http://texnologosgeoponos.blogspot.gr/2013/01/blog-post_5.html
Ποια είναι τα στοιχεία που δίνουν στο ελαιόλαδο μια τόσο ξεχωριστή θέση στην πυραμίδα των τροφίμων;
Το ελαιόλαδο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται για την ευεργετική τους δράση στην ανθρώπινη υγεία. Όπως το νερό, η καθημερινή άσκηση, κάποια υπερ-τρόφιμα (σολομός, σπανάκι, βρώμη, καρύδια, κ.ά.) πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, έτσι και το ελαιόλαδο αποτελεί μια ξεχωριστή πηγή υγείας και ευζωίας.
Η αξία του ελαιολάδου έχει τεκμηριωθεί από αμέτρητες μελέτες, οι οποίες το κατατάσσουν σε ένα από τα απαραίτητα στοιχεία μιας υγιεινής διατροφής. Η περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και σε αντιοξειδωτικά θέτουν το ελαιόλαδο ως ένα φυσικό φάρμακο για την πρόληψη ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η υπέρταση, η αρθρίτιδα και το άσθμα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αμερικανική αρχή για τα τρόφιμα και τα φάρμακα (FDA), συνιστά την αντικατάσταση δύο κουταλιών κορεσμένου λίπους με παρθένο ελαιόλαδο στην καθημερινή διατροφή των πολιτών.
Ποια είναι όμως τα στοιχεία που δίνουν στο ελαιόλαδο μια τόσο ξεχωριστή θέση στην πυραμίδα των τροφίμων;
Η ιατρική έρευνα έχει εστιάσει την προσοχή της σε τρεις κεντρικούς άξονες που αφορούν τη θρεπτική του αξία.
Η σύσταση του ελαιολάδου σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα σημαίνει χαμηλότερα επίπεδα στο αίμα «κακής» χοληστερόλης και υψηλότερη πυκνότητα σε «καλή» χοληστερόλη.
Υψηλής ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο κυρίως, παρέχει στον οργανισμό υψηλά ποσά αντιοξειδωτικών, βιταμινών Ε και Κ, χλωροφύλλης και καροτενοειδών. Τα αντιοξειδωτικά είναι το κλειδί για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία του σώματος από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών.
Το ελαιόλαδο έχει και αντιφλεγμονώδη δράση εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε ολεοκανθάλη .
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα ελαιόλαδα που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν είναι όλα ίδια. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι εκείνο με την υψηλότερη ποιοτική αξία διότι έχει υποστεί τη μικρότερη επεξεργασία, σε σχέση με τα υπόλοιπα ελαιόλαδα. Γενικά, η αξία ενός ελαιολάδου καθορίζεται από τους χειρισμούς στο χωράφι, τη συγκομιδή, την αποθήκευση, την ποικιλία, καθώς και τη διαδικασία εξαγωγής του στο ελαιοτριβείο.
Πηγή: http://www.agronomist.gr/τρόφιμα/3033-ελαιόλαδο-ένα-φυσικό-φάρμακο/item
Το ελαιόλαδο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται για την ευεργετική τους δράση στην ανθρώπινη υγεία. Όπως το νερό, η καθημερινή άσκηση, κάποια υπερ-τρόφιμα (σολομός, σπανάκι, βρώμη, καρύδια, κ.ά.) πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, έτσι και το ελαιόλαδο αποτελεί μια ξεχωριστή πηγή υγείας και ευζωίας.
Η αξία του ελαιολάδου έχει τεκμηριωθεί από αμέτρητες μελέτες, οι οποίες το κατατάσσουν σε ένα από τα απαραίτητα στοιχεία μιας υγιεινής διατροφής. Η περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και σε αντιοξειδωτικά θέτουν το ελαιόλαδο ως ένα φυσικό φάρμακο για την πρόληψη ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η υπέρταση, η αρθρίτιδα και το άσθμα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αμερικανική αρχή για τα τρόφιμα και τα φάρμακα (FDA), συνιστά την αντικατάσταση δύο κουταλιών κορεσμένου λίπους με παρθένο ελαιόλαδο στην καθημερινή διατροφή των πολιτών.
Ποια είναι όμως τα στοιχεία που δίνουν στο ελαιόλαδο μια τόσο ξεχωριστή θέση στην πυραμίδα των τροφίμων;
Η ιατρική έρευνα έχει εστιάσει την προσοχή της σε τρεις κεντρικούς άξονες που αφορούν τη θρεπτική του αξία.
Η σύσταση του ελαιολάδου σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα σημαίνει χαμηλότερα επίπεδα στο αίμα «κακής» χοληστερόλης και υψηλότερη πυκνότητα σε «καλή» χοληστερόλη.
Υψηλής ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο κυρίως, παρέχει στον οργανισμό υψηλά ποσά αντιοξειδωτικών, βιταμινών Ε και Κ, χλωροφύλλης και καροτενοειδών. Τα αντιοξειδωτικά είναι το κλειδί για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία του σώματος από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών.
Το ελαιόλαδο έχει και αντιφλεγμονώδη δράση εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε ολεοκανθάλη .
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα ελαιόλαδα που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν είναι όλα ίδια. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι εκείνο με την υψηλότερη ποιοτική αξία διότι έχει υποστεί τη μικρότερη επεξεργασία, σε σχέση με τα υπόλοιπα ελαιόλαδα. Γενικά, η αξία ενός ελαιολάδου καθορίζεται από τους χειρισμούς στο χωράφι, τη συγκομιδή, την αποθήκευση, την ποικιλία, καθώς και τη διαδικασία εξαγωγής του στο ελαιοτριβείο.
Πηγή: http://www.agronomist.gr/τρόφιμα/3033-ελαιόλαδο-ένα-φυσικό-φάρμακο/item
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου