Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

2003: Στο στόχαστρο του ΔΝΤ φαίνεται ότι μπαίνει η Ελλάδα με αφο ρμή τη σημαντική αύξηση των προσλήψεων ( Να ποιοί τα έφαγαν… )

http://olympia.gr/2011/04/11/2003-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%87%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%BD%CF%84-%CF%86%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%8C%CF%84%CE%B9-%CE%BC%CF%80/

ΝΤΟΥΜΠΑΪ

Του απεσταλμένου μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ

Στο στόχαστρο του ΔΝΤ φαίνεται ότι μπαίνει η Ελλάδα με αφορμή τη σημαντική αύξηση των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, οι οποίες εκτιμάται ότι οδηγούν σε δημοσιονομική εκτροπή.

Σκεπτικός παρακολουθεί (;) τις εργασίες της Συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Ντουμπάι ο πρόεδρος της πρώτης Τζέιμς Βόλφενσον

Επικριτικό για τις προσλήψεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο δημόσιο τομέα, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται αυτές που ανακοινώθηκαν πρόσφατα μετά την εξαγγελία της «κοινωνικής χάρτας» από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ, οι τεχνοκράτες του διεθνούς Οργανισμού έχουν θορυβηθεί από τις προσλήψεις που έχουν γίνει στη διάρκεια των τελευταίων 9 μηνών από το Ελληνικό Δημόσιο. Εκτιμούν ότι το κόστος των προσλήψεων αυτών θα προκαλέσει σοβαρές πιέσεις στον προϋπολογισμό. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σημαντικές αποκλίσεις στο έλλειμμα.

Παρ’ όλο που η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη δημοσιονομική θέση σε σχέση με τους εταίρους της στην Ε.Ε., οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ δυσπιστούν έντονα για το κατά πόσο είναι ρεαλιστική αυτή η εικόνα. Αλλωστε, όπως παρατήρησε υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού, η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2002, για την εμφάνιση πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό, τα οποία όμως έχουν μετατραπεί πλέον σε ελλείμματα.

Γενικότερα, το ΔΝΤ εμφανίζεται επικριτικό για την πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας, ιδιαίτερα στο μέτωπο του δημόσιου χρέους, καθώς η αποκλιμάκωσή του δεν συμβαδίζει με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που εμφανίζει η ελληνική οικονομία. Θεωρούν συγκεκριμένα ότι η πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους (100,9% ΑΕΠ) θα έπρεπε να είναι ταχύτερη, καθώς η οικονομία αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς της τάξεως του 4%.

Το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη αποτιμήσει το κόστος του κοινωνικού πακέτου που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει σήμερα στην ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού και της Διεθνούς Τράπεζας. Εντούτοις, ο προβληματισμός των τεχνοκρατών του διεθνούς Οργανισμού για τις επιπτώσεις που έχει η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική αντανακλώνται εν μέρει στις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία του ελλείμματος.

Διεύρυνση ελλείμματος στο 1,4% του ΑΕΠ

Για το 2003 το ΔΝΤ εκτιμά ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα διευρυνθεί στο 1,4% του ΑΕΠ, έναντι 0,9% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Βέβαια, κάποια απόκλιση από το στόχο αυτό έχει αποδεχτεί και ο κ. Χριστοδουλάκης, την οποία ωστόσο αποδίδει στο κόστος των αποζημιώσεων που κατέβαλε το Δημόσιο για τις καταστροφές από τη θεομηνία. Για το 2004, το ΔΝΤ προβλέπει το έλλειμμα να υποχωρήσει στο 1,1%. Ωστόσο, η τελευταία αυτή εκτίμηση έγινε πριν από την ανακοίνωση των τελευταίων μέτρων.

Η στασιμότητα αυτή στην πορεία εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα διαφαίνεται και από το δείκτη του διαρθρωτικού ελλείμματος που μελετά το ΔΝΤ. Πρόκειται για το πραγματικό έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο δεν επηρεάζεται από τις επιπτώσεις (θετικές ή αρνητικές) που προκαλεί ο οικονομικός κύκλος. Το έλλειμμα αυτό σύμφωνα με το ΔΝΤ θα αυξηθεί φέτος στο 2,4% του ΑΕΠ (έναντι 2,1% πέρυσι) και προβλέπεται να παραμείνει καθηλωμένο στο επίπεδο αυτό και το 2004.

Οι διαρθρωτικές φταίνε για τον… πληθωρισμό

Στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών οι τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παρατηρούν με απογοήτευση ότι η πορεία τους επιβραδύνεται. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με το ΔΝΤ, εν μέρει ευθύνεται για τον αρκετά υψηλότερο πληθωρισμό της Ελλάδας σε σύγκριση με των άλλων χωρών της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός φέτος σε μέσο επίπεδο θα διαμορφωθεί στο 3,8%. Επιπλέον, σύμφωνα με το ΔΝΤ, πληθωριστικές πιέσεις προκαλεί στη χώρα μας ο υπερβολικός ρυθμός με τον οποίο αυξάνει η ζήτηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 23/09/2003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου