Δημοσιευμα New York Times
Τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν υψηλά, η στέγαση σε μεγάλες πόλεις όπως το Τορόντο δεν είναι οικονομικά προσιτή και η κυβέρνηση του έχει επικριθεί ότι προσκάλεσε πάρα πολλούς αλλοδαπούς να εργαστούν στον Καναδά τα τελευταία τρία χρόνια, ασκώντας πίεση σε υποδομές και υπηρεσίες
Ηκαναδική πολιτική έχει πάρει φωτιά. Ο πρωθυπουργός Justin Trudeau, ο κάποτε νεαρός γόνος μιας οικογένειας Φιλελεύθερων που σάρωσε την παγκόσμια πολιτική σκηνή πριν από μια δεκαετία, είναι τώρα ένας 52χρονος ηγέτης με ποσοστά αποδοχής χειρότερα από αυτά του Προέδρου Biden.
Ο Trudeau χάνει γρήγορα έδαφος από τον ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος, Pierre Poilievre, ο οποίος, παρόλο που δεν έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του, είναι ιδιαίτερα χαρισματικός στα συνθήματα και τα σλόγκαν, ρίχνοντας τον Καναδό πρωθυπουργό στα σχοινιά.
Μετά από χρόνια υψηλού πληθωρισμού, ραγδαίας αύξησης των δαπανών στέγασης και ενός υπερβολικά ζορισμένου συστήματος δημόσιας υγείας, ο Trudeau αντιμετωπίζει πολύ κακά νούμερα δημοσκοπήσεων. Λιγότεροι πλέον από το ένα τρίτο των Καναδών πιστεύουν ότι κάνει καλή δουλειά. Περισσότερο από το 70 τοις εκατό πιστεύει ότι ο Καναδάς είναι «καταρρακωμένος» υπό την ηγεσία του.
Ο Poilievre, ο οποίος χρησιμοποιεί μια αρκετά σκληρή ρητορική και προωθεί τον εαυτό του ως εύρεση λύσης κοινής λογικής, οδηγεί τους Συντηρητικούς σε διψήφιο προβάδισμα έναντι των Φιλελευθέρων -παρόλο που πολλοί Καναδοί είπαν πρόσφατα στους δημοσκόπους ότι δεν θα μπορούσαν να τον ξεχωρίσουν εύκολα μέσα από την παράταξη.
Στον 45χρονο Poilievre αρέσει να χρησιμοποιεί συνθήματα μικρότερα από τρεις λέξεις και συνήθως ομοιοκαταληκτούν ή έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους. Αυτός και η ομάδα του χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δανειζόμενοι τακτικές και τόνους από τα αρχεία του Donald J. Trump και συχνά χρησιμοποιούν εμπρηστική γλώσσα που, ωστόσο, πολλοί αισθάνονται ότι δεν έχει θέση στον πολιτικό λόγο του Καναδά.
Ο Trudeau, από την άλλη, προσπαθεί να μείνει ζωντανός στη μάχη. Παρά τα προβλήματα στο εσωτερικό, ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη την προπερασμένη εβδομάδα για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και την προηγούμενη Δευτέρα κάθισε για μια συνέντευξη με τον παρουσιαστή της εκπομπής Stephen Colbert.
«Οι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι και η ιδέα ότι ίσως να θέλουν εκλογές τώρα είναι κάτι το οποίο προσπαθούν να υποστηρίξουν οι αντίπαλοί μου. Αυτοί οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται πολλά για ευνόητους λόγους», είπε ο Trudeau στον Colbert. «Ήμουν εδώ, και μας καθοδηγούσα σε όλα αυτά τα πράγματα», είπε, «και οι άνθρωποι μερικές φορές κοιτάζουν προς την αλλαγή».
Ενώ ο Καναδάς πραγματοποίησε μια σταθερή οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορωνοϊού και ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2 τοις εκατό από πάνω από 8 πριν από δύο χρόνια, αυτά τα επιτεύγματα δεν έχουν προσφέρει στον Trudeau πολλούς πολιτικούς πόντους.
Τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν υψηλά, η στέγαση σε μεγάλες πόλεις όπως το Τορόντο δεν είναι οικονομικά προσιτή και η κυβέρνηση του έχει επικριθεί ότι προσκάλεσε πάρα πολλούς αλλοδαπούς να εργαστούν στον Καναδά τα τελευταία τρία χρόνια, ασκώντας πίεση σε υποδομές και υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη.
Ωστόσο, η πιο σοβαρή ευθύνη του Trudeau θα μπορούσε να είναι ότι παραμένει στην εξουσία για πάρα πολύ καιρό και ότι έχασε την ικανότητα να εμπορεύεται ένα από τα πιο χαρακτηριστικά του χαρακτηριστικά: την αισιοδοξία.
«Η κυβέρνηση βρέθηκε σε μπελάδες από μόνη της, χάνοντας την πίστη της στη θετική της ματιά για τη χώρα», δήλωσε ο Gerald Butts, αντιπρόεδρος του Eurasia Group, μιας εταιρείας συμβούλων, και πρώην κορυφαίος σύμβουλος του Trudeau και του κόμματος. «Έχουν κατακλυστεί από το μήνυμα ότι η χώρα είναι διαλυμένη και δεν έχουν καταφέρει να υποστηρίξουν το αντίθετο».
Επίσης, οι υψηλού προφίλ αποχωρήσεις από το Φιλελεύθερο Κόμμα δίνουν επίσης την αίσθηση ότι οι σύμμαχοι εγκαταλείπουν έναν τραυματισμένο Trudeau.
Τον περασμένο μήνα, οι Φιλελεύθεροι έχασαν την υποστήριξη ενός μικρότερου κόμματος -των Νέων Δημοκρατών- που τους είχε δώσει την πλειοψηφία στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου. Η απώλεια έχει αφήσει τους Φιλελεύθερους ευάλωτους στις προκλήσεις των Συντηρητικών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης ψήφου δυσπιστίας.
Υπήρξε επίσης μια έξοδος αξιωματούχων και ανώτερων πολιτικών από το κόμμα του Trudeau. Ο διευθυντής της εθνικής εκστρατείας των Φιλελευθέρων παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, και ένας υπουργός παραιτήθηκε την στα μέσα του περασμένου μήνα για να αναζητήσει τοπικό αξίωμα, προκαλώντας ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.
Μήνες κακών ειδήσεων φαίνεται να φτάνουν σε κρεσέντο, καθώς τόσο οι σύμμαχοι όσο και οι αντίπαλοι των Φιλελευθέρων συμφωνούν ότι ορισμένες αποτυχίες πολιτικής και η αδυναμία να καταλάβει τον έλεγχο του γενικότερου αφηγήματος καταδικάζουν τις προοπτικές του Trudeau.
Οι καλοκαιρινοί μήνες ήταν ιδιαίτερα βάναυσοι για τον ίδιο. Τον Ιούνιο, οι Φιλελεύθεροι έχασαν αυτό που ευρέως θεωρούνταν ασφαλής έδρα σε ειδικές εκλογές στο Τορόντο. Τον Σεπτέμβριο, έχασαν τις άλλες έκτακτες εκλογές στο Μόντρεαλ. Η σοκαριστική απώλεια εδρών που ήταν ελεγχόμενες εδώ και καιρό από το κόμμα του Trudeau συνέβαλε στην ενίσχυση της έντονης δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων.
Πρόκειται για μια τρομακτική συνειδητοποίηση για ένα κόμμα που κυριαρχεί στην καναδική πολιτική σκηνή για μια δεκαετία.
Οι γενικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2025, αλλά είναι πιθανό να γίνουν νωρίτερα, δεδομένης της επισφάλειας της κοινοβουλευτικής μειονότητας των Φιλελευθέρων. Ένας ομοσπονδιακός προϋπολογισμός που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη άνοιξη θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα εάν ο Trudeau δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την υποστήριξη για την ψήφισή του.
Ο ίδιος προσπάθησε να αποφύγει τη συζήτηση για τη μοίρα του, λέγοντας ότι θέλει να επικεντρωθεί στις πολιτικές πράξεις και όχι στην πολιτική. Αλλά καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, φαίνεται αναπόφευκτο ότι θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τη μη δημοτικότητά του στους ψηφοφόρους. Το ποσοστό αποδοχής του ήταν σχεδόν 70 τοις εκατό όταν ανέβηκε στην εξουσία το 2015. Σήμερα αιωρείται στο 30 τοις εκατό.
Η πτώση του από τη δημόσια εύνοια ακολουθεί παρόμοιες ταλαιπωρίες που πλήττουν άλλους δυτικούς ηγέτες που ήταν στην εξουσία μέσω των αυξήσεων του πληθωρισμού μετά την πανδημία και των κρίσεων κόστους ζωής που αντιμετωπίζει ο ανεπτυγμένος κόσμος.
Οι αναλυτές συγκρίνουν τον Trudeau με τον Πρόεδρο Emmanuel Macron της Γαλλίας, έναν άλλο φιλελεύθερο που ήρθε στην εξουσία εν μέσω μεγάλης αισιοδοξίας πριν από μια δεκαετία και τώρα αντιμετωπίζει συντριπτική δυσαρέσκεια στο εσωτερικό.
Ωστόσο, ο Macron δεν μπορεί να διεκδικήσει ξανά το αξίωμα λόγω των ορίων της θητείας. Ο Καναδάς δεν έχει όρια και ο Trudeau φαίνεται αποφασισμένος να οδηγήσει τους Φιλελεύθερους ξανά ως επικεφαλής στην κάλπη.
Παραμερίζοντας τα συγκεκριμένα ζητήματα που αποδυναμώνουν τον ίδιο και το κόμμα του, οι αναλυτές λένε ότι η υποψηφιότητα για άλλη μια θητεία -την τέταρτη του- θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, επειδή οι ψηφοφόροι παρουσιάζονται κουρασμένοι με ηγέτες που παραμένουν στην εξουσία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Ακόμα κι αν όλα πήγαιναν καλά για τους Φιλελεύθερους αυτή τη στιγμή, θα ήταν πάντα μια πρόκληση», δήλωσε ο Shachi Kurl, πρόεδρος του Ινστιτούτου Angus Reid, μιας μη κομματικής εταιρείας δημοσκοπήσεων και ερευνών.
«Αλλά τα πράγματα δεν πάνε καλά», πρόσθεσε. «Από το 2021, είναι σαν η κυβέρνηση Trudeau να έχει την αντίστροφη πινελιά του Μίδα: Ό,τι αγγίζει δεν γίνεται χρυσός».
Η αποστροφή που νιώθουν πολλοί ψηφοφόροι προς τους Φιλελεύθερους φαίνεται να είναι προσωπική για τον Trudeau — αλλά ο Kurl είπε ότι είναι απίθανο το κόμμα να στραφεί σε νέο ηγέτη στις επόμενες εκλογές, εν μέρει από αίσθηση αφοσίωσης. «Ο Trudeau είναι οι Φιλελεύθεροι», τόνισε, σημειώνοντας ότι το κόμμα αισθάνεται συλλογική ευγνωμοσύνη για τον ίδιο που το οδήγησε στη νίκη το 2015 μετά από μια σειρά κακών εκλογικών επιδόσεων.
Την ίδια στιγμή, ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του Trudeau, ο Pierre Poilievre, εργάζεται για να χαρακτηριστεί ως ο αντι-Trudeau: Πρακτικός και προσγειωμένος. Μια διαδικτυακή δημοσκόπηση έδειξε ότι περίπου το ένα τρίτο των Καναδών δεν θα μπορούσαν να ονοματίσουν τον Poilievre κοιτάζοντας τη φωτογραφία του, αλλά πολλοί εξακολουθούν να εξετάζουν το ενδεχόμενο να τον ψηφίσουν.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Poilievre είναι ο καλύτερος επικοινωνιολόγος που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο Trudeau», είπε ο Butts.
Ο Poilievre εμπορεύεται επίσης τον εαυτό του ως τον καταλληλότερο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας, δήλωσε ο David Coletto, ο οποίος διευθύνει την Abacus Data, μια καναδική εταιρεία δημοσκοπήσεων και ερευνών. «Οι Καναδοί δεν αναζητούν διασημότητα και φανταχτερότητα», είπε. «Θέλουν κάποιον που θα σβήσει τη φωτιά, που θα λύσει τα προβλήματα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου