Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Συγκλονίζει η ιστορία του Φώτη που μίλησε έπειτα από τρία χρόνια, χάρη στο Σπίθα!

http://attikanea.blogspot.gr/2013/01/blog-post_4249.html


Μπορεί ένα σκυλί να κάνει ένα παιδί με νοητική στέρηση να μιλήσει μετά από τρία χρόνια απόλυτης σιωπής και να δεχτεί ξανά την επικοινωνία με τους ανθρώπους; Κι όμως ναι, το κατάφερε ο Σπίθας!

Σπίθας, ένα ημίαιμο σκυλί που μπόρεσε με την τρυφερότητα και τη ζεστασιά του να κάνει ένα παιδί, τον Φώτη, να.... δεχτεί ξανά την ανθρώπινη επαφή και να ψελλίσει τις πρώτες του λέξεις έπειτα από μία μακρά περίοδο ηθελημένης αφωνίας, ως αποτέλεσμα της νοητικής του αναπηρίας.

Ο Σπίθας είναι ένα ειδικά εκπαιδευμένο τετράποδο, όπως και ο Φοίβος, που και τα δυο μαζί βοηθούν στη συναισθηματική στήριξη και ενθάρρυνση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Για το λόγο αυτό συμμετέχουν ενεργά στο πρωτοποριακό πρόγραμμα θεραπείας με σκυλιά - dog therapy - το οποίο υλοποιείται στην Κάτω Τούμπα της Θεσσαλονίκης εδώ και δύο μήνες από το μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Σωματείο Φίλων Α.Μ.Ε.Α «Δράση Για Το Κάτι Άλλο».



«Τα περισσότερα Α.Μ.Ε.Α. έχουν συνηθίσει στο να τα φροντίζουν άλλα άτομα, με τα σκυλιά όμως μπαίνουν για πρώτη φορά στο ρόλο του φροντιστή και αναλαμβάνουν, έστω και για λίγα λεπτά, την ευθύνη του ζώου. Επιπλέον, αισθάνονται θετικά γιατί τα σκυλιά, όπως βέβαια και όλα τα ζώα, δεν σε κρίνουν» εξηγεί στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του σωματείου Αριστείδης Παπαπουλίδης. Ο Σπίθας και ο Φοίβος ανήκουν στο μέλος του σωματείου Τέρψη Πασχάλη, μητέρα ενός ατόμου με ειδικές ανάγκες, η οποία καθημερινά βλέπει τις θεραπευτικές ιδιότητες των ζώων στο παιδί της. Το πρόγραμμα θεραπείας στηρίζει μάλιστα και το φιλοζωικό σωματείο αδέσποτων ζώων «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» απ’ όπου υιοθετήθηκαν τα δύο σκυλιά. Έτσι λοιπόν κάθε απόγευμα, από τις 5 έως τις 9, λειτουργούν εργαστήρια στα οποία συμμετέχουν περίπου 15 άτομα με διαφόρων ειδών αναπηρίες αλλά και 4 παιδιά από το Ελληνικό Παιδικό Χωριό. Το κάθε άτομο που συμμετέχει συνοδεύεται από έναν εθελοντή ο οποίος, τις περισσότερες φορές, είναι απόφοιτος ειδικής αγωγής.

Όπως διευκρινίζει ο κύριος Παπαπουλίδης για να μπορέσει το Σωματείο Φίλων Α.Μ.Ε.Α «Δράση Για Το Κάτι Άλλο» να ανταπεξέλθει στα λειτουργικά έξοδα, ζητά από τις οικογένειες των ατόμων που συμμετέχουν στην καθημερινή απογευματινή απασχόληση, μηνιαία δίδακτρα 100 ευρώ χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται οικογένειες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Όσο για το «Σπίθα» που μπόρεσε να κάνει ότι δεν κατάφερε κανένας άνθρωπος τρία χρόνια, να κερδίσει δηλαδή την εμπιστοσύνη του μικρού Φώτη, είναι εκείνος που στην κυριολεξία έχει κλέψει τις καρδιές όλων των παιδιών και κάθε φορά που τους επισκέπτεται τους δίνει τόση χαρά που με δυσκολία τον αφήνουν να φύγει μετά το πέρας της αποστολής του!

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου