Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Παράνοια: Η Τρόϊκα ωθεί την κυβέρνηση σε κατάρρευση



Παράνοια. Αυτό ζούμε τις τελευταίες ώρες με την τρόικα να έχει έρθει στην Αθήνα σε έξαλλη κατάσταση και να απαιτεί πράγματα που είναι αδύνατο να υλοποιηθούν. Κι ενώ μέχρι το βράδυ της Κυριακής γνωρίζαμε ότι οι τροικανοί δεν αναγνωρίζουν μέτρα ύψους 2 δις ευρώ, τη Δευτέρα μάθαμε ότι η τρόικα δεν πιστεύει τα μέτρα ύψους 6 δις ευρώ και δέχεται μόνο τα 5,5 δις ευρώ. Αυτό προέκυψε μετά τη συνάντηση της τρόικας με τον Β. Βενιζέλο, κι αν δε μας κάνει κάποιος πλάκα τότε έχουμε να κάνουμε με μεγάλο χάσμα που δύσκολα θα γεφυρωθεί.
Μάλιστα, από την Ιπποκράτους έλεγαν ότι ο Γ. Στουρνάρας είπε στο ΠΑΣΟΚ ότι η διαφορά θα είναι τελικά 3 δις, ωστόσο μετά τη συνάντηση το ποσό διπλασιάστηκε.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πρόσωπο που ήταν μέσα στη σύσκεψη με την τρόικα, οι ξένοι δεν αναγνωρίζουν μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα. Πρόκειται περί παραλογισμού αφού οι ίδιοι οι τροικανοί είναι αυτοί που ζητούν διαρθωτικές αλλαγές αλλά τώρα δεν τις δέχονται. Για παράδειγμα δέχονται όλες τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις κι όταν τίθενται θέματα όπως μειώσεις δαπανών στην υγεία ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση εκεί στηλώνουν τα πόδια. Χαρακτηριστικό το σημείο της ανακοίνωσης του ΠΑΣΟΚ που αναφέρει: «Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι παράλληλα η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει όλες τις νομοθετικές και άλλες διαρθρωτικές πρωτοβουλίες που καθιστούν αξιόπιστα και αποτελεσματικά τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν συνδέονται με μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, αλλά με την μεταρρύθμιση του κράτους και τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών».
Στην κυβέρνηση επικρατεί μεγάλος εκνευρισμός  επειδή χθες η Τρόικα απέρριψε ουσιαστικά το πακέτο των μέτρων ζητώντας περισσότερες περικοπές από παντού και κυρίως απολύσεις εδώ και τώρα στο Δημόσιο. Επιπλέον η Τρόικα απορρίπτει την εργασιακή εφεδρεία και διατύπωσε ενστάσεις για σειρά μέτρων που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ και τα οποία πρέπει να αντικατασταθούν με άλλα. Επιπλέον, χαρακτήρισαν υπεραισιόδοξη την πρόβλεψη για έσοδα 3,8 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής την περίοδο 2013-2016 και ζήτησαν να περιοριστεί ο στόχος στο μισό, δηλαδή στα 1,9 δισ. ευρώ, δημιουργώντας έτσι άλλη μια «τρύπα» που πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα. Εκτός αυτών η Τρόικα αμφισβητεί  το κόψιμο  στις φαρμακευτικές δαπάνες (911 εκατ. ευρώ), τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου (750 εκατ. ευρώ), τη μετάθεση της πληρωμής των εξοπλιστικών προγραμμάτων και τον ισοσκελισμό των εσόδων από ανταποδοτικές υπηρεσίες στους δήμους (150 εκατ. ευρώ).
Έτσι η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο καταστροφικά σενάρια. Πρώτον, να πάρει περισσότερα μέτρα για να ικανοποιήσει τους τροϊκανούς, αλλά να επιταχύνει έτσι και την φθορά της και την έκρηξη της κοινωνίας. Δεύτερον, να δημιουργηθεί ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή και να πέσει η κυβέρνηση. Προς το παρόν ο κ. Βενιζέλος δεν φαίνεται διατεθειμένος να τα σπάσει με τον κ. Σαμαρά. Ο κ. Κουβέλης όμως  προβληματίζεται πολύ επειδή έχει να αντιμετωπίσει και τους βουλευτές του.
Τίθεται όμως και ένα άλλο ζήτημα: Οι τροικανοί εμφανίζονται να έχουνε εντελώς διαφορετική στάση από αυτή που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη, κάτι που γεννά ερωτήματα και υποψίες. Ενώ δηλαδή στις ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα στη Γερμανία το κλίμα έχει βελτιωθεί για τη χώρα και δείχνουν να εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση, η τρόικα απορρίπτει μέτρα που δεν εμπιστεύεται δημιουργώντας το τεράστιο αυτό χάσμα των 6 δις ευρώ.
Η κατάσταση στο πεδίο της διαπραγμάτευσης χαρακτηρίζεται πολύ κακή, γι’ αυτό και θα υπάρξει καθυστέρηση τόσο στην ανακοίνωση των μέτρων όσο και στην κατάθεση του προϋπολογισμού. Υπάρχει το ενδεχόμενο να καταλήξουν οι συζητήσεις σε συμφωνία, τα μέτρα να δημοσιοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους, αλλά να υπάρξει η τελική λύση για την Ελλάδα στις 8 Οκτωβρίου στο Γιούρογκρουπ. Την Παρασκευή στη Λευκωσία ο Γ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει απλά ένα περίγραμμα των μέτρων που όμως δε θα είναι τα οριστικά.
Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι και η συνάντηση που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς με τον Μ. Ντράγκι στη Φραγκφούρτη. Σίγουρα εκεί θα τεθούν τα θέματα της «ανάσας» για την Ελλάδα, δηλαδή της επιμήκυνσης. ΄
Δύο είναι σύμφωνα με πληροφορίες τα διαπραγματευτικά ατού της κυβέρνησης στην τελική διαπραγμάτευση με τους τροικανούς και τον Μ. Ντράγκι.
1.              Η κυβέρνηση θα παίξει το χαρτί της πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής. Δηλαδή θα υποστηρίξει ότι μέτρα που δε θα είναι δίκαια θα φέρουν «πόλεμο» στους δρόμους και θα βάλουν την κυβέρνηση σε δοκιμασία. Θα πουν δηλαδή ότι δε μπορεί η Ευρώπη να αλλάζει υπέρ της Ελλάδας και να απειλείται η κυβέρνηση με κατάρρευση εξαιτίας της επιμονής στη λανθασμένη συνταγή της τρόικας. Αν η κυβέρνηση καταρρεύσει, τότε χάνεται η τελευταία ελπίδα της Ελλάδας και μπαίνει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
2.              Ο Α. Σαμαράς θα παρουσιάσει τα δραματικά νούμερα για την ελληνική οικονομία με την ύφεση στο 7% αντί για πρόβλεψη 4-5%, με ανεργία 24,4% αντί για 18%, με όλους τους δείκτες να έχουν καταβαραθρωθεί. Μ’ αυτά θα υποστηρίξει ότι είναι αδύνατο να εφαρμοστεί μια ακόμη συνταγή λιτότητας που θα πλήξει τα ασθενέστερα εισοδήματα.
Τα πάντα είναι ανοικτά, πάντως, καθώς οι απόψεις της τρόικας είναι απρόβλεπτες. Αν όμως οι Τόμσεν και Μαζούχ στην Αθήνα έχουν βάλει στη μέγκενη την ελληνική κυβέρνηση την ώρα που η Λαγκάρντ και η Μέρκελ εμφανίζονται διαλλακτικές, τότε κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Ή πρόκειται για παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας ή δεν υπάρχει καμιά λογική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου