4 παράξενες συμπτώσεις πριν το συμβάν της 28ης Φεβρουαρίου. Και μία ανάλυση για το τι θα μπορούσε να έχει συμβεί στο Μάτι
Χρειάστηκε να παρέλθουν 62 έτη και ακόμη δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη στις 22 Νοεμβρίου 1963 στο Dallas του Tέξας, όπως επίσης δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018.
Ως εκ τούτου η αναζήτηση της αλήθειας γι΄αυτό που πραγματικά θα μπορούσε να έχει συμβεί στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου 2023 δείχνει τόσο αδύναμη.
By Karl Heisenberg
Ας ξεκινήσουμε κάπως έτσι>
Υπήρξαν εικασίες ότι οι ενέργειες του οδηγού του προέδρου John F. Kennedy, του γεννημένου στο Tyrone William Greer, έπαιξαν ρόλο στον θάνατό του. Κάποιες θεωρίες συνωμοσίας υποστήριξαν ότι ο ίδιος ο οδηγός ήταν ο δολοφόνος του Προέδρου.
Παρά τη δολοφονία του πριν από δεκαετίες, το μυστήριο και το δράμα της ζωής και του θανάτου του Προέδρου των ΗΠΑ John F. Kennedy συνεχίζουν να ιντριγκάρουν πολλούς ανθρώπους.
Υπάρχουν πολλοί Ιρλανδικοί δεσμοί με τους Kennedys μια από τις πιο διάσημες ιρλανδοαμερικανικές οικογένειες, αλλά ένας Ιρλανδός, συγκεκριμένα, μπορεί να έπαιξε λιγότερο από ευνοϊκό ρόλο στον θάνατο του Προέδρου.
Το βιβλίο “The Kennedy Detail: JFK’s Secret Service Agents Break The Silence”, περιλαμβάνει συνεισφορές από τον Clint Hill, τον πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών που ήταν πιο κοντά στον Πρόεδρο John F. Kennedy την ημέρα της δολοφονίας του.
Ο Greer, ο οποίος γεννήθηκε στο Stewartstown, Co Tyrone το 1920, ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την οικογένειά του όταν ήταν αρκετά νέος. Εντάχθηκε στο Ναυτικό και αργότερα εντάχθηκε στη Μυστική Υπηρεσία και εργάστηκε ως οδηγός για τους Truman, Eisenhower και Kennedy.
Οι ενέργειες του Greer την ημέρα που δολοφονήθηκε ο JFK παραμένουν αμφιλεγόμενες, τόσο πολύ που ορισμένοι θεωρητικοί συνωμοσίας ισχυρίστηκαν ότι ήταν αυτός που πυροβόλησε τον Kennedy επειδή ήταν προτεστάντης του Ulster που αντιπαθούσε την καθολική πίστη του Kennedy – γεγονός που παραδέχτηκε ο γιος του.
Η αλήθεια είναι ότι ο Greer ενήργησε άσχημα μόλις ακούστηκαν οι βολές.
Αντί να επιταχύνει, όπως είχε εκπαιδευτεί να κάνει, ο Greer στην πραγματικότητα επιβράδυνε το αυτοκίνητο σε μια κοντινή στάση, πριν αναγκαστεί να επιταχύνει καθώς ο πράκτορας Clint Hill του ούρλιαζε για να πάει σε ένα νοσοκομείο.
Ο Greer είπε στη συνέχεια ότι επιτάχυνε, αλλά η διάσημη ταινία του Zapruder καθώς και πολλών αυτόπτων μαρτύρων αποδεικνύει την υπόθεση εναντίον του. Ο Greer αρχικά σχεδόν σταμάτησε τη προεδρική λιμουζίνα.
Ο Kenneth O’Donnell, ένας ειδικός βοηθός του Kennedy που επέβαινε στην αυτοκινητοπομπή, έγραψε αργότερα: “Αν οι άνδρες της Μυστικής Υπηρεσίας στο μπροστινό μέρος (οδηγός -συνοδηγός) είχαν αντιδράσει πιο γρήγορα στις δύο πρώτες βολές στο αυτοκίνητο του Προέδρου, εάν ο οδηγός είχε πατήσει το γκάζι πριν αντί μετά τη θανατηφόρα τρίτη βολή, θα ζούσε σήμερα ο Πρόεδρος Kennedy;”
Ο γερουσιαστής Ralph Yarborough επέβαινε με τον Αντιπρόεδρο Lyndon B. Johnson και ήταν πολύ επικριτικός για την απάντηση του Greer: «Όταν ακούστηκε ο θόρυβος του πυροβολισμού, η αυτοκινητοπομπή επιβραδύνθηκε σε αυτό που μου φάνηκε τελείως ανεξήγητο..”
«Μετά τον τρίτο πυροβολισμό, αλλά μόνο μετά τον τρίτο πυροβολισμό, ο οδηγός επιτάχυνε και ανέπτυξε γρήγορα ταχύτητα προς το Νοσοκομείο Parkland.
“Τα αυτοκίνητα σταμάτησαν όλα με πρώτη τη λιμουζίνα του Προέδρου… Δεν θέλω να πληγώσω τα αισθήματα κανενός, αλλά για την προστασία των μελλοντικών Προέδρων, αυτοί (η Μυστική Υπηρεσία) θα πρέπει να εκπαιδευτούν να απογειώνονται όταν ακούγεται ένας πυροβολισμός.”
Η Jean Hill ήταν η πιο κοντινή μάρτυρας στο αυτοκίνητο όταν ο Kennedy ήταν ζεστός: Σύμφωνα με τον Hill “η αυτοκινητοπομπή σχεδόν σταμάτησε τη στιγμή που ακούγονταν οι πυροβολισμοί”.
Ο James Chaney (ένας από τους τέσσερις προεδρικούς μοτοσικλετιστές) – δήλωσε ότι η λιμουζίνα “μετά τον πυροβολισμό, από τη στιγμή που ακούστηκε ο πρώτος πυροβολισμός, το αυτοκίνητο σταμάτησε εντελώς, τράβηξε προς τα αριστερά και σταμάτησε”. Η Mary Woodward, δημοσιογράφος του Dallas Morning News έγραψε: «Αντί να επιταχύνει το αυτοκίνητο, το αυτοκίνητο σταμάτησε… μετά τον πρώτο πυροβολισμό».
Ο Kenneth O’Donnell (ειδικός βοηθός του Kennedy), ο οποίος επέβαινε στην αυτοκινητοπομπή, έγραψε αργότερα: «Αν οι άντρες της Μυστικής Υπηρεσίας στο μπροστινό μέρος είχαν αντιδράσει πιο γρήγορα στις δύο πρώτες βολές στο αυτοκίνητο του Προέδρου, αν ο οδηγός είχε πατήσει το γκάζι πριν από τη μοιραία τρίτη βολή, θα μπορούσε ο Πρόεδρος Kennedy να είναι ζωντανός.
Ο Greer αρνήθηκε ότι είχε σταματήσει το αυτοκίνητο εκείνη τη μοιραία μέρα.καταθέτοντας ως μέλος της Επιτροπής Warren- Warren Commission: «Όταν κατεβαίναμε την Elm Street άκουσα έναν θόρυβο που νόμιζα ότι ήταν το backfire ενός από τους αστυνομικούς της μοτοσικλέτας.
«Και δεν με επηρέασε όπως τίποτα άλλο. Απλώς νόμιζα ότι ήταν αυτό που ήταν. Είχαμε τόσες πολλές μοτοσυκλέτες γύρω μας.
“Άκουσα λοιπόν αυτόν τον θόρυβο. Και νόμιζα ότι ήταν αυτό. Και μετά τον άκουσα ξανά. Και έριξα μια ματιά στον ώμο μου. Και είδα τον Κυβερνήτη Connally σαν να είχε αρχίσει να πέφτει.
“Τότε κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Πάτησα το γκάζι και την ίδια στιγμή ο κύριος Kellerman μου είπε: “Φύγε γρήγορα από εδώ”.
«Και δεν μπορώ να θυμηθώ ούτε τους άλλους πυροβολισμούς ή τους θορύβους που ήταν. Δεν μπορώ να θυμηθώ πια.
«Δεν έβλεπα πια να συμβαίνει τίποτα πίσω μου, γιατί με απασχολούσε να ξεφύγω».
Ο γιος του, Richard Greer, έδωσε συνέντευξη το 1991 και προστέθηκε στη θεωρία συνωμοσίας. Όταν ρωτήθηκε, “Τι σκεφτόταν ο πατέρας σου για τον JFK;” Ο Richard Greer απάντησε: “Λοιπόν, είμαστε μεθοδιστές… και ο JFK ήταν Καθολικός…”
Ακολουθούν μαρτυρίες για παράξενα γεγονότα που προηγήθηκαν του συμβάντος
Τέμπη> Δυστοπικές συμπτώσεις πριν την σύγκρουση [Ντοκουμέντα και Μαρτυρίες]
Στο τέλος, οι Ειδικοι, ένθεν κακείθεν, είναι εκείνοι που σας πείθουν να μην πιστεύετε αυτό που βλέπετε με τα ίδια σας τα μάτια.
Αναλαμβάνουν να δουν εκείνοι αντί για σας.
Αξιολογείστε τον ρόλο των Ειδικών στη planδημια, στο Μάτι, στο Θεσσαλικό Κάμπο, πρόσφατα στη Σαντορίνη και φυσικά το σύνολο των πορισματούχων των Τεμπών.
Μετρίας νοημοσύνης τυχάρπαστοι ειδήμονες ανευ επικαιροποιημένης εκπαίδευσης ανέλαβαν να κρύψουν την ορατή με γυμνό οφθαλμό πραγματικότητα. ΒΟΟΜ!
Δυστοπία 1η> Παράξενη έκρηξη (;) στον Σταθμό Παλαιοφάρσαλος
-Nα έχει σταματήσει το τρένο, να στέκεται και να πέσει η γραμμή; Δεν έχει ξανασυμβεί»
Mε αυτό τον τρόπο στην διάρκεια της κατάθεσής του σχολίαζε την κοπή των καλωδίων (ως αποτέλεσμα έκρηξης σύμφωνα με τα πρώτα ρεπορτάζ) στον Σταθμό Παλαιοφάρσαλος το απόγευμα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, ο νεκρός πλέον Διευθυντής Κυκλοφορίας του ΟΣΕ, Κωνσταντίνος Χρυσάγης.
Το μυστηριώδες κόψιμο ηλεκτροφόρων καλωδίων 25.000 volt το απόγευμα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 και ενώ στο τρένο είναι σταματημένο είναι κάτι πρωτοφανές σύμφωνα με τον νεκρό πλέον διευθυντή κυκλοφορίας.
-Δεν είχε ξανασυμβεί!
Ακολουθεί ολόκληρο το σχετικό απόσπασμα>
-Στο Παλαιοφάρσαλο υπήρξε το μεσημέρι βραχυκύκλωμα και μετά ρήξη του αγωγού της εναέριας γραμμής επαφής. «Να έχει σταματήσει το τρένο, να στέκεται και να πέσει η γραμμή; Δεν έχει ξανασυμβεί» είπε ο Κ. Χρυσάγης και συμπληρώνει ότι «το είδαν οι Ρυθμιστές Έλξης από τη Θεσσαλονίκη, που επιτηρούν τα ηλεκτρικά φορτία. Ο συρμός εκκενώθηκε και πήγε με μηχανές diesel μέχρι τη Λάρισα και μετά συνέχισε για Θεσσαλονίκη.»
Επειδή η γραμμή ανόδου δεν έχει ρεύμα, όταν ανεβαίνει το μοιραίο Intercity 62, «το φέρνει από τους Παλαιοφαρσάλους σιγά-σιγά από την κάθοδο μέχρι τη Λάρισα, κανονικά με κυκλοφοριακές διατυπώσεις και τα λοιπά, ηλεκτροκίνητα».
Επειδή η Λάρισα έχει και τα προαστιακά προς και από Θεσσαλονίκη, «στέλνει κανονικά από την άνοδο το προαστιακό προς Θεσσαλονίκη στις 18:54. Ξαφνικά, ενώ πηγαίνει στην ελεύθερη γραμμή, βγάζει πρόβλημα πέδησης, δικό του της μηχανής, στον εμπορικό της Λάρισας.
Ακινητοποιείται στις 19:12. Το φέρνει πίσω με μηχανή έλξης και στις 21:38 αποκαθίσταται η κυκλοφορία στη γραμμή ανόδου Λάρισας – Λιτοχώρου.
Αυτό έκλεινε τη γραμμή ανόδου μέχρι το Λιτόχωρο, γιατί οι Νέοι Πόροι δεν έχουν δυνατότητα να κάνουν διασταύρωση»
Δυστοπία 2η> Ανεξήγητη στάση 11-13΄στη μέση του πουθενά μετά τη Λάρισα
Οι καταθέσεις των μηνυτών κάνουν λόγο για ολιγόλεπτη στάση, που πιθανόν «συμπίπτει» με το κενό 11 λεπτών στις επικοινωνίες μηχανοδηγού – σταθμάρχη στα ηχητικά αρχεία-όπως αποκαλύπτει ο Αρης Χατζηγεωργίου στο ρεπορτάζ του τις 06.04.24 στην Εφσυν.
Ενα νέο στοιχείο στο κουβάρι συγκάλυψης και αποκαλύψεων γύρω από το τι ακριβώς συνέβη το βράδυ του εγκλήματος των Τεμπών έρχονται να προσθέσουν με τις μηνύσεις που κατέθεσαν κάποιοι από τους επιζώντες του δυστυχήματος, μιλώντας για μια ανεξήγητη ολιγόλεπτη στάση «στη μέση του πουθενά» λίγο μετά την αναχώρηση της μοιραίας αμαξοστοιχίας Ιντερσίτι 62 από τον σταθμό της Λάρισας.
Η στάση της αμαξοστοιχίας σε σημείο όπου δεν υπήρχε κάποιος σταθμός καταγράφεται ανάμεσα σε πλήθος άλλων γεγονότων από τέσσερις επιβάτες νεαρής ηλικίας στις μηνύσεις που κατέθεσαν ενώπιον της Εισαγγελίας της Λάρισας, οι δύο εξ αυτών τον Μάιο του 2023 και οι άλλοι δύο τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Πρόκειται για μηνύσεις που στρέφονται κατά του προφυλακισμένου σταθμάρχη Λάρισας, άλλων υπαλλήλων του εκεί σταθμαρχείου αλλά και των διοικήσεων της Hellenic Train, του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και κατά παντός υπευθύνου εν όψει των δικών που θα γίνουν και των αποζημιώσεων που θα διεκδικηθούν από τα θύματα του εγκλήματος.
Οι μηνύοντες ξεκινούν τις περιγραφές τους από την ώρα που ξεκίνησαν το ταξίδι τους, με αφετηρία την Αθήνα και προορισμό τη Θεσσαλονίκη, γύρω στις 19.20 το βράδυ της Τρίτης 28ης Φεβρουαρίου 2023. Ολοι περιγράφουν τη χαρά με την οποία ξεκινούσαν μετά τις διασκεδάσεις του τριημέρου της Καθαρής Δευτέρας. Κάποιοι αναφέρουν και τους ενδόμυχους φόβους για το μακρύ ταξίδι, αλλά και την ασφάλεια που ένιωθαν ώς τότε ταξιδεύοντας με το τρένο.
Οπως είναι φυσικό, το μεγαλύτερο μέρος της περιγραφής αφορά τα όσα συνέβησαν από τη στιγμή της μετωπικής σύγκρουσης και μετά. Το τράνταγμα, τα χτυπήματα, το σκοτάδι, το χάος, τη φωτιά, τη μυρωδιά του καμένου, την αγωνία για τον απεγκλωβισμό από τα φλεγόμενα βαγόνια, τις σκηνές από τραυματισμένους που έστεκαν ακίνητοι, όλα όσα ζουν οι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με τον θάνατο. Και μετά τις πρώτες επικοινωνίες τους με γονείς και αγαπημένους που είχαν ήδη τρελαθεί από την αγωνία, τη νοσηλεία στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, τη ζωή με τους εφιάλτες έκτοτε…
Η εικόνα για το τι ακριβώς προηγήθηκε της μετωπικής σύγκρουσης παραμένει συγκεχυμένη, ειδικά μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις για αλλοιώσεις και «μονταζιέρα» στα ηχητικά των συνομιλιών μεταξύ του σταθμάρχη Λάρισας και του μηχανοδηγού της Ιντερσίτι 62 ο οποίος περιλαμβάνεται στα θύματα του δυστυχήματος. Πριν καν συμπληρωθούν 24 ώρες, την 1η Μαρτίου 2023, άρχισαν να κυκλοφορούν ηχητικά αποσπάσματα που έδειχναν αφενός τον σταθμάρχη να δίνει ασαφείς οδηγίες, αφετέρου τον μηχανοδηγό να μην αναρωτιέται γιατί μπήκε ανάποδα στη γραμμή καθόδου ενώ η γραμμή ανόδου ήταν ελεύθερη.
Οι μηχανοδηγοί έθεσαν από τότε ερωτήματα για την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία ανακριτικού υλικού που έμοιαζε αποτέλεσμα κοπτοραπτικής. Κυρίως δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ο νεκρός συνάδελφός τους, εμπειρότατος μηχανοδηγός, δεν σταμάτησε όταν είδε ότι άλλαξε πορεία από τη γραμμή ανόδου στη γραμμή καθόδου λίγο πριν βγει από τον αστικό ιστό της Λάρισας. Για να γίνει αλλαγή πορείας πρέπει ο σταθμάρχης να δώσει γραπτή εντολή (υπόδειγμα) και αυτό δεν είχε συμβεί. Από την άλλη, εάν η αμαξοστοιχία αλλάξει πορεία που δεν είναι ανακοινωμένη, ο μηχανοδηγός οφείλει να σταματήσει και να επικοινωνήσει ζητώντας επιβεβαίωση πρωτίστως από τον τοπικό ρυθμιστή κυκλοφορίας, τον σταθμάρχη.
Ερευνες
Ομως στα ηχητικά που έχουν παραδοθεί κατά τη διάρκεια των πρώτων ερευνών δεν υπήρχε τέτοια επικοινωνία καταγεγραμμένη. Ολοι έμεναν έως τώρα με την εντύπωση ότι το επιβατικό τρένο έφυγε από τη Λάρισα, μπήκε στην ανάποδη γραμμή και συνέχισε εκεί να τρέχει μέχρι που μετά από 18 λεπτά συγκρούστηκε μετωπικά με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503. Υπό την έννοια αυτή η αναφορά που κάνουν οι τέσσερις επιζώντες σε σταμάτημα του τρένου προσθέτει μια νέα διάσταση. Ας δούμε πώς το περιγράφουν:
«Οταν φτάσαμε στο σταθμό της Λάρισας μείναμε στην αποβάθρα για περίπου 10 με 15 λεπτά και σε αυτό το διάστημα, ευτυχώς επέστρεψε η κοπέλα που ήταν μαζί μας στο κουπέ, από το εστιατόριο που είχε πάει» γράφει ο πρώτος. Και συνεχίζει: «Στη συνέχεια το τρένο έφυγε από το σταθμό και συνέχισε την πορεία του για λίγα λεπτά οπότε και σταμάτησε «στη μέση του πουθενά» για περίπου 10 λεπτά και μας έκανε ενημέρωση ένας υπάλληλος από το μεγάφωνο για το χρονοδιάγραμμα της κάθε επόμενης στάσης και την άφιξη στον τελικό προορισμό για τη Θεσσαλονίκη».
Ανακοινώσεις
Πιο συνοπτικός ο δεύτερος μηνυτής, φίλος του πρώτου, καταγράφει το γεγονός: «Μετά τη Λάρισα το τρένο έκανε μια ακόμη στάση όχι σε σταθμό και όταν ξεκίνησε έκαναν ανακοίνωση με τις ώρες άφιξης σε κάθε επόμενο σταθμό!». Ο δεύτερος δεν μιλά για στάση «10 λεπτών», αλλά αυτό μπορεί να σημαίνει ότι και ο πρώτος δεν μπορεί να υπολογίσει καλά και ίσως υπερέβαλε κάπως. Πάντως και οι δύο αναφέρουν ότι έγιναν ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα. Αυτό μπορεί να συνέβη προκειμένου να δικαιολογηθεί η στάση, αλλά δεν αποκλείει την πιθανότητα να υπήρξαν κάποιες συνεννοήσεις του μηχανοδηγού.
Μια στάση που έκανε η μοιραία αμαξοστοιχία «στη μέση του πουθενά» λίγο μετά τη Λάρισα και ελάχιστα λεπτά πριν από τη μετωπική σύγκρουση στα Τέμπη περιγράφουν στις μηνύσεις τους επιζώντες του δυστυχήματος. Να ήταν, άραγε, μια ύστατη προσπάθεια του μηχανοδηγού να καταλάβει γιατί μπήκε στην αντίθετη γραμμή; Πάντως, στα ηχητικά των επικοινωνιών που ελέγχονται για αλλοιώσεις, αυτή η στάση δεν καταγράφεται
Ακολουθούν οι περιγραφές που κάνουν δύο επιβάτιδες:
Η πρώτη: «Λίγη ώρα μετά τη στάση στη Λάρισα, το τρένο σταμάτησε και πάλι και ακινητοποιήθηκε για κάποια λεπτά, χωρίς να υπάρχει στάση σε κάποιον σταθμό. Κοιτάξαμε έξω, προσπαθώντας να καταλάβουμε τι συμβαίνει, αλλά δεν βλέπαμε τίποτα, παρά μόνο βαθύ σκοτάδι. Ο κόσμος στο βαγόνι άρχισε να ανησυχεί και να προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει. Ενιωσα ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, φοβήθηκα, αλλά δεν είπα τίποτα, μη θέλοντας να αναστατώσω τις φίλες μου…».
Η δεύτερη: «Λίγη ώρα αφότου ξεκινήσαμε από τη Λάρισα, το τρένο σταμάτησε για κάποια λεπτά, χωρίς να υπάρχει στάση σε εκείνο το σημείο. Κοιταχτήκαμε και απορήσαμε, γιατί δεν καταλαβαίναμε τι γινόταν, αλλά μετά από λίγο ξεκινήσαμε ξανά».
Οι δύο κοπέλες, όπως διαβάσατε, δεν αναφέρουν κάτι για ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα. Αυτό όμως μπορεί να σημαίνει ότι είχε διαγραφεί από τη μνήμη τους μετά τα όσα ακολούθησαν. Κανείς από τους επιβάτες προφανώς δεν θα μπορούσε να γνωρίζει εάν στη διάρκεια αυτής της στάσης υπήρξαν επικοινωνίες του μηχανοδηγού με τον σταθμάρχη της Λάρισας.
Ομως:
● Από τα ηχητικά αρχεία που κυκλοφορούν και ελέγχονται για πιθανές αλλοιώσεις ο σταθμάρχης εμφανίζεται σε μεταγενέστερες συνομιλίες (όταν ήδη έχει γίνει γνωστό το δυστύχημα) να λέει ότι έστειλε το τρένο στη γραμμή ανόδου. Δείχνει, μεν, σε απόλυτη σύγχυση, αλλά θα περάσουν αρκετά λεπτά μέχρι να παραδεχτεί ότι έστειλε την αμαξοστοιχία στη γραμμή καθόδου από την οποία ήδη κατέβαινε το εμπορικό τρένο.
● Δυστυχώς, με αφορμή και παλαιότερο περιστατικό το καλοκαίρι του 2022, έχει αναδειχτεί ότι η αλλοίωση των αποδεικτικών στοιχείων ήταν μια πρακτική που ακολουθούσαν αρμόδιοι στον ΟΣΕ προκειμένου να κρύψουν τις ευθύνες τους («Τρένο… πάει η μονταζιέρα στον ΟΣΕ, στον αέρα το κυβερνητικό αφήγημα», 27/3/24). Τότε τρένο είχε συγκρουστεί με Ι.Χ. σε αφύλακτη διάβαση της περιοχής Λάρισας και οι σταθμάρχες κατηγορούνται για αλλοίωση εγγράφων προκειμένου η ευθύνη να πέσει όλη στον μηχανοδηγό.
● Στα ηχητικά των συνομιλιών που κατατέθηκαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής από τον μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη, περιλαμβάνεται ένα περίεργο κενό 11 λεπτών λίγο μετά την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας από τη Λάρισα. Το κενό αφορά τόσο τις συνομιλίες μέσω ασυρμάτου όσο και εκείνες μέσω του τηλεφώνου στο σταθμαρχείο Λάρισας, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η ιστοσελίδα Data Journalists («Τέμπη: Το μυστήριο των 660 δευτερολέπτων της σιωπής», 28/3/24). Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που θεωρούν τη σιωπή αυτή φυσιολογική όταν η κίνηση μειώνεται, αν και η πυκνότητα των συνομιλιών είναι σταθερή τόσο πριν όσο και μετά το κενό. Ωστόσο η έρευνα, που διεξήχθη με τρόπο προβληματικό και αντικαταστατικό -απουσία του φορέα (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) που ήταν αρμόδιος να τη διεξαγάγει- από την Τροχαία Λάρισας, θα όφειλε να σταθεί σε αυτή την ανεξήγητη στάση του Intercity «στη μέση του πουθενά», στο αν υπήρξε επικοινωνία μεταξύ μηχανοδηγού και σταθμάρχη και ποιο το περιεχόμενό της, όπως επίσης και το αν αυτή η ολιγόλεπτη στάση «συμπίπτει» με το κενό 11 λεπτών στις επικοινωνίες μηχανοδηγού – σταθμάρχη.
Σημειώνεται ότι οι μηνύσεις των τεσσάρων επιζώντων τραυματιών, αποσπάσματα των οποίων παραθέσαμε, έχουν ήδη προστεθεί στην ογκώδη δικογραφία που μελετά η Δικαιοσύνη μαζί με εκείνες που έχουν υποβάλει οι συγγενείς των 57 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι που τραυματίστηκαν βαριά ή ελαφρύτερα. Αποτελούν υλικό που αξιολογούν οι ανακριτικές αρχές μαζί με τις καταθέσεις των μαρτύρων και των κατηγορουμένων, τις πραγματογνωμοσύνες και κάθε άλλο έγγραφο μέσα από το οποίο θα πρέπει να αναδειχτούν οι υπαίτιοι του εγκλήματος και να καταλογιστούν ποινές και αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει επανειλημμένως γράψει η «Εφ.Συν.», η σιδηροδρομική εταιρεία (Hellenic Train) έχει ήδη πληρώσει προκαταβολές αποζημίωσης, αλλά όχι το σύνολο των αποζημιώσεων που προβλέπουν ευρωπαϊκές οδηγίες, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Εννοείται ότι αν αποδειχτεί ότι ο μηχανοδηγός ουδέποτε προσπάθησε να επιβεβαιώσει την πορεία του, θα του καταλογιστεί (σε εκείνον και την Hellenic) μέρος της ευθύνης και του βάρους των αποζημιώσεων πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Αλλιώς η ευθύνη περιορίζεται στον σταθμάρχη και τον διαχειριστή κυκλοφορίας, δηλαδή τον ΟΣΕ.
Δυστοπία 3η> Η παράξενη καθυστέρηση της εμπορικής αμαξοστοιχίας
Ακοουθεί αποκάλυψη Βασίλη Λαμπρόπουλου για την καθυστέρηση της εμπορικής αμαξοστοιχίας και τις αντιφάσεις των ελεγκτών.
Γιατί το εμπορικό τρένο καθυστέρησε μισή ώρα να ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη για το μοιραίο δρομολόγιο, μια αργοπορία που εάν δεν υπήρχε, δεν θα σημειωνόταν η σιδηροδρομική τραγωδία;
Τι συνέβη με την περίεργη βλάβη της τελευταίας στιγμής σε μια από τις δυο μηχανές του για την οποία αποφεύγουν να μιλήσουν κρίσιμοι μάρτυρες και η οποία δεν εξετάστηκε περαιτέρω από τις δικαστικές αρχές της Λάρισας;
Μπορεί αυτή η βλάβη και η καθυστέρηση να σχετίζονται με τις αναφορές συγγενών των θυμάτων ότι στο άδειο κόκπιτ- χώρος μερικών τετραγωνικών όπου κάθονται οι μηχανοδηγοί, μιας από τις δυο αυτές μηχανές, πιθανόν να κρυβόταν το ύποπτο εκρηκτικό φορτίο που προκάλεσε τη φονική πυρόσφαιρα;
Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτει ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος στην εφημερίδα τα ΝΕΑ και εξηγεί:
“Τον Ιούνιο του 2004 είχε κληθεί να καταθέσει στον εφέτη ανακριτή της Λάρισας ο σταθμάρχης του εμπορευματικού σταθμού της Θεσσαλονίκης, απ΄όπου ξεκίνησε το τρένο. Τότε ο ανακριτική έθεσε μια ερώτηση, που αργότερα ξεχάστηκε. Με δυο λόγια, γιατί η εμπορευματική αμαξοστοιχία ξεκίνησε το ταξίδι της στις 21.40 ενώ ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 21.15; Πώς εξηγείται η καθυστέρηση, που αν δεν είχε συμβεί τα δυο τρένα δεν θα είχαν συγκρουστεί.
Ο σταθμάρχης απάντησε ότι άργησαν να έρθουν οι ηλεκτράμαξες γιατί είχε βλάβη η μία από αυτές, και έτσι του είπε ο σταθμάρχης του προηγούμενου σταθμού. Άλλη έρευνα γι΄αυτό δεν έγινε”.
Όμως ο κύριος ελεγκτής στη δική του κατάθεση λίγο καιρό πριν, είχε καταθέσει ότι δεν υπέπεσε στη δική του αντίληψη καμία βλάβη και μάλιστα είχε υποστηρίξει ότι είχε κάνει τον έλεγχο μέχρι τις 20.30 και το τρένο αναχώρησε στις 21.00. Όμως τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί κάνουν λόγο για άφιξη της αμαξοστοιχίας στις 21.05 και αναχώρηση στις 21.45. Πώς είχε κάνει νωρίτερα τον έλεγχο; Πώς εξηγούνται αυτές οι αντιφάσεις;
Η ιστορία μοιάζει με λεπτομέρεια αλλά δεν είναι. Κι αυτό γιατί υπάρχουν ισχυρισμοί από πλευράς των συγγενών των θυμάτων, ότι μπορεί τα βίντεο του τρένου να διαψεύδουν την αρχική εκτίμηση ότι υπήρχε εύφλεκτο υλικό στο τρίτο βαγόνι της εμπορικής, αλλά μπορεί να υπήρχε κάτι ύποπτο στη δεύτερη μηχανή και στο κοκπιτ των μηχανοδηγών, στη μηχανή δηλαδή που είχε την απροσδιόριστη βλάβη.
Δυστοπία 4η> Πέντε λεπτά πριν το συμβάν υπάλληλοι της επιβατικής εμφανίζονται αναστατωμένοι στο κυλικείο γιατί δεν είχαν επικοινωνία!
Σύμφωνα με την μαρτυρία επιζώντος 5′ πριν το συμβάν υπάλληλοι της επιβατικής εμφανίζονται αναστατωμένοι στο κυλικείο γιατί δεν είχαν επικοινωνία! Η επιβατική αμαξοστοιχία ήταν αποκομμένη από τον έξω κόσμο.
Μάτι> Τι πραγματικά συνέβη εδώ;
Μάτι 23 Ιουλίου 2018. Ακολουθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για το τι θα μπορούσε να έχει συμβεί στη πραγματικότητα.
Ο λόγος στοκ κ. Κώστα Τουρναβίτη. Aπό το βιογραφικό του που ακολουθεί θα καταννοήσετε γιατί έχουν σημασία τα όσα περιγράφει>
Ο Κώστας Τουρναβίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Από μικρός είχε κλίση προς τον αθλητισμό. Ασχολήθηκε με πολλά αθλήματα κι αγωνίσματα, από ηλικία 10 ετών στην κολύμβηση κι ως τα 27 του χρόνια στο Μοντέρνο Πένταθλο. Διετέλεσε επί 8 έτη μέλος της Εθνικής Ομάδας του Μοντέρνου Πεντάθλου. Παράλληλα με διάφορα σπορ που έκανε, ως λάτρης της αδρεναλίνης και των δυνατών συγκινήσεων, ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με τον χερσαίο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Αυτή η ενασχόλησή του με ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες, όπως η ορειβασία, η αναρρίχηση, η ιστιοσανίδα, το υποβρύχιο ψάρεμα, η τοξοβολία, η ενόργανη γυμναστική, η επιβίωση σε φυσικό περιβάλλον, καθώς και οι πανεπιστημιακές σπουδές του στην Φυσική Αγωγή, τον αθλητισμό και τα μαθηματικά, του έδωσαν τα εφόδια για μια πετυχημένη σταδιοδρομία και στα μηχανοκίνητα σπορ.
Από 18 ετών άρχισε τις περιπλανήσεις του σε κάθε λογής χωματόδρομο ή μονοπάτι, με αυτοκίνητο και μοτοσικλέτα. Δύο χρόνια μετά (20) γράφεται μέλος στην ΛΕΜΟΤ κι αρχίζει να συμμετέχει στο «εναλλακτικό» πρωτάθλημα αγώνων αντοχής μοτοσικλετών εκτός δρόμου. .
Παράλληλα ασχολείται ενεργά στην ίδρυση της ΜΟΤΟΕ και συμμετέχει στις μεγάλες πορείες των μοτοσικλετιστών στην Αθήνα (1981-1984). Από εκείνη την εποχή και μετά, αρχίζει μία «γεμάτη» περίοδος με αγώνες σε 2 και 4 τροχούςΩς οδηγός εξέλιξης της Ελληνικής αυτοκινητοβιομηχανίας ΝΑΜΚΟ, συμβάλλει στην τελειοποίηση του ελαφρού φορτηγού Pony Super, δοκιμάζοντάς εξαντλητικά στις ειδικές διαδρομές της Χαλκιδικής το πρώτο πρωτότυπο. Ορισμένες ενισχύσεις της -Ελληνικής επινόησης και κατασκευής- καρότσας, τοποθετήθηκαν μετά τις δοκιμές αυτές. Παράλληλα αρθρογραφεί στο σημαντικότερο τότε περιοδικό μοτοσικλετών Motorsport.
Το 1985 ιδρύει την Ελληνική Λέσχη Φίλων 2CV & Citroen. Μέσα στις ποικίλες δραστηριότητές του, ως προέδρου αυτής της λέσχης αυτοκινήτου, συγκαταλέγονται οι διοργανώσεις αγώνων δεξιοτεχνιών και αγώνων auto-cross. Την περίοδο 1987-1989, συμμετέχει ως συνοδηγός σε λίγους αγώνες του πρωταθλήματος κι ως οδηγός σε πολλές δεξιοτεχνίες σε Ελλάδα και Αυστρία, πάντοτε διακρινόμενος.
Από το 1990 αρχίζει μια πιο επαγγελματική ενασχόληση με τους αγώνες αυτοκινήτου. Θεωρώντας απαραίτητο στοιχείο στην τεχνική του τελειοποίηση, την συμμετοχή σε αγώνες ταχύτητας και αναβάσεων, λαμβάνει μέρος στους αγώνες «ενιαίου τύπου» με Citroen AX Sport. Έτσι, αποκτά την κατάλληλη εμπειρία δίπλα σε καταξιωμένα ονόματα όπως οι Παναγιώτης Φαμπιάτος, Γιάννης Πρασόπουλος και πολλοί άλλοι.
Επίσης, πρωτοστάτησε μαζί με διακεκριμένες προσωπικότητες του χώρου των αγώνων, στην ίδρυση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αγωνιστικού Αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας (ΕΛΟΑΑΜ). Στην καταστατική γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας που έγινε στην Τρίπολη, ψηφίστηκε απ’ όλες τις πλευρές και εκλέχθηκε στο σώμα των εκλεκτόρων. Το 1992 συνεργάζεται με τον Δήμαρχο Χαλκιδέων, στην κατασκευή χωμάτινης κλειστής διαδρομής αυτοκινήτων auto-cross. Εκεί, εκτός από την επίσημη παρουσίαση του αγωνίσματος 2CV-CROSS στον ειδικό Τύπο και σε τηλεοπτικά μέσα, διοργανώθηκε το 1ο Μεμόριαλ Νίνο από την ΑΛΑ. Το 1993 κατασκευάζει την 2η χωμάτινη κλειστή διαδρομή διεθνών προδιαγραφών, την πίστα Τανάγρας Κιοσέογλου.
Παράλληλα αποκτά το εργοστασιακά προετοιμασμένο Citroen ΑΧ Sport της Ελληνικής αντιπροσωπείας για αγώνες ταχύτητας. Με το αυτοκίνητο αυτό, συμμετέχει σε δύο Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ράλι Ασφάλτου, το 1993 και 1994. Την 2η χρονιά κατέκτησε τον τίτλο του κυπελλούχου ομάδας Α στα 1300 κ.εκ. Την επόμενη χρονιά επιστρέφει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλι σε χωμάτινες διαδρομές. Με συνοδηγό τον Αρίστο Γρηγοριάδη και τον αέρα των κυπελλούχων από την προηγούμενη χρονιά, τρέχουν στην κατηγορία Ν1 με ένα χωρίς βελτιώσεις Peugeot 106 Rallye. Παρ’ όλα αυτά, τερματίζουν στο Ράλι Ολύμπιο (προσμετρούσε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ράλι) και στο 42ο Ράλι Ακρόπολις (αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι). Τότε ήλθε και η μεγαλύτερη διάκριση, με την βράβευση της Peugeot Sport, για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος F2, διότι έδωσε τους 2 πολύτιμους βαθμούς που χάρισαν στην Γαλλική μάρκα τον παγκόσμιο τίτλο. Ακολουθούν δύο δημιουργικά χρόνια για την υλοποίηση του πρώτου αυτοκινητοδρομίου της χώρας και συνέβαλε στην έναρξη και λειτουργία του αυτοκινητοδρομίου των Μεγάρων.
Ασχολήθηκε επίσης με την οδική ασφάλεια και την μετεκπαίδευση οδηγών. Συμμετείχε σε 24ωρη δοκιμασία οδήγησης (εκδήλωση περιοδικού αυτοκινήτου), που περιλάμβανε -εκτός από αξιολόγηση των αυτοκινήτων- και επιστημονική αξιολόγηση των ειδικών ψυχοκινητικών ικανοτήτων και των βιολογικών παραμέτρων των οδηγών. Διακρίθηκε ως άριστος στις βιολογικές παραμέτρους κι ως ο ικανότερος εκ των καταξιωμένων οδηγών στις ειδικές ψυχοκινητικές, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις διεθνώς απαιτούμενες τιμές χειριστή μαχητικού υπερηχητικού αεροσκάφους. Αυτά, σύμφωνα με τα επίσημα επιστημονικά στοιχεία του Εργομετρικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών του Ολυμπιακού Κέντρου Αθηνών, που έκανε τις μετρήσεις, οι οποίες ανακοινώθηκαν σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά αθλητικά συνέδρια.
Την περίοδο 1999-2001, ασχολείται ενεργά ως εκλεγμένο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αγωνιστικού Αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας (ΕΛ.Ο.Α.Α.Μ.). Από το 2001 έως και σήμερα, είναι παραγωγός και παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής AUTO-HIGH που προβάλλεται στον τηλεοπτικό σταθμό HIGH TV. Στο διαδίκτυο προβάλει τις τηλεοπτικές εκπομπές του από το 2003 και το 2009, με την 2η ιστοσελίδα του, στοχεύει το διεθνές Ελληνόφωνο κοινό. Από το 2012 διαθέτει νέο ιδιόκτητο μέσο ψηφιακής ενημέρωσης (www.hellenicmotors.com) ως κεντρική ενημερωτική & ψυχαγωγική πλατφόρμα, με ζωντανή ροή τηλεοπτικού προγράμματος WEB TV, αξιοποιώντας τα 4 κανάλια του στο YouTube, καθώς και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.
Τέλος, εξακολουθεί να συμμετέχει στα κοινά των αναγνωρισμένων απ’ την Ελληνική πολιτεία (υπουργείο πολιτισμού & αθλητισμού) ομοσπονδιών μοτοσυκλέτας (ΑΜΟΤΟΕ) κι αυτοκινήτου (τις ενοποιημένες πλέον ΟΜΑΕ & ΕΛΟΑΑΜ), συνεισφέροντας ανιδιοτελώς, στην ενότητα του χώρου του Ελληνικού χερσαίου μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου