Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΙΝΚΑ ΔΤ 283/21.01.11

Ο ΝΟΜΟΣ 3869/2010 ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
Μετά 4 μήνες από την ισχύ του, προκειμένου να επιλυθεί το καίριο πρόβλημα του υπερδανεισμού που ταλανίζει και «κατακρεουργεί» τους υπερδανεισμένους, οι τράπεζες κατά πλειοψηφία κωφεύουν και αρνούνται κατηγορηματικά να επιλύσουν στο στάδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ακόμη και τις πιο «εύκολες και ξεκάθαρες» υποθέσεις, αδιαφορώντας πλήρως και αρνούμενες κατηγορηματικά να απαντήσουν επί της ουσίας, στα αιτήματα για διακανονισμό των δανειοληπτών, καταστρατηγώντας ευθέως τον Νόμο.
Πάγια τακτική της συντριπτικής πλειοψηφίας των τραπεζών, είναι η αποστολή επιστολών για την προσκομιδή επιπλέον στοιχείων, τα οποία σημειωτέον έχουν ήδη αποσταλεί, συνήθως συνημμένα στην αίτηση εξωδικαστικού συμβιβασμού, χωρίς ωστόσο ουδόλως και μετά από αυτό να ανταποκρίνονται είτε θετικά είτε αρνητικά, επί της ουσίας, στα αιτήματα των δανειοληπτών.
Η πλειονότητα των μεγάλων πιστωτικών επιχειρήσεων, δείχνει παντελή αδιαφορία σε ό,τι αποστέλλεται σε αυτές, χωρίς την παραμικρή ανταπόκριση ουσίας προς τους ενδιαφερομένους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από χιλιάδες αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού, το ποσοστό θετικών ή αρνητικών απαντήσεων, δε φτάνει ούτε το 1%, οι επαφές με τους δανειολήπτες μόνο για συγκέντρωση επιπλέον πληροφοριών φτάνει το 30%, ενώ στο υπόλοιπο 69% επιδεικνύεται πλήρης αδιαφορία. Άξια αναφοράς μάλιστα, η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ, η οποία κωφεύει συστηματικά μέχρι σήμερα σε όλες τις αιτήσεις. Με πλήρη αδιαφορία και συνεχείς πιέσεις, οι αυτοαποκαλούμενες «ενημερωτικές εταιρείες», που στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από τις απαγορευμένες εισπρακτικές, επιμένουν με έναν εντελώς ανάρμοστο, ιδιαίτερα σκληρό και απάνθρωπο τρόπο να ενοχλούν σε καθημερινή βάση και άνεργους δανειολήπτες και να τους πιέζουν να πληρώσουν, με αθέμιτα μέσα όπως απειλές και ανεδαφικές προτάσεις - προσφορές.
Όλα αυτά από τις τράπεζες, που σε αντιδιαστολή με τον νόμο και ρόλο, που πρέπει να διαδραματίζουν μέσα στα πλαίσια της καλής πίστης, των χρηστών και συναλλακτικών ηθών.
Δεν θέλουμε να πιστεύουμε αυτό που φαίνεται, ότι οι κυβερνώντες είναι απαθείς σε ό,τι συμβαίνει στην ελληνική πραγματικότητα, έχοντας κλειστά τα μάτια & τα αυτιά τους, αφήνοντας τα πράγματα στην τύχη τους. Πιστεύαμε πως θέσπισαν ένα νόμο που στην ουσία δεν έχει στόχο να δωρίσει στους τραπεζίτες το «ξεγύμνωμα» & τον πλήρη διασυρμό, δηλαδή ολοκληρωτική - οικονομική & ηθική εξαθλίωση κάθε υπερχρεωμένου, με πρόσχημα την ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΟΥ.
Καιρός είναι, έστω με καθυστέρηση, η Κυβέρνηση να επέμβει δραστικά και να δώσει μία λύση που θα είναι σύμφωνη έστω με τις προβαλλόμενες βασικές αρχές και όρους του Νόμου.
Είναι επιβεβλημένο να πάρει θέση η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και συγκεκριμένα ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας κ. Δ. Σπυράκος, με την υποστήριξη του αρμοδίου Υπουργείου, να συνετίσει τα τραπεζικά ιδρύματα ώστε να λειτουργήσουν βάσει του Νόμου δεδομένου ότι οι Νόμοι του κράτους είναι δεσμευτικοί για όλους. Επιπλέον, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας και στο στάδιο του Ειρηνοδικείου υπάρχουν τρομερά κενά Νόμου από πλευράς λειτουργικότητας και σαφήνειας του νόμου. Δημιουργούνται έτσι τα εξής εύλογα και αναπάντητα ερωτήματα:
1. Πώς είναι δυνατόν ο δανειολήπτης να παρασταθεί μόνος του στο Ειρηνοδικείο, την στιγμή που ναι μεν έχει το δικαίωμα αυτό από το Νόμο, θα αδυνατεί δε να αντιμετωπίσει τους νομικούς, των πιστωτικών ιδρυμάτων που δεν θα παρασταθούν οι υπάλληλοί τους ;
2. Πώς θα ανταπεξέλθει οικονομικά, όταν για κάθε Δίκη στο Ειρηνοδικείο θα υποχρεώνεται στα επιπλέον έξοδα δικογράφου και παράστασης, από τον αιτούντα ;
3. Σε ποιο σημείο δύναται να φτάσει η υπόθεση; 8 – 12 χρόνια όπως στην Γερμανία ;;;
4. Πώς θα εκλαμβάνεται, πια θα είναι η οριστική ρήτρα του Νόμου, για την μη απάντηση των πιστωτικών ιδρυμάτων στα αιτήματα των εξωδικαστικών αιτήσεων ;
5. Βάσει ποιας νομολογίας θα εκδικαστεί μία τέτοια υπόθεση; Η θα δημιουργηθεί τώρα ;;
Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα, είναι που μας απασχολούν και για τους λόγους αυτούς ζητούμε την άμεση και καίρια επέμβαση του Υπουργείου και των αρμοδίων. Ζητούμε να μας αποσαφηνίσετε το συντομότερο δυνατό τις θέσεις με τις οριστικές κινήσεις σας, σχετικά με όλα τα ανωτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου