Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Ο άγνωστος «πόλεμος» των παρασκηνίων του PSI

http://kafeneio-gr.blogspot.com/2011/11/psi.html

Ενας κανονικός «πόλεμος» διαπραγματεύσεων μαίνεται τα τελευταία 24ωρα στο παρασκήνιο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εφαρμογή του νέου PSI, που ως γνωστόν προβλέπει «κούρεμα» του χρέους της τάξης του 50%.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, που εξελίσσονται κυρίως σε Φραγφκούρτη και Λονδίνο, ανάμεσα σε στελέχη του ελληνικού οικονομικού επιτελείου και ευρωπαίων και αμερικανών τραπεζιτών, το βασικό αντικείμενο συζήτησης έχει να κάνει: α) με το βαθμό συμμετοχής των τελευταίων στο εγχείρημα και β) με το δίκαιο που θα διέπει την έκδοση των ελληνικών ομολόγων, τα οποία θα .....
εκδοθούν μετά το «κούρεμα».

Σε ό,τι αφορά στο πρώτο μέτωπο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον που εκφράζεται είναι μεν σημαντικό, αλλά είναι άγνωστο πόσο αυτό θα μετουσιωθεί σε πράξη όταν έρθει η κρίσιμη ώρα. Για να θεωρηθεί επιτυχημένη η πρωτοβουλία πάντως, το ποσοστό συμμετοχής θα πρέπει να προσεγγίσει το 90%.

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο μέτωπο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλη η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το αν πρέπει να επικρατήσει το ελληνικό ή το αγγλικό δίκαιο. Αυτό το τελευταίο θεωρείται και είναι απ τα αυστηρότερα διεθνώς, με τις κυρώσεις που προβλέπει για τους εκδότες, σε περίπτωση αθέτησης υποχρεώσεων, να είναι εξαιρετικά σκληρές.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οδεύουμε προς υιοθέτηση του, αν και δεν λείπουν οι φωνές που κάνουν λόγο για απώλεια εθνικής κυριαρχίας, σε μια τέτοια περίπτωση. Εδώ που έχουν φτάσει όμως τα πράγματα για την Ελλάδα, αυτή δεν θα είναι και η μοναδική απώλεια για τη χώρα, όπως όλα δείχνουν μέχρι τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου