Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Κώδικας Αλιμεντάριους ή Οικοαυτάρκεια;



Η «αχίλλειος πτέρνα» τους είναι στο πίσω μέρος του ποδιού που μας κλωτσά!

H Παγκόσμια Ημέρα τους Διατροφής. 15 Οκτωβρίου 2011. Φέτος για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, προτάσσεται, για την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, το ζήτημα της δυνατότητας αγοράς τροφής και έπεται το τι τροφή επιλέγουμε με τα χρήματα που μας επέμειναν. Δύο ζητήματα ωστόσο εντυπωσιακά αλληλένδετα.

Συμπίπτει σημειολογικά φέτος η Ημέρα Διατροφής με το μεγάλο ραντεβού των αγανακτισμένων στις πλατείες του πλανήτη. Ανάμεσα σε όλα οι γροθιές θα υψωθούν και για το ψωμί, ως κυριολεκτική έννοια.

Ένα τεράστιο ποσοστό που μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο δεν έχει χρήματα για να εξασφαλίσει βασικά είδη διατροφής. Όντας μάλιστα αποκομμένοι από τη φύση οι κάτοικοι των αστικών κέντρων αποδεικνύονται απόλυτα αφοπλισμένοι και σε πολύ χειρότερη θέση από εκείνους που κατοικούν στην ύπαιθρο και έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην παραγωγή.

Όμως οι μέρες που ζούμε έχουν κατά βάθος έναν θετικό πυρήνα. Δηλαδή, η ίδια η κρίση, όσο τεχνητή κι αν είναι, γίνεται πινακίδα που μας δείχνει τον
δρόμο προς την αυτοοργάνωση και την οικοαυτάρκεια.

Εκεί που οι γυναίκες των χωριών θεωρούσαν αναχρονιστικό και υποτιμητικό το να εκτρέφουν ζώα και να καλλιεργούν κηπευτικά στην αυλή τους, άρχισαν να ζητούν την αρωγή των προγενέστερων για οικιακή οικονομία. «Γιαγιά θυμάσαι εκείνα τα παξιμαδάκια ελαιόλαδου με πορτοκάλι που μας έφτιαχνες όταν ήμασταν μικρά; Πώς τα έφτιαχνες;»…

Εμείς λοιπόν όντας συνηθισμένοι στο να προσεγγίζουμε την ουσία των πραγμάτων, λέμε να κρατήσουμε αυτό το θετικό ως κινητήριο δύναμη άμυνας αλλά κι επίθεσης.

Τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής προτείνοντας λύσεις. Δεν είμαστε από εκείνους που περιορίζονταν σε απογοητευτικές διαπιστώσεις. Οι εταιρείες βιοτεχνολογίας που παίζουν με τη φύση υπήρχαν και θα υπάρχουν, και η κρατική πολιτική που επιβάλλεται βάσει των εντολών των παγκόσμιων τοκογλύφων, μοιάζει οργανωμένη αλλά δεν είναι ανίκητη.

Ας το καταλάβει το καταναλωτικό κίνημα εδώ και παγκοσμίως.

Ας συνειδητοποιήσουμε πως η «αχίλλειος πτέρνα» τους είναι στο πίσω μέρος του ποδιού που μας κλωτσά. Κάνουν εγκλήματα για να κερδίσουν χρήματα. Ας σταματήσουμε να τους πληρώνουμε για να καταναλώσουμε.

Ας βγάλουμε από την αλυσίδα κερδοσκόπους μεσάζοντες και τοκογλύφους και ας σταθούμε στα πόδια μας. Να φτιάξουμε ομάδες παραγωγής, αυτοοργάνωσης, και να λειτουργήσουμε με όρους ανταλλαγής μιλώντας μια γλώσσα που τους είναι άγνωστη «Μη κέρδος». Για να βγούμε κερδισμένοι.

Στο δικό μας κόσμο δεν θα υπάρχουν άνθρωποι, που πλαγιάζουν τη νύχτα νηστικοί και μόνοι σε παγωμένες γωνιές.

 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου