Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ: Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ


Πάτρα 13 Απρ. 2011

Δελτίο Τύπου

Ο Αχαϊκός Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού στα πλαίσια τη γενικότερης οικονομικής συγκυρίας και του ανοικτού διαλόγου που έχει ξεκινήσει σε σχέση με τη κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις επιπτώσεις στις οικονομίες των κρατών, διοργανώνει τη δεύτερη εκδήλωση του με αυτή τη θεματολογία.

Καλεσμένος του Ομίλου και κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης είναι ο ιστορικός Karl Heinz Roth, που θα μιλήσει για τα χαρακτηριστικά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης μέσα από το πρίσμα των παλαιότερων κρίσεων στο παγκόσμιο βιομηχανικό σύστημα.

O Karl Heinz Roth υποστηρίζει ότι:

“Η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε κατά τη διάρκεια του 2007 μπορεί να κατανοηθεί και να εκτιμηθεί για τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματά της από εμάς, τους σύγχρονους πολίτες, μόνον εάν τη συγκρίνουμε με τις προηγούμενες κρίσεις στο παγκόσμιο βιομηχανικό σύστημα, το 1857-58, το 1873-1876 και το 1929-1932”.

Στις κρίσεις αυτές “εντοπίζονται εντυπωσιακές ομοιότητες αλλά και σοβαρές διαφορές. Πολύ σημαντική είναι η σύγκριση με την παγκόσμια οικονομική κρίση του προηγούμενου αιώνα, η οποία οδήγησε στη Μεγάλη Ύφεση και στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Και προσθέτει: “Ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε αυτή τη φορά; Θα καταφέρουμε να δαμάσουμε τις καταστροφικές συνέπειες που απορρέουν από τη δυναμική της κρίσης, να αποφύγουμε την επιστροφή σε μπλοκ υπερδυνάμεων προστατευτισμού και να σταματήσει η κοινωνικοοικονομική πόλωση της παγκόσμιας κοινωνίας; Από τη λύση αυτών των ερωτημάτων θα εξαρτηθεί και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Τον ομιλητή θα προλογίσουν οι: Σήφης Μπουζάκης, ακαδημαϊκός και Κώστας Λάμπος, οικονομολόγος - συγγραφέας.

Η εκδήλωση με θέμα «Η Παγκόσμια Κρίση. Υπάρχει Διέξοδος?» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Απριλίου 2011 και ώρα 8.30 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο ΑΓΟΡΑ ΑΡΓΥΡΗ, Αγ. Ανδρέου & Ζαΐμη στην Πάτρα. Η ομιλία δίνεται σε γερμανική και ελληνική γλώσσα και η είσοδος είναι ελεύθερη

Σημείωμα για τον Karl Heinz Roth

Ο Karl Heinz Roth (ιστορικός, κοινωνικός ερευνητής και γιατρός) συμμετείχε τη δεκαετία του '60 στις διαμαρτυρίες των γερμανών φοιτητών κατά των νόμων έκτακτης ανάγκης και του πολέμου στο Βιετνάμ.

Μετά την καταστολή της εξέγερσης των παλαιστινίων προσφύγων στην Ιορδανία το 1970 ("Μαύρος Σεπτέμβρης") ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή για να προσφέρει ιατρική βοήθεια.

Ο Karl Heinz Roth έχει δημοσιεύσει κείμενα και βιβλία για τη γερμανική εξωτερική πολιτική, την επανένωση των δύο Γερμανιών, την κοινωνική ιστορία του εθνικοσοσιαλισμού και των εγκλημάτων του, ιδιαίτερα στον τομέα της ιατρικής, όπως και για την ιστορία και το παρόν του γερμανικού εργατικού κινήματος.

Τα πιο γνωστά βιβλία του είναι το Die "andere"Arbeiterbewegung (Το "άλλο" εργατικό κίνημα) (1974) και Die globale Krise, Η παγκόμσια κρίση 2009. Από το 2003 συμμετέχει και γράφει στο περιοδικό Sozial.Geschichte. Zeitschrift für historische Analyse des 20. und 21. Jahrhunderts και στο ίδρυμα κοινωνικής ιστορίας Stiftung für Sozialgeschichte.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου