Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

‘Εφυγε από τη ζωή ο Ιάκωβος Καμπανέλης...


O Ιάκωβος Καμπανέλης απεβίωσε σήμερα Τρίτη 29 Μαρτίου 2011 και ώρα 13.50, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ του Ομίλου ΥΓΕΙΑ μετά από δίμηνη νοσηλεία.

«Μαουτχάοουζεν», «Η Αυλή των Θαυμάτων», «Στέλλα», «Ο Δράκος», «Ο μπαμπάς ο πόλεμος», «Το μεγάλο μας τσίρκο», «Το κανόνι και το αηδόνι», «Κορίτσια στον Ήλιο», «Γειτονιά των αγγέλων», «Αρπαγή της Περσεφόνης» είναι μερικοί από τους τίτλους των σπουδαίων έργων που άφησε πίσω του ο πολυσχιδής θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στην Νάξο το 1922. Σπούδασε σχέδιο στη Σιβιτανίδειο Σχολή. Στην κατοχή ήταν κρατούμενος των Γερμανών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης «Μαουτχάουζεν» από το 1943 έως το τέλος του πολέμου (1945).

Η εμπειρία του αυτή υπήρξε καθοριστική για τη ζωή του και επηρέασε όλο το έργο του. Όταν γύρισε στην Ελλάδα ανακαλύπτει το Θέατρο Τέχνης και τον Κάρολο Κουν:«εκεί ανακάλυψα τον εαυτό μου και τον προορισμό μου» γράφει αργότερα.

Το 1950 εμφανίζεται για πρώτη φορά ως θεατρικός συγγραφέας και γρήγορα οι κριτικοί τον υποδέχονται με ενθουσιασμό. Το πρώτο του θεατρικό έργο είναι ο «Ο χορός πάνω στα στάχυα» που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του πενήντα από το θίασο Λεμού στο Θέατρο «Διονύσια» της Καλλιθέας Μάλιστα, το θεατρικό του «Η Αυλή των θαυμάτων» (1957) είναι το πρώτο που μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες και το 1961 ανεβαίνει στο Workshop Theatre του Λονδίνου.

Από το 1960 έως το 1966 η μία θεατρική επιτυχία έρχεται μετά την άλλη. Κι άλλα έργα του μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες και ανεβαίνουν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Στο μεταξύ, γράφει στίχους, που μελοποιούνται από γνωστούς συνθέτες, και παράλληλα αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Κατά καιρούς συνεργάζεται με ραδιοφωνικούς σταθμούς, διασκευάζοντας θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο. Για ένα διάστημα διατελεί καθηγητής της Δραματικής Σχολής Κάρολος Κουν.Επίσης υπήρξε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Ιδιαίτερα σημαντική, όμως, είναι και η συμβολή του, ως σεναριογράφου στον ελληνικό κινηματογράφο καθώς συνυπογράφει με το Νίκο Κούνδουρο και τον Μιχάλη Κακογιάννη, αντίστοιχα, τις ταινίες «Ο Δράκος» και η «Στέλλα».

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπογράφει και σκηνοθετικά τις ταινίες « Το κανόνι και τ’ αηδόνι» και « Χιονάτη και τα Εφτά γεροντοπαλλίκαρα»

Έργα του είναι τα: «Μαουτχάουζεν» (1966), «Χορός πάνω στα στάχυα» (1950), «Η έβδομη μέρα της δημιουργίας» (1956), «Παραμύθι χωρίς Ονομα»(1960), «Αυλή των θαυμάτων» (1957), «Ο γορίλλας και η ορτανσία» (1959), «Η ηλικία της νύκτας» (1959), «Ένα κουτό κορίτσι» (1960), «Η γειτονιά των αγγέλων» (1963), «Ασπασία» (1966) και «Οδυσσέα, γύρισε σπίτι» (1966).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου