
κόντρα στην Ρωσία και είχαν σκοπό απέναντί μας να σφραγίσουν το εισιτήριο για τα προημιτελικά. Τρεις βαθμοί άλλωστε κόντρα σε κάποια... Ελλαδίστα, όπως φαινόμασταν στα μάτια τους, αρκούσε. Τι και αν προηγήθηκαν νωρίς με τον Μοριέντες φάνηκαν να μην είχαν βάλει μυαλό από το «φιάσκο» των προκριματικών, όπου τους είχαμε κλείσει το «σπίτι» με τον Γιαννακόπουλο και τους στείλαμε να παίξουνε μπαράζ για να πάρουν το εισιτήριο για τα γήπεδα της Πορτογαλίας. Έτσι το πλήρωσαν. Σέντρα «λουκούμι» του Τσιάρτα, σουτ του Χαριστέα και 1-1. Άντε γεια...

Ρωσία - Ελλάδα 2-1Και τώρα Ρωσία... Ακόμα και η... ήττα αρκούσε. Ναι ακόμα και η ήττα με ένα γκολ διαφορά. Τι και αν προηγήθηκαν στο 17' οι Ρώσοι με 2-0, τι και αν έχαναν την μια ευκαιρία μετά την άλλη και για άλλο γκολ, απλά δεν γινόταν να χαθεί η πρόκριση. Έτσι και έγινε... Γκολ από τον Βρύζα και πρόκριση στα προημιτελικά... Ποιος να το πίστευε... Κανείς, ούτε ακόμα και οι ίδιοι οι διεθνείς και ο Ότο Ρεχάγκελ με τους συνεργάτες του.


Γαλλία - Ελλάδα 0-1Επόμενος αντίπαλος η Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Γαλλία, των Ζιντάν, Ανρί, Λιζαραρού, Μακελελέ και των λοιπών αστέρων. Κάπου εδώ το «παραμύθι» τελείωσε σκεφτήκαμε όλοι. Δεν γίνεται κόντρα στους Γάλλους να συνεχιστεί ο θρίαμβος. Και όμως. Ένα φανταστικό παιχνίδι από τους διεθνείς μας αρκούσε, ίσως και το καλύτερο που έδωσαν στην διοργάνωση. Σέντρα του Ζαγοράκη, κεφαλιά του Χαριστέα «ΓΚΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛ»... Οι ιαχές του θριάμβου ηχούν ακόμα στα αυτιά μας. Και ναι είναι γεγονός. Η Εθνική στους «4» της Ευρώπης. Πλέον όλα είναι πιθανά, ακόμα και το τρόπαιο.
Ελλάδα - Τσεχία 1-0
Οπότε κόντρα στην Τσεχία τα προγνωστικά παύουν να ισχύουν. Είμαστε στα ημιτελικά και στόχος είναι η κούπα, αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονταν οι διεθνείς, ακόμα και αν δεν το δήλωναν. Η αναμέτρηση με τους Τσέχους όμως δεν ξεκίνησε ιδανικά. Οι Τσέχοι μας σφυρηλατούσαν, αναζητούσαν το γκολ, όμως κάτι ο Νικοπολίδης και κάτι η τύχη μας τους σταμάτησε. Ήρθε και ο τραυματισμός του Νέντβεντ, λίγο πριν το ημίχρονο, να μας... φτιάξει. Στην επανάληψη η υπεροχή τους συνεχίστηκε αλλά... μάταια... Για να φτάσουμε στην παράταση. Εκεί όπου οι πρωταγωνιστές ήταν οι Έλληνες. Στο 105' όλοι σκεφτήκαμε το ίδιο. Γκολ και φύγαμε για τελικό. Εδώ είναι η μεγάλη ευκαιρία. Όπως και έγινε... Κόρνερ από τον Τσιάρτα, περνάει η μπάλα, ΓΚΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛ, ΤΕΛΙΚΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΣ, ΤΕΛΙΚΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΣ». Όλα πλέον έχουν τελειώσει από το μαγικό κεφάλι του Δέλλα. Η Ελλάδα στον τελικό...
Εννέα χρόνια μετά η ίδια ανατριχίλα...

Πορτογαλία - Ελλάδα 0-1Και φτάνουμε στην 4η Ιουλίου του 2004... Η Λισαβόνα έχει γεμίσει με Έλληνες, μέσα και έξω από το Ντα Λουζ... Η ανυπομονησία είναι τεράστια σε όλον τον πλανήτη, γιατί απλούστατα με τέτοια πορεία δεν γινόταν να χαθεί η κούπα. Πολλοί έλεγαν ότι δεν γίνεται να κερδίσεις την ίδια ομάδα δύο φορές στην ίδια διοργάνωση και μάλιστα μέσα στο σπίτι της. Όμως για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά. Στο πρώτο ημίχρονο το παιχνίδι κυμάνθηκε σε ρηχά νερά... Οι Πορτογάλοι είχαν την ελαφρά υπεροχή,
αλλά η μεγάλη φάση έλειπε μπροστά και από τις δύο εστίες. Με το 0-0 στην ανάπαυλα, όλα ήταν πιθανά, αλλά βλέποντας τους Πορτογάλους να μην μπορούν να κάνουν φάση, άπαντες πιστεύαμε ότι στην μια καλή θα τους την φέρουμε... Για να φτάσουμε στο 57'. Κόρνερ για την Εθνική και οι μνήμες του ημιτελικού με την Τσεχία έχουν ζωντανέψει. Εκτελεί ο Μπασινάς, κεφαλιά του Χαριστέα ΓΚΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛ, οι Έλληνες μπροστά στο σκορ με 1-0. Απίστευτο και όμως αληθινό. Δεν χάνετε πλέον η κούπα. Έτσι και έγινε... Τo τελευταίο σφύριγμα του Μάρκους Μερκ βρίσκει όλη την Ελλάδα στο πόδι και όπου υπάρχει ελληνισμός στον πλανήτη. Είναι γεγονός «Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ».

Διαιτητής: Μάρκους Μερκ (Γερμανία)
Συνθέσεις:
Πορτογαλία (Λουίς Φελίπε Σκολάρι): Ρικάρντο, Αντράντε, Κοστίνια (60΄ Ρούι Κόστα), Φίγκο, Παουλέτα (74΄ Νούνο Γκόμες), Μιγκέλ (43΄ Φερέιρα), Νούνο Βαλέντε, Καρβάλιο, Ρονάλντο, Μανίς, Ντέκο.

Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (76΄ Βενετίδης), Χαριστέας, Φύσσας, Βρύζας (81΄ Παπαδόπουλος), Καψής, Κατσουράνης.







http://www.to-gamato.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου