Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Αποφασιστική παρέμβαση της Ρωσίας στη Βόρεια Κορέα

http://eleftheriskepsii.blogspot.com/2011/07/blog-post_6614.html

Την οικονομική διπλωματία και την προοπτική επιστρατεύει η Ρωσία με σκοπό να πετύχει εκεί που όλοι οι υπόλοιποι μεσολαβητές έχουν αποτύχει.


Σύμφωνα με τηλεγραφήματα των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, η Ρωσία, δια μέσου του ενεργειακού κολοσσού Gazprom, ανακοίνωσε στην Πιονγκ Γιανγκ ότι είναι έτοιμη να καλύψει τις ανάγκες της φτωχής χώρας σε φυσικό αέριο, εάν η Βόρεια Κορέα συμφωνήσει να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τους ρωσικούς υπολογισμούς, η Βόρεια Κορέα χρειάζεται φυσικό αέριο 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων το οποίο η Μόσχα είναι έτοιμη να διαθέσει. Φέρεται μάλιστα να το έχει ήδη προτείνει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με το σταλινικό καθεστώς της χώρας.
Αυτό που δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής είναι ότι η ρωσική πρόταση – παρέμβαση δεν πρέπει αν αντιμετωπιστεί ως μεμονωμένη ενέργεια, αλλά ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής, αφού άπτεται των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων.

Η παρέμβαση της Μόσχας σε ένα μέτωπο υψηλού ενδιαφέροντος για την Ουάσιγκτον με στόχο την αποκλιμάκωση, η οποία εάν επιτευχθεί θα εξυπηρετήσει τον αμερικανικό στόχο μείωσης των δαπανών για τη συντήρηση των στρατιωτικών δυνάμεων σε διάφορα «θερμά σημεία» της υφηλίου, είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθεί στις διαπραγματεύσεις – συζητήσεις ΗΠΑ – Ρωσίας με σκοπό την αναζήτηση στρατηγικής συνεννόησης που θα ρυθμίσει πολλά ανοικτά ζητήματα που άπτονται της διεθνούς ασφάλειας.

Στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι διαβουλεύσεις ΗΠΑ – Ρωσίας επηρεάζει άμεσα τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Όπως έχουμε αναφέρει κατ’ επανάληψη, η αποκλιμάκωση στις σχέσεις των δυο χωρών και η μεταξύ τους αγαστή συνεργασία, παρά τα επιμέρους προβλήματα, συνδέεται ευθέως με την υποβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Τουρκίας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου