Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΟΚ με στυλ ελληνικό

http://www.sport-fm.gr/article/518550
ΠΑΟΚ με στυλ ελληνικό  
(Photo: Action Images)
Του Κώστα Μιαούλη

H μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ μέσα στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν που σφράγισε την δεύτερη συνεχόμενη παρουσία των Θεσσαλονικέων στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, αποτελεί μια τεράστια επιτυχία. Αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αν προσέξει κάποιος το πόσο μεγάλη είναι η συνεισφορά των γηγενών ποδοσφαιριστών της ομάδας που αποτυπώνεται και στους αριθμούς. Ο ΠΑΟΚ παρέταξε χθες μια ενδεκάδα με επτά Έλληνες ποδοσφαιριστές σε μια νίκη σταθμό στην ιστορία του, και δείχνει τον δρόμο για το πώς οι δικοί μας σύλλογοι, οφείλουν να στηριχθούν στην εγχώρια παραγωγή παικτών.

Πυκνώνουν οι ελληνικές συμμετοχές

Ο Μπόλονι αν και αρχικά φάνηκε να ποντάρει περισσότερο στο ξένο στοιχείο, με την πάροδο των αγωνιστικών στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά και στην Ευρώπη άρχισε να ποντάρει περισσότερο στους Έλληνες της ομάδας του. Βέβαια αυτό εξηγείται ως έναν βαθμό από τους αρκετούς τραυματισμούς που προέκυψαν. Ωστόσο οι ευκαιρίες που πήρε ο Σταφυλίδης, η ολοένα και πιο συχνή χρησιμοποίηση των Γεωργιάδη και Παπάζογλου, είναι ενδεικτική της αυξανόμενης συμμετοχής Ελλήνων παικτών στην ομάδα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον Γιάννου που έχει περάσει τέσσερις φορές σαν αλλαγή στο πρωτάθλημα. Στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν», ο Μπόλονι χρησιμοποίησε για 3ο απανωτό επίσημο ματς επτά γηγενείς ποδοσφαιριστές. Είχαν προηγηθεί οι αναμετρήσεις με τον Παναιτωλικό και την Κέρκυρα, όπου η ενδεκάδα είχε ανάλογο αριθμό Ελλήνων παικτών, ωστόσο στην Ευρώπη ήταν η πρώτη φορά. Στο αμέσως προηγούμενο ευρωπαϊκό παιχνίδι, αυτό κόντρα στη Σάμροκ Ρόβερς εκτός έδρας, ο Μπόλονι είχε ρίξει στην αρχική σύνθεση πέντε Έλληνες παίκτες.

Ελληνικά 11 στα 17 γκολ ευρωγκόλ

Η τριάδα των Αθανασιάδη, Σαλπιγγίδη, Φωτάκη είναι αυτή που οδηγεί την κούρσα του σκοραρίσματος στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες που συνήθως ψάχνουν τα γκολ των γηγενών ποδοσφαιριστών με το κιάλι. Στη φάση των ομίλων ο Σάλπι έχει τρία, ο Αθανασιάδης δύο και ο Φωτάκης δύο, αφήνοντας στον Λάζαρ και τον Βιεϊρίνια ένα μικρότερο κομμάτι στην πίτα των γκολ (από ένα στη φάση των ομίλων). Συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων αναμετρήσεων για τα προκριματικά με Βαλερένγκα και Καρπάτι, ο Κλάους έχει συνολικά τέσσερα τέρματα, ο Φωτάκης τρία, ο Σαλπιγγίδης τρία και ένα έχει σημειώσει ο Μπαλάφας. Ο Βιεϊρίνια στο ένα που έχει σημειώσει στους ομίλους προσθέτει δύο τέρματα στα προκριματικά, ενώ ένα γκολ είχε σημειώσει και ο Γκαρσία με φάουλ στο ματς με την Βαλερένγκα, αλλά και ο Λίνο με την Καρπάτι. Συνολικά 11 από τα 17 φετινά ευρωπαϊκά γκολ του ΠΑΟΚ, έχουν προέλθει από Έλληνες ποδοσφαιριστές στα 9 ματς (προκριματικά συν όμιλος) για το Γιουρόπα Λιγκ. Το γεγονός πως στον «Δικέφαλο» του Βορρά, το γκολ είναι ελληνική υπόθεση πάντως αποτυπώνεται και στο πρωτάθλημα. Από τα 13 τέρματα του ΠΑΟΚ, μόλις πέντε (4 από τον Βιεϊρίνια και 1 από τον Σπαντάτσιο) έχουν μπει από μη Έλληνες. Άρα πάμε σε ένα σύνολο 19 τερμάτων από Έλληνες ποδοσφαιριστές σε σύνολο 30 τερμάτων στα 20 φετινά επίσημα ματς του ΠΑΟΚ. Δηλαδή το 63.3% των γκολ είναι ελληνικά.

Σάλπι με 28, ΠΑΟΚ στα 151

O Δημήτρης Σαλπιγγίδης πέρασε από το ματς με την Σάμροκ και μετά στην πρώτη θέση των Ελλήνων σκόρερ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και χθες σημείωσε το συνολικά 28ο τέρμα του και 12ο με την ασπρόμαυρη φανέλα. Πλέον έχει αφήσει τρία τέρματα πίσω τον Γιασεμάκη Γιασεμή που έχει εννέα, ο Σαράφης έχει οκτώ, ενώ από τους εν ενεργεία ποδοσφαιριστές στις πρώτες θέσεις του πίνακα βρίσκεται και ο Βιεϊρίνια με επτά γκολ. Με τα δύο γκολ στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» ο Δικέφαλος του Βορρά ξεπέρασε τα 150, στα Κύπελλα Ευρώπης, έχοντας 151 για την ακρίβεια, δίχως να υπολογίζονται οι συμμετοχές στο Κύπελλο Εκθέσεων (προπομπό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου