Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

"Η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης Παπανδρέου θα διδάσκεται στα πανεπιστήμια ως κλασσική συνταγή χρεωκοπίας"! Συνέντευξη από τον κ. Μελέτη Η. Μελετόπουλο, διδάκτορα οικονομικών και οικονομικών επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης

http://antibaro.gr/node/3362

«Χρηματιστήριο»: Κύριε Μελετόπουλε, τι σημαίνουν οι τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας;
Μελέτης Μελετόπουλος: Είναι η απόλυτη συνταγή της αποτυχίας. Η τρόϊκα ζήτησε μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων. Η ενδεδειγμένη οδός ήταν η δραστική περιστολή της δημοσιονομικής σπατάλης, η κατάργηση των χιλιάδων άχρηστων οργανισμών (π.χ. Οργανισμός Αποξηράνσεως Λίμνης Κωπαϊδος), η ιδιωτικοποίηση των ελλειμματικών ΔΕΚΟ μέσω χρηματιστηρίου στο ελληνικό επενδυτικό κοινό, η συρρίκνωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέσω εθελουσίας εξόδου και το πάγωμα των προσλήψεων για μία τουλάχιστον πενταετία, η μείωση των πανεπιστημίων από 25(!) σε 5 , η θέσπιση ανωτάτου ορίου απολαυών στον δημόσιο τομέα στα 3.000 ευρώ), η διακοπή της χρηματοδότησης των κομμάτων και κυρίως η πλήρης εξάλειψη των προνομίων των βουλευτών.
    Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση Παπανδρέου-Βενιζέλου επέλεξε την άγρια, πρωτοφανή στα χρονικά φορολογική επιδρομή, και την οικονομική καταστροφή της μεσαίας τάξης, προκειμένου να αφήσει άθικτο το τεράστιο, σοβιετικών προδιαγραφών πελατειακό κράτος. Διότι την πολιτική επιρροή της αντλεί η κυβέρνηση, όπως και η αντιπολίτευση, από τις ΔΕΚΟ, τους διάφορους άχρηστους οργανισμούς, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπου μπορεί να διορίζει τους πολιτικούς της φίλους σε θέσεις ουσιαστικά αργομισθίας, ώστε αυτοί να υπηρετούν τις πολιτικές και εκλογικές της ανάγκες. Εκτός αυτού, ο δημόσιος τομέας αποτελεί προνομιακό χώρο διαπλοκής και άντλησης πόρων για την υποστήριξη των κομματικών μηχανισμών και των προσώπων που τους αποτελούν.
    Για να μην θιγούν όλα αυτά, και για να εμφανισθεί η κυβέρνηση ότι επιδιώκει δήθεν να φανεί συνεπής στις απαιτήσεις των δανειστών μας, ο υπουργός Οικονομικών αποδύεται στην λεηλασία  όλων ανεξαιρέτως και αδιακρίτως των ιδιοκτητών ακινήτων, δηλαδή σχεδόν ολόκληρου του Ελληνικού λαού. Δεν εξαιρεί δε ούτε τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τους χαμηλόμισθους, τους ανέργους, τους ιδιοκτήτες ενός και μόνον ακινήτου που λειτουργεί ως πρώτη κατοικία κλπ.
    Εκτός από την φορολογική λεηλασία, η κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει κάποια πρόταση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ούτε να ενημερώσει τον λαό για τις συνθήκες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα χρόνια που έρχονται.
   Αυτή η πολιτική οδηγεί νομοτελειακά-και έχει ήδη οδηγήσει- στην κατάρρευση της κατανάλωσης, άρα των εσόδων των επιχειρήσεων, άρα της φορολογητέας ύλης, και ταυτόχρονα στην έκρηξη της ανεργίας.

«Χρηματιστήριο»: Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή;
Μελέτης Μελετόπουλος: Η ολοκληρωτική αποδόμηση της ήδη προβληματικής μεσαίας τάξης, η ένταξη των μεσοαστών και των  μικροαστών στην κατηγορία των νεόπτωχων, η μεταβολή μεγάλου μέρους του πληθυσμού σε εξαθλιωμένη μάζα, η εξάλειψη κάθε επιχειρηματικής και επενδυτικής πρωτοβουλίας, η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας και διαφόρων μορφών ανομίας . Επίσης η περαιτέρω διόγκωση των διαφόρων μορφών αυτοδικίας, απείθειας στους νόμους, άρνησης φοροδοσίας, προπηλακισμού πολιτικών προσώπων  κλπ. Τελικά η γενικευμένη λαϊκή οργή θα συμπαρασύρει το πολιτικό σύστημα και, καθώς δεν υφίσταται αυτήν την στιγμή οργανωμένη εναλλακτική λύση, η χώρα θα βιώσει μία χαοτική μεταβατική περίοδο αστάθειας.

«Χρηματιστήριο»: Πώς θα επηρεαστεί η αγορά εργασίας;
Μελέτης Μελετόπουλος: Επισήμως οι άνεργοι ξεπέρασαν τους 800.000. Σ’αυτούς  υπολογίζονται μόνον οι απολυθέντες και εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Αν συνυπολογισθούν όσοι εμφανίζονται στην αγορά εργασίας και αδυνατούν να βρουν εργασία καθώς και άλλες κατηγορίες (υποαπασχολούμενοι κλπ.), τότε ο αριθμός ξεπερνά το εκατομμύριο. Ανεργία τέτοιας εκτάσεως λειτουργεί διαλυτικά στην κοινωνική εξέλιξη, συρρικνώνει τα εισοδήματα, συντρίβει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, διαλύει οικογένειες, αποδομεί σχέσεις, απαξιώνει θεσμούς.

«Χρηματιστήριο»: Ποιά είναι η εκτίμησή σας για το μέλλον της χώρας;
Μελέτης Μελετόπουλος: Εκτιμώ ότι η Ελλάδα θα περάσει μία δύσκολη, πολύ δύσκολη περίοδο, από την οποία θα εξέλθει όταν και εφ’όσον αναδειχθεί μία νέα γενιά πολιτικών, ικανών, πεπαιδευμένων, έμπειρων, και κυρίως αδιάφθορων, που θα θέσουν τις βάσεις της ανασυγκρότησης της χώρας εξ υπαρχής.
Εφημερίδα Χρηματιστήριο, 19/9/2011 σελ. 6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου