Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Τελικά πέτυχε ή δεν πέτυχε η επαναγορά ομολόγων;



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΑΠΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ REUTERS :
Του Γιώργου Γεωργιόπουλου
ΑΘΗΝΑ | Sun 9 Δεκεμβρίου 2012
9η Δεκέμβρη (Reuters) - Η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει πρόσθετες προσφορές από τους ομολογιούχους (1) σε ένα πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους που αποτελεί μέρος της διεθνούς διάσωσης της, δήλωσαν την Κυριακή Έλληνες αξιωματούχοι.Η πρόσκληση μπορεί να ανανεωθεί τη Δευτέρα για να συμπληρώσουν τις προσφορές που έχουν ήδη ληφθεί (2), είπαν στο Reuters τρεις υπάλληλοι που συμμετέχουν στη διαδικασία . «Είναι δυνατόν," (3) δήλωσε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ένας άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος και ένας τραπεζίτης επιβεβαίωσε ότι η κίνηση ήταν υπό εξέταση (4).

Η Αθήνα σχεδιάζει να επαναγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου € 30 δισεκατομμύριων σε πολύ μειωμένες τιμές για να μειώσει το φορτίο του χρέους της. Η προθεσμία για να υποβάλουν προσφορές οι ομολογιούχοι έληξε την Παρασκευή. Ένας Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε το Σάββατο ότι η Αθήνα είχε λάβει προσφορές για περίπου αυτό το ποσό (5) .

Οι παρατηρήσεις των υπαλλήλων επιβεβαιώνουν μια αναφορά νωρίτερα την Κυριακή από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, η οποία δήλωνε ότι η Αθήνα ήταν πολύ κοντά στο να πετύχει το όριο των 30 δισ. ευρώ και ότι θα μπορούσε να ανανεώσει την πρόσκληση για ένα σύντομο χρονικό διάστημα για τη συλλογή επιπλέον προσφορών από ελληνικές τράπεζες που βρίσκονταν σε κατάσταση αναμονής για να τις προσφέρουν (6)

Από την Παρασκευή η Ελλάδα έλαβε προσφορές για τουλάχιστον 15 έως 16 δις ευρώ από ξένους επενδυτές και περίπου 10-11 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες (7), είπε το Mega.

Οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν περίπου 17 δισ. ευρώ ομόλογα, δήλωσαν την Παρασκευή ότι θα συμμετάσχουν στη συμφωνία, αλλά δεν αποκαλύπτουν πόσα από τα ομόλογα τους ήταν πρόθυμες να ανταλλάξουν. Τα διοικητικά τους συμβούλια τους εξουσιοδότησαν τις διοικήσεις την Παρασκευή να προσφέρουν έως και 100 τοις εκατό των επενδύσεων τους σε ομόλογα (8).

Οι λογαριασμοί επαναγοράς περίπου του μισού των 40 δισ. ευρώ της ΕΕ / ΔΝΤ του πακέτου ελάφρυνσης του χρέους για την Αθήνα συμφωνήθηκαν το Νοέμβριο. Η επιτυχία της θα διασφαλίσει ότι το ΔΝΤ, το οποίο συνεισφέρει περίπου το ένα τρίτο των δανείων διάσωσης στην Ελλάδα, θα παραμείνει επί του σχήματος διάσωσης (9).

Η Ελλάδα και οι διεθνείς δανειστές της δεν έχουν θεσπίσει ένα δεσμευτικό στόχο για το σχέδιο (10), εκτός από ότι η Αθήνα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το πολύ 10 δισ. ευρώ για το σχέδιο αυτό. Οι αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ο στόχος ήταν να αγοράσουν περίπου 30 δισ. ευρώ από το χρέος, μειώνοντας έτσι καθαρά το φορτίο του χρέους της Ελλάδας κατά 20 δισ. ευρώ.

Οι Έλληνες τραπεζίτες ήταν απρόθυμοι να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα, λόγω του φόβου τους ότι θα στερηθούν τα μελλοντικά κέρδη των ελληνικών ομολόγων τους.

Ωστόσο, έπρεπε να βεβαιωθούν ότι θα πετύχει η επαναγορά , επειδή εξαρτώνται απ' αυτήν τα κεφάλαια διάσωσης που η Αθήνα πρόκειται να λάβει, εάν η επαναγορά πετύχει και η διάσωση της συνεχίσει ομαλά.

Σχεδόν 24 δισ. ευρώ από τα € 34,4 δισεκατομμύρια Ελλάδα που πρόκειται να λάβει από τους δανειστές της αργότερα αυτό το μήνα θα χρησιμοποιηθούν για να διατεθούν εκ νέου στις ελληνικές τράπεζες, των οποίων το κεφάλαιο έχει εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό από την κρίση του χρέους της χώρας.

Μια άλλη πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση από τους δανειστές της για το σχέδιο και θα μπορούσε το εκ νέου άνοιγμα της επαναγοράς να γίνεται για να προσελκύσει επιπλέον ενδιαφέρον από ξένους ομολογιούχους (11).

«Γνωρίζοντας ότι η επαναγορά θα πετύχει, οι επενδυτές μπορεί να είναι πρόθυμοι να αυξήσουν τις προσφορές τους» (12), είπε.



ΣΧΟΛΙΑ KATΑΝΟΗΣΗΣ ΚΡΥΜΜΕΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ

(1) Είναι τεχνικά δυνατό αυτό από την προκήρυξη με δεδομένο ότι τα ομόλογα δεσμεύονται κατά την διαδικασία?

(2) Επανάληψη της αναφοράς σε δυνατότητα και όχι απόφαση για συμπλήρωση προσφορών από αυτούς που ήδη έχουν πάρει μέρος και όχι από νέους επενδυτές

(3) Οι πληροφορίες δίνονται ανώνυμα από ανώτερο αξιωματούχο του ΟΔΔΗΧ ή κυβερνητικό αξιωματούχο?

(4) O τραπεζίτης ήταν της Τράπεζας της Ελλάδος? Ποιός άλλος τραπεζίτης μπορεί να γνώριζε και να αποφάσιζε για την διαδικασία?

(5) Αποκαλύπτεται ότι είπαν ψέματα για το συγκεντρωθέν ποσό το Σάββατο μέσω κυβερνητικού αξιωματούχου.

(6) Περιμένουν να πιέσουν τις ελληνικές τράπεζες για να πετύχουν τον στόχο.

(7) Η κάλυψη της επαναγοράς ήταν από 25 έως 27 δις ευρώ κατά πληροφορίες του mega

(8) Αν και οι τραπεζίτες είχαν εξουσιοδοτηθεί για προσφορά έως 100% τελικά πρόσφεραν μόνο 69% και κράτησαν περίπου 6 δις ευρώ.

(9) Αν αποτύχει η επαναγορά ξεχάστε την συμμετοχή του ΔΝΤ, δηλαδή μείωση του προγράμματος κατά 13,3 δις ευρώ (το ένα τρίτο των 40 δις ευρώ)

(10) Αν και το άρθρο υποστηρίζει ότι ο στόχος δεν είναι δεσμευτικός παρακάτω τον προσδιορίζει επακριβώς

(11) Εμφανής προσπάθεια με ένα ψέμα να γίνει η αποτυχία επιτυχία με τον ισχυρισμό ότι θα μπορούσαν να πάρουν και άλλα λεφτά για τον ίδιο σκοπό (!) και ότι οι επιπλέον προσφορές θα προσφέρονταν από ξένους ομολογιούχους.

(12) Αντίθετα με τον ισχυρισμό η τιμή των προσφορών θα πρέπει να μεγαλώσει, εφόσον ήδη ξέρουν ότι η επαναγορά υπολείπεται του στόχου της ποσοτικά κατά περίπου 3 έως 5 δις ευρώ αν πιστέψουμε το mega. Λογικά όμως προκύπτει ότι το ποσό που συγκεντρώθηκε συνολικά ήταν το πολύ 24 δις ευρώ, γιατί τότε δεν θα είχαν προβληματισμό να πετύχουν τον στόχο τους καλώντας τις ελληνικές τράπεζες να εξαντλήσουν την συμμετοχή τους σε 17 δις ευρώ από τα 11 δις ευρώ που φέρονται να προσέφεραν κατά το MEGA. 


Πηγή: http://logioshermes.blogspot.com/2012/12/blog-post_6593.html#ixzz2ElJXdI40
Under Creative Commons License: Attribution Share Alike

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου